Κώστας Τσαούσης: “Η ελπίδα στη περιοχή μας έχει πεθάνει προ πολλού…”

Για την έξαρση του κορωνοιού και της γρίπης και τα μέσα προστασίας, μίλησε στο site ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη τοποθέτηση του Ανδρέα Νικολακόπουλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ευχόμενος καλή επιτυχία, στην επαναφορά του Αδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας αλλά και γενικότερα στη λειτουργία των δομών υγείας και την έλλειψη γιατρών.

 

 

“Είναι η εποχή όπου ευνοούνται οι ιώσεις. Εχουμε, μετά το μακρινό λοκντάουν, βρεθεί με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα συν ότι ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους δημιουργεί μεγαλύτερη επιβάρυνση και μια εκρηκτική κατάσταση ιδιαιτέρως στα σχολεία και γενικότερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι πρώτα-πρώτα να φοράμε μάσκα ιδιαιτέρως όταν είμαστε με πολλούς μαζί ανθρώπους και σε κλειστούς χώρους. Το δεύτερο είναι η υγιεινή και προσοχή. Με το παραμικρό σύμπτωμα στον γιατρό γιατί αυτός θα αποφασίσει τι έχει ή δεν έχει κάποιος”.

 


-Εχει αποκωδικοποιηθεί ο κορονοιός ως νέο στέλεχος;

 

 

“Κάθε φορά έχουμε και διαφορετικό στέλεχος. Τον γνωρίζουμε τον κορωνοιό αλλά συμπεριφέρεται όπως όλοι οι ιοί. Οπως και η γρίπη. Γιατί κάθε χρόνο κάνουμε εμβόλιο; Διότι αλλάζει και το στέλεχος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κορωνοιό. Βέβαια, για να ξέρουμε για τον κορωνοιό, είχαμε προ ημερών πάνω από χίλιες προσαγωγές και κάπου 50-60 θανάτους. Αρα είναι επικίνδυνα τα πράγματα γι’ αυτό ο καθένας πρέπει να παίρνει τα μέτρα του”.

 

 

-Θα θέλετε να πείτε κάτι για την επαναφορά του Αδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας και για τον δικό μας βουλευτή, τον κ. Νικολακόπουλο, που ανέλαβε σε ένα κρίσιμο υπουργείο.

 

 

“Πολύ κρίσιμο υπουργείο, θα έλεγα κι επικίνδυνο με την έννοια ότι δεν είναι παραγωγικό υπουργείο, αλλά ένα υπουργείο που αφορά την ασφάλεια των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια σχεδόν κάνουν πάρτι οι παράνομοι, συν τους θανάτους των τριών αστυνομικών που είχαμε τελευταία και όλα τα υπόλοιπα που διαβάζουμε ή ακούμε. Ευχόμαστε ολόψυχα του συμπολίτη μας να πετύχει και είναι και τιμή για τον τόπο η τοποθέτησή του στο συγγκεκριμένο υπουργείο. Μακάρι να είναι ο καλύτερος των υφυπουργών.

 

 

Σε ότι αφορά τον κ. Γεωργιάδη, είναι ορισμένοι υπουργοί που εκελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Δεν θυμάστε τι έγινε όταν ήταν υπουργός; Διέλυσε το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, με 5.500 γιατρούς και στο τέλος δεν υπάρχουν γιατροί. Τα ξεχάσαμε αυτά; Τώρα βέβαια δεν βρισκόμαστε τόσο πίσω κι ελπίζω μη τυχόν και αλλάξουμε ρότα, αν και πάντα όλο ελπίζουμε.

 

 

Εγώ βλέπω ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα οδηγείται να παραδοθεί στις μεγάλες εταιρείες, να ιδιωτικοποιηθεί. Διαφορετικά δεν εξηγείται αυτό το φαινόμενο, να μην προσπαθεί η πολιτεία να φέρει τους γιατρούς πίσω. Για να έρθουν οι γιατροί πρέπει να πληρωθούν. Δεν έρχονται έτσι ούτε και με προκυρήξεις θέσεων. Ξέρετε, η προκύρηξη θέσεων είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν γιατροί και προκηρύσουν θέσεις για να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Με τι όμως Με αυτούς τους μισθούς; Με αυτή την ασφάλεια ή την προοπτική;

 

 

Λειτουργούμε δομές χωρίς γιατρούς, χωρίς υπηρεσίες; Εδώ φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κάνει τις δημόσιες δομές για να γίνονται προσωπική προβολή κάποιου. Για διαβάστε τον τοπικό Τύπο, τα social media τι γίνεται. Οι άλλοι στην Αθήνα το έκαναν νυχτερινό κέντρο κι εδώ γύρω μας κάπως έτσι συμβαίνει. Λειτουργούν δομές χωρίς γιατρούς και δεν φταίει ο κάθε διοικητής. Ο διοικητής διοικεί μια υπηρεσία ανάλογα με αυτό που η υπηρεσία του παρέχει. Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει τελευταία αλλά στη περιοχή μας έχει πεθάνει προ πολλού”.

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...