Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: “Κάθε περιφερειακή ενότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αυτά θέλουμε να τονίσουμε….”

*Οι ευκαιρίες έρχονται μέσα από τους πόρους

 

 

*Αξιοποιούνται και άλλοι πόροι, πέραν των πόρων της Περιφέρειας, με επιταχυντή των διαδικασιών την ίδια την Περιφέρεια

 

 

*Είμαι άκρως αυτοδιοικητικός.

 

 

-Εκλεγήκατε με ένα μεγάλο ποσοστό στη Δυτική Ελλάδα. Αυτό το ποσοστό σας δίνει και μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι σε όλους. Πέστε μου, αυτή η θητεία τι θα σηματοδοτήσει για την Δυτική Ελλάδα και δεύτερον αν είστε ικανοποιημένος με τις εκλογές αυτών των δημάρχων που εκλέχθηκαν.

 

 

Θα σας πω το εξής: Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρετώ την αυτοδιοίκηση τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής μου. Θα σας πω, επίσης, ότι πορεύτηκα την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο με μια και μόνο λογική: Μη κοιτάζοντας καθόλου τις πολιτικές προελεύσεις ενός εκάστου, μη κοιτάζοντας καθόλου τα πολιτικά πιστεύω των δημάρχων με τους οποίους κλήθηκα να συνεργαστώ και συνεργάστηκα μαζί τους.

 

 

Με την ίδια ακριβώς λογική θα συνεργαστώ και με τους νέους δημάρχους, τους νεοεκλεγέντες δηλαδή. Κάποιους από αυτούς τους γνωρίζω γιατί έτυχε να συνεργαστώ και στο παρελθόν από άλλες θέσεις και τώρα ως δήμαρχοι θα συνεργαστούμε για πρώτη φορά. Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να είμαστε το ίδιο, ίσως και περισσότερο, αποτελεσματικοί.

 

 

Και για να έρθω στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, το είπα και στην ορκωμοσία μας, είναι ότι φάνηκε, και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα από το εκλογικό αποτέλεσμα, ότι υπήρξε μια σημαντική πρόοδος την προηγούμενη περίοδο εκ μέρους της πολιτικής που ασκήθηκε τουλάχιστον από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής.

 

 

Άρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει η εντολή “συνεχίστε πάνω στις ίδιες ράγες”. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών είναι ένα πράγμα και ταυτίζεται με το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων: Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά, στην ίδια ακριβώς γραμμή της δημιουργίας, της εργασίας, της ταπεινότητας και φυσικά της προσπάθειας να καλύψουμε το κενό των προηγούμενων ετών. Αυτό δεν γίνεται με μαγικό τρόπο, θέλει το χρόνο του.

 

 

-Θεωρείται πως υπάρχει ισότιμη ανάπτυξη στους τρεις νομούς της Π.Δ.Ε.;

 

 

Προφανώς και δεν υπάρχει. Κάθε περιφερειακή ενότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και δεν πρέπει να το βλέπουμε γραμμικά. Δεν μπορεί να είναι ίδιες και ούτε θέλουμε να είναι ίδιες. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Και οι ευκαιρίες έρχονται μέσα από τους πόρους. Θα σας πω ότι σαν Περιφερειακή Αρχή, εμείς τουλάχιστον, δείξαμε ότι λειτουργήσαμε ακριβώς με δίκαιη μεταχείριση. Από κει και πέρα τα χαρακτηριστικά της κάθε περιφερειακής ενότητας είναι τα δικά της και αυτά θέλουμε να τονίσουμε. Άρα, άλλα χαρακτηριστικά έχει η Αχαία, άλλα η Ηλεία, άλλα η Αιτωλοακαρνανία.

