Γιάννης Λέντζας: «Ο Δήμος μας μοχλός ανάπτυξης όλης της Ηλείας»

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας μιλά στην «ΠΡΩΤΗ»

 

 

Οι στόχοι της νέας πενταετίας και η προτεραιοποίηση των έργων

 

 

Κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία: «Θα χρεοκοπήσουμε από τα σκουπίδια!»

 

 

«Ο Δήμος μας πρέπει να έχει λόγο στο ΦΟΔΣΑ και μάλιστα ισχυρό λόγο»

 

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δημητρόπουλο

 

 

Μετά την τελετή ορκωμοσίας της νέας του δημοτικής αρχής και λίγο πριν την επίσημη έναρξη της νέας του θητείας ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας μιλά στην «ΠΡΩΤΗ». Αναλύει διεξοδικά τους στόχους για τη νέα πενταετία, αναφέρεται στο νέο σχήμα που ετοιμάζει, ενώ παράλληλα, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ηλείας με την διαχείριση των απορριμμάτων. «Θα χρεοκοπήσουμε από τα σκουπίδια!», τονίζει χαρακτηριστικά .

 

 

-Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι την επίσημη έναρξη της νέας σας θητείας. Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι που έχετε θέσει για την νέα πενταετία;

 

 

«Αρχικός μας στόχος είναι για τη νέα πενταετία είναι να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν τα μεγάλα έργα στον Δήμο μας. Δηλαδή, η ύδρευση της Βουπρασίας από το Φράγμα Πηνειού, ο Βιολογικός της Βάρδας, η ανάπλαση της πλατείας Ανδραβίδας, το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης. Παράλληλα, όπως τόνιζα διαρκώς στην προεκλογική περίοδο, αυτή την πενταετία είναι βασικός μας στόχος η ανάπτυξη του παραλιακού μας μετώπου. Σημαντικό εργαλείο στην φαρέτρα μας, για αυτό τον σκοπό, είναι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηλείας (ΕΠΣ) και το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του Δήμου μας. Πλέον, μετά και την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της αναδόχου εταιρίας για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, στοχεύουμε ο Δήμος μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, και να είναι ένας από τους πρώτους Δήμους της χώρας που θα αποκτήσει σύγχρονο αναπτυξιακό, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Επίσης, στοχεύουμε να γίνει ακόμα πιο «πράσινος» ο Δήμος μας.

 

 

Ήδη καταφέραμε αρκετά με την Ηλεκτροκίνηση και τους Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, με το πρόγραμμα υδρογονοκίνησης στο λιμάνι Κυλλήνης και φυσικά με την ανακύκλωση για πρώτη φορά στον Δήμο μας. Ωστόσο, απομένουν και άλλα βήματα. Η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων αποτελεί νέα μας δέσμευση, καθώς και η αξιοποίηση του ενεργειακού προγράμματος «Ηλέκτρα» σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Φυσικά, έχουμε σχεδιάσει και πλήθος άλλων έργων που αφορούν όλες τις κωμοπόλεις και τα χωριά του Δήμου μας. Ήδη το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλές εντάξεις έργων, προχωρούμε, δεν σταματάτε, καταθέτουμε καινούργιες μελέτες. Ένα πολύ σοβαρό θέμα στο οποίο δίνουμε βάρος είναι το οδικό δίκτυο, αστικό και επαρχιακό.

 

 

Σύντομα θα ακούσουμε τα καλά νέα της ένταξης για ασφαλτοστρώσεις περίπου 2 εκατ. ευρώ. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Δήμος μας θα αποκτήσει αμαξοστάσιο, ένα έργο αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ. Δίνουμε επίσης βάρος στην ύδρευση της Ανδραβίδας και των Λεχαινών. Εκπονούμε μελέτη για την σύνδεση του παλαιού δικτυού των Λεχαινών με το νέο δίκτυο και στοχεύουμε να υλοποιήσουμε ένα ακόμα μεγάλο έργο ύδρευσης όπως στη Βουπρασία, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται από το διυλιστήριο του Φράγματος Πηνειού τόσο η Δ.Ε. Λεχαινών, όσο και η Δ.Ε. Ανδραβίδας.

