Η … πονεμένη ιστορία για τη διαμόρφωση της στρατηγικής ΟΧΕ-ΒΑΑ

Η πρωτοβουλία του Βασίλη Γιαννόπουλου, μετά από οδηγίες του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, δεν έχει προχωρήσει, παρά την δέσμευση των νεοεκλεγέντων δημάρχων να είναι έτοιμοι από τις αρχές του έτους!

 

 

Μη παραπονιόμαστε όταν βλέπουμε όμορους νομούς
να αναπτύσσονται. Δεν φταίει καμία κυβέρνηση, καμία περιφέρεια.
Φταίνε οι αιρετοί της Ηλείας που, διαχρονικά, περί άλλων τυρβάζουν!!!!

 

 

Τον Αύγουστο του 2023, ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, έκανε ανοικτή πρόσκληση με στόχο την ενημέρωση για την κατάρτιση της τελικής πρότασης του Σχεδίου της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου, φορείς και πολίτες θα μάθαιναν για τα οφέλη, τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ΕΣΠΑ και η συγκεκριμένη ΟΧΕ – ΒΑΑ, στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για τη σύνταξη του Σχεδίου Στρατηγικής, ο ρόλος και η συμμετοχή των δήμων, των παραγωγικών φορέων και των πολιτών της Ηλείας στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης, αλλά και η αναλυτική παρουσίαση κάποιων προτάσεων, θα αναπτυχθούν από τους ομιλητές/εκπροσώπους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος, του Τεχνικού Συμβούλου που έχει αναλάβει την κατάρτιση του Σχεδίου και της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας.

 

 

Περίπου 20 ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος, είχε πραγματοποιήσει τη πρώτη Τεχνική συνάντηση με τη συμμετοχή των Δημάρχων Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Δ.Ε. όπου έγινε ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ΟΧΕ – ΒΑΑ Πύργου – Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας, στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021- 2027, και καθορίστηκε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΠΔΕ και Δήμοι) για την έναρξη της διαβούλευσης ώστε να προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση, βάσει της οποίας θα διεκδικηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πόροι για την υλοποίηση έργων και δράσεων, σε όλες τις Θεματικές Ενότητες, με πολλαπλασιαστική ισχύ και σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και συνολικά για την ανάπτυξη της Π.Ε. Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

Οι Θεματικοί Άξονες στους οποίες θα μπορούσαν να υποβληθούν προτάσεις, αφορούσαν– όπως τονίστηκε – μεταξύ άλλων, την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος μέσα από ολοκληρωμένα χωρικά σχέδια αστικών και μη αστικών περιοχών, την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και την έξυπνη διαχείριση των πόλεων, δίνοντας την ευκαιρία για την ανάδειξη νέων περιοχών ενδιαφέροντος, την άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονται σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο, την ισόρροπη ανάπτυξη, την αύξηση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας κ.α.

 

 

Το Νοέμβριο του 2023, ο κ. Γιαννόπουλος, συναντιέται στο γραφείο του με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους Πύργου Στάθη Καννή, Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και Αρχαίας Ολυμπίας Άρη Παναγιωτόπουλο, με σκοπό την ενημέρωσή τους για το περιεχόμενο της Στρατηγικής και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, ώστε με την ανάληψη των καθηκόντων τους να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Κλήθηκαν μάλιστα να προετοιμάσουν και οι ίδιοι τις δικές τους προτάσεις έργων και παρεμβάσεων, ενώ αναγνωρίζοντας τη σημασία της νέας Στρατηγικής, δεσμεύτηκαν να είναι έτοιμοι από τις αρχές του έτους, καθώς τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της τελικής πρότασης και την υποβολή της, είναι συγκεκριμένα και αρκετά στενά.

 

 

Από τότε πέρασε αρκετός καιρός και φαίνεται οι προαναφερόμενοι δήμαρχοι να ξέχασαν την δέσμευσή τους. Έτσι, για ακόμη μία φορά η Ηλεία παραμένει ο “φτωχός συγγενείς” αφού προφανώς στις προτεραιότητές τους είναι… άλλα θέματα!

 

 

Τελικά, μη παραπονιόμαστε όταν βλέπουμε όμορους νομούς να αναπτύσσονται. Δεν φταίει καμία κυβέρνηση, καμία περιφέρεια. Φταίνε οι αιρετοί της Ηλείας που, διαχρονικά, περί άλλων τυρβάζουν!!!!

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...