Συνέντευξη ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ: Ένας ασυμβίβαστος δημοσιογράφος

“Όταν πήγα στα γραφεία της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” ζητώντας τους
να γίνω συνεργάτης, με κοίταζαν λες και ήμουν εξωγήινος”

 

 

Τον Μάκη Νοδάρο ή θα τον αγαπήσεις ή θα τον μισήσεις. Δεν υπάρχει μέση λύση. Ο πιο ασυμβίβαστος δημοσιογράφος στο Νομό Ηλείας έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς εχθρούς λόγω των πολλών αποκαλύψεών του, που τον έχουν οδηγήσει ουκ λίγες φορές στο ειδώλιο του κατηγορούμενου. Αν όμως κάποιος άλλος θα έκανε “πίσω”, ο Μάκης δυνάμωνε με αυτά ακόμη περισσότερο και προχωρούσε σε νέες ακόμη σκληρότερες αποκαλύψεις.

 

Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς έχει δουλέψει στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Πρωϊνή και Πρώτη, στο περιοδικό HOT DOC, ενώ σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα Documentο και στον ραδιοφωνικό σταθμό Ιόνιον Fm.
Στο 2ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού ΔυτικΌραμα, μιλάει για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι, για το αν η δημοσιογραφική πορεία είναι μοναχική και δύσκολη, αλλά και πως αντιμετώπισε τις, κατά καιρούς, απειλές και προπηλακισμούς.

 

Αλλά όπως ο ίδιος αναφέρει, “νομίζω ότι είναι το επάγγελμα που μου ταιριάζει καθώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ένταση και ιδιαίτερες συγκινήσεις. Ειδικά όταν βγάζεις κάποιο μεγάλο θέμα. Η δουλειά μου, μού αρέσει πολύ . Είμαι επί χρόνια μόνιμα ερωτευμένος με αυτή. Σε αυτή την δουλειά αν δεν είσαι ερωτευμένος μαζί της δεν πρόκειται ποτέ να ξεχωρίσεις και να επιτύχεις”.

 

 

“Πριν από αρκετά χρόνια μια παρέα πιτσιρικάδων στην Αθήνα , ανάμεσά τους κι εγώ, «ψωνισμένοι» όλοι με το γράψιμο και κάτω από την «καθοδήγηση» του αείμνηστου συγγραφέα Επιστημονικής Φαντασίας Γιώργου Μπαλάνου ξεκινάμε να γράφουμε σε διάφορα περιοδικά. Κάποια στιγμή πάω στα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» και ζητάω να γίνω συνεργάτης. Με κοιτάζουν λες και είμαι εξωγήινος αλλά μου λένε να γράψω κάτι δοκιμαστικά και να τους το στείλω.

 

 

Δημοσιεύω το πρώτο μου κείμενο το 1989 στην σελίδα που είχε τότε τίτλο «Και –πάσης Ελλάδος» με θέματα από όλη την χώρα. Τους αρέσει ο τρόπος που γράφω και μετά από λίγο καιρό αρχίζω και συνεργάζομαι και με το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας. Με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αρχικά μέχρι που το 1993 ο αείμνηστος Σεραφείμ Φυντανίδης με καλεί στο γραφείο του και υπογράφω σύμβαση αορίστου χρόνου και με εντάσσει στην ομάδα του ελεύθερου ρεπορτάζ της ιστορικής Ελευθεροτυπίας. Μετά από λίγο γίνομαι μέλος της ΕΣΗΕΑ και ασχολούμαι πλέον από τότε μέχρι σήμερα επαγγελματικά με την δημοσιογραφία.

 

 

“Η ερευνητική δημοσιογραφία είναι ένας
μοναχικός δρόμος που τον περπατάς σχεδόν μόνος…”

 

 

Η δημοσιογραφική πορεία είναι μοναχική;

 

 

Ναι η ερευνητική δημοσιογραφία είναι ένας μοναχικός δρόμος. Τον περπατάς σχεδόν μόνος, έχοντας στο πλάι σου μόνο τους δικούς σου ανθρώπους και 2-3 φίλους και συναδέλφους . Η ερευνητική δημοσιογραφία σε στοχοποιεί. Σε κάνει να ξεχωρίζεις μεν αλλά σε απομονώνει από τους ιλουστρασιόν και τους καθωσπρέπει επώνυμους. Προσωπικά αυτό το θεωρώ ύψιστη τιμή παρά πρόβλημα.

 

 

Η δημοσιογραφική πορεία σου ήταν δύσκολη μέχρι σήμερα;

 

 

Δεν θα την έλεγα δύσκολη, θα έλεγα ότι ήταν και παραμένει μια επαγγελματική πορεία γοητευτική με τα συν και τα πλην.

 

 

Πώς αντιμετώπισες τις, κατά καιρούς, απειλές και προπηλακισμούς;

 

 

Τις απειλές και τους προπηλακισμούς τους αντιμετωπίζω με χιούμορ. Από την στιγμή που κάνεις δημοσιογραφική έρευνα μοιραία στοχοποιείσαι από διάφορα περίεργα κέντρα διαπλοκής και διαφθοράς. Κι αυτό όμως είναι ένα μέρος του παιχνιδιού που ναι μεν σε κάνει να κινδυνεύεις ίσως αλλά δίνει μια μοναδική γοητεία και αξία στη δουλειά σου. Κι αυτό διότι αν κάποιος έχει αποφασίσει να σου κάνει κακό εκδικητικά για τις αποκαλύψεις που κάνεις, θα το κάνει χωρίς θόρυβο …

 

 

“Μου έχουν γίνει πάνω από εκατό μηνύσεις και αγωγές…”

 

 

Υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει; Κι αν ναι, τι είναι αυτό;

 

 

Δύσκολες υποθέσεις… δύσκολα θέματα. Πάνω από εκατό μηνύσεις και αγωγές για ρεπορτάζ που αφορούσαν η αφορούν δημόσια πρόσωπα και τα οποία αντί να δώσουν εξηγήσεις επιχειρούν να σε κρατήσουν… όμηρο με την συνηθισμένη τακτική των αγωγών και των μηνύσεων…

 

 

 

 

Πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα της δημοσιογραφίας. Ποια είναι η άποψή σου πάνω σε αυτό;

 

 

Ναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μέρος της δημοσιογραφικής δουλειάς. Σήμερα δεν θέλεις απεσταλμένους και μεγάλα έξοδα για να είσαι στο κέντρο της είδησης. Αρκεί η κάμερα ενός κινητού κ ένας ανίδεος με την δημοσιογραφία πολίτης για να βγει ένα μεγάλο θέμα.

 

 

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει κάνει την εργασία αυτή με τις οικογενειακές υποχρεώσεις;

 

 

Πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία ενός δημοσιογράφου; Η δουλειά μας σίγουρα επηρεάζει τους ανθρώπους της οικογένειάς μας. Ειδικά όταν κάνεις δημοσιογραφική έρευνα και αποκαλύψεις, έχεις πάντα μέσα στη σκέψη σου το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας τρελός που μπορεί να θελήσει να σε εκδικηθεί η να σε βλάψει κάνοντας κακό σε κάποιον δικό σου άνθρωπο.

 

 

Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια ή ο καθένας λέει την αλήθεια του;

 

 

Η αντικειμενική αλήθεια είναι τα στοιχεία που παραθέτεις στο ρεπορτάζ και η δική σου αλήθεια είναι η γνώμη, η άποψη, το συμπέρασμά σου.

 

 

 

 

Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε ολόκληρο το 2ο τεύχος του περιοδικού ΔυτικΌραμα

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...