ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ: Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν σήμερα και αύριο λασποβροχές

Για ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει ήδη τη χώρα και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα Τρίτη προειδοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, που θα περιορίσουν την ορατότητα, αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα και λασποβροχές στη βόρεια και δυτική χώρα. Αύριο Τετάρτη η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά.

 

 

«Μετά τους βοριάδες τα κρύα και τα χιόνια του Σαββατοκύριακου η άνοιξη επιστρέφει με νοτιάδες που θα φέρουν αφρικάνικη σκόνη και λασποβροχές», υποστηρίζει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός. Οι άνεμοι όπως τονίζει αναμένεται να φτάσουν τα 6-7 ή ακόμη και τα 8 Μποφόρ, «εκτινάσσοντας» τον υδράργυρο μέχρι και τους 30 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στη Βόρεια Κρήτη. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη σταδιακά η σκόνη θα απομακρυνθεί, καθώς οι άνεμοι γυρίζουν σε βορειοδυτικούς, που θα φτάσουν μέχρι και τα 6 Μποφόρ.

 

 

«Αυτό θα έχει ως συνέπεια να καθαρίσει η ατμόσφαιρα στα δυτικά και σιγά σιγά η θερμοκρασία να υποχωρεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τους 23 και 24 βαθμούς Κελσίου», λέει χαρακτηριστικά. Την Πέμπτη αναμένονται τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας κυρίως σε Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά και ίσως Μακεδονία και Θράκη. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέχρι και 7 Μποφόρ, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς. Την Παρασκευή, το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων δεν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες.

 

 

www.political.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...