 

 

Και να σας πω και κάτι άλλο; Θα μπορούσε να πει κανένας ότι για παράδειγμα φαίνεται από την προηγούμενη περίοδο ότι τα λιγότερα χρήματα, αν το δει κανένας σαν περιφερειακό παρά, τα πήρε η Αχαία. Δεν είναι αλήθεια. Δεν θα μπορούσε να είναι έτσι γιατί η Αχαία, όπως καταλαβαίνετε, είναι μεγαλύτερη από άποψη πληθυσμού και.. και.. και…
Είχε όμως άλλους πόρους να αξιοποιήσει που δεν είχε στη διάθεσή της η Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας ή της Αιτωλοακαρνανίας. Άρα, αξιοποιείς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορείς σε κάθε περιοχή. Παράδειγμα, αξιοποιήθηκε στην Αχαία το ταμείο Ανάκαμψης για να γίνει η ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου Λαδόπουλου. Ένα έργο εκατομμυρίων. Δεν υπήρχε τέτοιο πρότζεκτ στην Ηλεία ή στην Αιτωλοακαρνανία σε φάση ωριμότητας ώστε να ενταχθεί στην διυπουργική.

 

 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αξιοποιούνται και άλλοι πόροι, πέραν των πόρων της Περιφέρειας, με επιταχυντή των διαδικασιών την ίδια την Περιφέρεια, ακριβώς για να καλυφθούν τα κενά των προηγούμενων ετών. Και προφανώς η ιεράρχηση και η προτεροποίηση γίνεται από την Περιφερειακή Αρχή.

 

 

Πολύ σωστά είπατε πριν ότι είμαστε στο 2024 και δεν έχουμε νερό. Ακριβώς όμως επειδή δεν έχουμε νερό πρώτη προτεραιότητα είναι να καλύψουμε το κενό. Δεν μπορεί να μιλάμε για οραματικά πράγματα και να είναι τρύπιο το παντελόνι μας. Να μην έχουμε, δηλαδή, νερό να πιούμε και να μιλάμε για έξυπνη εξειδίκευση στην Ηλεία.

 

 

-Πριν την δική σας έλευση στην Περιφέρεια, ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε αφορούσε την περιφερειακή συνείδηση.

 

 

Κι ακόμα έχουμε δρόμο για να τη φτάσουμε. Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου και νομίζω ότι μέρα με την ημέρα και είναι μια δύσκολη άσκηση αυτή, θα τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος της 5ετίας, ίσως και αργότερα. Θα χρειαστεί να ακολουθηθεί είτε από εμάς είτε από οποιονδήποτε άλλον αυτή η γραμμή. Υπήρξε ένα σημείο καμπής στην όλη περίοδο. Συμβολικό μεν αλλά και ουσιαστικό. Η μετατροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε Ολυμπιακή Γη, τουλάχιστον, όσο αφορά το τουριστικό της προϊόν, το αγροτοκτηνοτροφικό της προϊόν και γενικά όλο το brand name της, υπέκρυπτε και υποκρύπτει. Δήλωσα ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή τη διάθεση να αλλάξουμε επίπεδο και να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση.

 

 

Κι αυτή η περιφερειακή συνείδηση δεν μπορεί να γίνει υπό την ομπρέλα κάτι λιγότερο παγκόσμιο, λιγότερο κοινά αποδεκτό από την ίδια την Αρχαία Ολυμπία. Δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο. Δεν μπορεί να είναι η Περιφέρεια των αντιθέσεων, όπως ήταν μέχρι τώρα. Τι σημαίνει; Είναι κάποια αξία η οποία περιγράφει αυτό; Όχι. Μπορούμε να μπούμε κάτω από την ομπρέλα των αντιθέσεων και να αισθανθούμε ένα; Όχι. Κάτω από ποια ομπρέλα μπορούμε να μπούμε και να αισθανθούμε ένα; Αυτή της Αρχαίας Ολυμπίας και των αξιών που πηγάζουν από αυτό που ονομάζουμε Αρχαία Ολυμπία και είναι παγκόσμιας εμβέλειας.

 

 

-Πάντως, εν τη ρύμη του λόγου σας, δεν αποκλείσατε το ενδεχόμενο να είστε πάλι υποψήφιος για την Περιφέρεια σε 5 χρόνια.

 

 

Αυτό είναι πολύ νωρίς για να το δούμε. Σας είπα ότι είμαι άκρως αυτοδιοικητικός.

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...