Το παράδειγμα του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου

Το παράδειγμα του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι αιρετοί της Ηλείας και όχι μόνο. Ο Σάκης Μπαλιούκος, ο μοναδικός δήμαρχος που αντιμετώπισε στις θητείες του όλες, μα όλες τις φυσικές καταστροφές ποτέ δεν εξέφρασε παράπονα. Έσκυβε το κεφάλι και δούλευε συνεχώς με τους συνεργάτες του μέχρι να καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονταν.

 

 

Το αναφέρω αυτό γιατί όταν ρώτησα τον δήμαρχο [την εποχή που έγινε η συνένωση δήμων και “μπήκε” στο τότε δήμο Κρεστένων ο πρώην δήμος Αλιφείρας], τι θα κάνει που ενώ ο δήμος του είχε μπει πλέον σε τροχιά ανάπτυξης, με το περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ χρέους που “κληρονομεί”. Ο κ. Μπαλιούκος απάντησε πώς η δημοτική αρχή θα σκύψει το κεφάλι, θα δουλέψει και θα τα καταφέρει.
“Ποτέ δεν θα με ακούσετε να κατηγορήσω συνάδελφό μου επειδή ο δήμος του είχε χρέη. Κάθε συνάδελφός μου προσπάθησε στη θητεία του να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε”, είχε αναφέρει εκτός των άλλων.

 

 

Το γράφω αυτό γιατί και τώρα, σε αυτή τη νέα θητεία, “νεοεκλεγέντες” δήμαρχοι κατηγορούν τους πρώην συναδέλφους τους για υπερβολικά χρέη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή την 5ετία οι δημότες τους μην… περιμένουν και πολλά πράγματα! Γι αυτά τα χρέη μιλούσαν και την προεκλογική περίοδο, οπότε ήξεραν τι θα αντιμετώπιζαν. Είτε έπρεπε να αποχωρήσουν αφού θεωρούν ανίκανους τους εαυτούς τους να τα βγάλουν πέρα είτε, τώρα που εκλέχθηκαν, να αφήσουν τις κατηγορίες και να δουλέψουν. Δυστυχώς, η εντύπωση που δίνετε για κάποιους είναι ότι η εκλογή τους αποτελεί την.. ρεβάνς για την ήττα που είχαν υποστεί πριν μερικά χρόνια, ή γιατί δεν ξέρουν κάτι άλλο να κάνουν στη ζωή τους και το επάγγελμα του δημάρχου φαντάζει ιδιαίτερα επικερδές ή γιατί ήθελαν απλά να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους!

 

 

Όσο αφορά τον Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο, κάποιες από τις απαντήσεις που μου έδωσε, πριν χρόνια, σε συνέντευξη είναι διαχρονικές:

 

 

-Πλημμύρες, κατολισθήσεις, πυρκαγιές. Από την πρώτη σας θητεία αντιμέτωπος με φυσικές καταστροφές.

 

 

“Έτσι είναι και φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό οι καταστάσεις στην περιοχή μας. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, με τις μικρές μας δυνάμεις που διαθέτει ο δήμος, πολλές φορές φωνάζοντας, ενδεχομένως και αδικούντος τους υπεύθυνους, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας. Πρέπει να πιέζουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα. Πρέπει όμως να δίνουμε μια νότα αισιοδοξίας στους κατοίκους μας που κρέμονται στην κυριολεξία από τον δήμο μια και οι επίσημοι εκπρόσωποί της δεν μας καταδέχονται τελευταία.

 

 

Να τους υποσχεθούμε ότι εμείς θα είμαστε δίπλα τους, θα δώσουμε τον αγώνα μαζί τους και κυρίως πρέπει να αντιληφθούμε και θα το έχουν αντιληφθεί από τις 24 Αυγούστου, από την εκδήλωση των πυρκαγιών και μετά, εάν δεν στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, εάν δεν κάνουμε εμείς οι ίδιοι θυσία δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή, την ασφάλειά μας, την επιβίωσή μας στη περιοχή που αγαπάμε, που ήταν όμορφη, μας έζησε και μας συντήρησε, αλλά κάποιοι την έβαλαν στο μάτι”.

 

 

-Έχουν υπάρξει στιγμές που βγήκατε “εκτός εαυτού”; Και Και πώς το εκφράζεται αυτό;

 

 

“Προσπαθώ να το καταπνίξω. Υπάρχουν στιγμές που παράλογα πράγματα ή μεγάλες αδικίες με κάνουν να είμαι εκτός εαυτού. Φροντίζω όμως να μην εκδηλώνομαι, διότι είμαστε σημείο αναφοράς. Αν αρχίσει ο δήμαρχος να βρίζει ή να συμπεριφέρεται με άκομψο τρόπο, τι θα κάνει ο δημότης; Πρέπει να συγκρατούμεθα”.

 

 

-Πώς είναι να ασκεί κανείς εξουσία;

 

 

“Δεν το ΄χω αντιληφθεί. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που ασκούν εξουσία, όπως αυτό το θεωρεί ο απλός πολίτης. Εμείς συζητάμε. Και μέσα από τον διάλογο προκύπτει μια απόφαση. Εκεί είμαι επίμονος. Γίνονται βέβαια στη πορεία και την εξέλιξη διορθωτικές ξεκινήσεις αν απαιτούνται, πλησίασμα του πολίτη, διάλογος με τον πολίτη, αν είμαδστε στη σωστή κατεύθυνση. Όταν θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο αλλά αν ο πολίτης θεωρεί ότι δεν τον απασχολεί τόσο πολύ προσπαθούμε να τον πείσουμε. Δεν θεωρώ ότι έχω στοιχεία και δεν νομίζω ότι οι δήμοι μπορούν να μπουν σε αυτή τη λογική. Δεν ασκεί κάθετη εξουσία ένας δήμαρχος”.

 

 

-Πώς νιώθετε κάθε φορά που πρέπει να πάρετε μια απόφαση που θα επηρεάσει τη ζωή των συνδημοτών σας;

 

 

“Γι’ αυτό σας λέω ότι προαπαιτεί ένα μακρύ διάλογο. Πρέπει να συζητήσεις, να καταθέσεις τις απόψεις σου για να δεις πως θα τις αποδεχθούν. Εκεί θα ακουστεί και η άλλη άποψη. Ενδεχομένως και η τροποποίηση της πρώτης άποψης. Και καταλήγουμε σε ένα καινούργιο συμπέρασμα. Είμαι της λογικής ότι ο πολίτης έχει πάντα δίκιο γιατί σε αυτόν απευθυνόμαστε”.

 

 

Υ.Γ.: Καθόλου τυχαίο γιατί ο Σάκης Μπαλιούκος αγαπιέται τόσο πολύ από τους δημότες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Ο ήρεμος κι ευγενικός χαρακτήρας του, η δουλειά που έχει κάνει όλα τα χρόνια ως δήμαρχος, τον κατατάσσουν ως ένα από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, κάτι που για άλλους, λόγω συμπεριφοράς, αποτελεί άπιαστο όνειρο!

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...