Ποιοι χάνουν τη μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

«Πέσαν από το σύννεφα» χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και χάνουν το δικαίωμα για μείωση ως 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024. Παρότι είναι ασφαλισμένα, δεν μπορούν να έχουν έκπτωση επειδή δεν τα ασφάλισαν από τον κίνδυνο ζημιών εξαιτίας πλημμύρας προκληθείσας από φυσική καταστροφή. Πρόκειται για διαμερίσματα που είναι σε ορόφους και μια τέτοια πιθανότητα κινδύνου πρακτικά δεν υπάρχει. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, λοιπόν, έκαναν ασφάλιση του διαμερίσματός τους μόνο έναντι των κινδύνων για ζημιές από φυσικές καταστροφές λόγω σεισμού και πυρκαγιάς.

 

 

Λογικό ακούγεται – πού να πλημμυρίσει από έντονα καιρικά φαινόμεν το διαμέρισμα ορόφου πολυκατοικίας. Ωστόσο, η σχετική διάταξη (παράγραφος 7Ζ του άρθρου 3 του ν. 4223/2013) προβλέπει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, το ακίνητο να έχει ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών. Δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα. Έτσι μένουν εκτός μείωσης του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.

 

 

Δεν είναι, όμως, μόνο οι συγκεκριμένες περιπτώσεις. Απώλεια του δικαιώματος έκπτωσης θα έχουν και πολλοί άλλοι που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ποιο το πρόβλημα; Έχουν ξεχωριστά ασφαλιστήρια συμβόλαια για κάθε έναν από τους τρεις κινδύνους – σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας – ή έχουν δύο ξεχωριστά συμβόλαια. Για παράδειγμα, ένα για σεισμό και πυρκαγιά και ένα για πλημμύρα. Έτσι, και σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεν επιτρέπει την υποβολή των αιτήσεων. Και αυτό γιατί ο συσχετισμός του ασφαλισμένου ακινήτου επιτρέπεται να γίνει μόνο με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και όχι με περισσότερα ξεχωριστά συμβόλαια.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο ieidiseis.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...