Σε 11 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ του 2024 – Έως 8.3.2024 τα Ε9 του 2024 – Απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ στις πληγείσες περιοχές

Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο στη Βουλή προτείνονται τα ακόλουθα:

 

 

1.α. Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.

 

 

β. Διευρύνεται το χρονικό πεδίο της απαλλαγής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (και για το έτος 2024) στα αναφερόμενα ακίνητα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

 

 

2. Αυξάνεται ο μηνιαίος αριθμός δόσεων καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από δέκα (10) σε δώδεκα (12). Ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ορίζεται σε έντεκα (11).

 

 

3. Επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.

 

 

4. Επανακαθορίζεται το πλαίσιο χρηματοδότησης της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 99 του ν. 5079/2023. σχετικά με τη στήριξη του τουρισμού της νήσου Ρόδου για το έτος 2024. ώστε να καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντί από το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. του ίδιου Υπουργείου.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.taxheaven.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...