 

 

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν: δεξαμενή στο Κάστρο, φίλτρα στη Μυρσίνη, κολυμβητική δεξαμενή στα Λεχαινά. Μένω σε αυτά. Στοχεύουμε στην πραγματοποίηση τους, ώστε να καταστεί σαφές μέσα σε αυτή την πενταετία ότι ο Δήμος αποτελεί μοχλό ανάπτυξης όλης της Ηλείας».

 

 

 

 

-Πριν από λίγες ημέρες αποστείλατε επείγουσα επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών με θέμα την αλλαγή της υδρολογικής μελέτης στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου στο ύψος της Βάρδας. Υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα;

 

 

«Επικοινώνησα ήδη με τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Υπουργείου Υποδομών και το έγγραφο έχει ήδη μεταβιβαστεί στην ανάδοχο εταιρία. Όπως με ενημέρωσαν άμεσα θα έρθει κλιμάκιο να εξετάσει το ζήτημα. Θα ακούσουμε την πρόταση της αναδόχου εταιρίας, και πιστεύω πως ότι γίνει, θα είναι προς την καλύτερη κατεύθυνση από αυτό που υπάρχει σήμερα».

 

 

-Εδώ και καιρό υπάρχει μία άτυπη στάση πληρωμών από τα κρατικά ταμεία σε έργα που εκτελούνται σε Δήμους. Είναι όντως τόσο δύσκολη η οικονομική συγκυρία;

 

 

«Σίγουρα η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη. Και σίγουρα θα αναζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα, τα έξοδα μεγαλώνουν. Φτάνει να σας αναφέρω πως το κόστος για τα απορρίμματα από 400.000 ευρώ εκτοξεύθηκε στο 1.000.000 ευρώ. Εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας κόστος, τόσο με την ηλεκτροκίνηση στον Δήμο, όσο και μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων.

 

 

Ήδη συμμετέχουμε σε μία Ενεργειακή Κοινότητα με την Περιφέρεια, και θα προχωρήσουμε στην ίδρυση δικής μας. Κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να σταθούμε οικονομικά στα πόδια μας. Φυσικά, οι απαιτήσεις του κόσμου είναι πολλές, οι ελπίδες του κόσμου είναι πολλές. Για αυτό τον λόγο απαιτείται ταξινόμηση και προτεραιοποίηση των αναγκών για να μπορούμε να βαδίσουμε σε ασφαλείς οικονομικούς δρόμους και να μην εκτροχιαστούμε».

 

 

-Αναφερθήκατε στο υψηλό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς. Κάτι που αφορά και τους υπόλοιπους Δήμους της Ηλείας. Μετά την ανάληψη των νέων Δημοτικών Αρχών θα εκλεγεί και νέα διοίκηση στο ΦΟΔΣΑ. Έχετε συζητήσει το θέμα με τους νέους συναδέλφους σας;

 

 

«Είμαστε σε επαφές. Είναι γνωστό σε όλους πως ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης δεν είναι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα διαχείριση, από τον τρόπο λειτουργίας, από την κοστολόγηση, στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς. Θεωρώ πως πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους υπόλοιπους Δημάρχους, να τα βρούμε ανεξαρτήτως αξιωμάτων, να βρούμε μία λύση που δεν θα έχει παιδιά και αποπαίδια! Πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» άμεσα, γιατί θα φτάσουμε σε σημείο οι Δήμοι να λειτουργούν μόνο για να πληρώνουν τα σκουπίδια, και δεν θα φτάνουν ούτε για αυτό τα χρήματα! Θα χρεοκοπήσουμε από τα σκουπίδια! Μαζί με την ανάδοχο εταιρία θα πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

 

 

Ωστόσο, δεν είναι λύση να ανεβαίνει διαρκώς το κόστος, να παίρνουμε δάνεια και να δημιουργούμε νέα χρέη. Αυτή τη στιγμή έχουμε βαρέσει κόκκινο. Ούτε είναι δυνατόν να σηκώνουν δύο-τρεις Δήμοι το βάρος όλης της Ηλεία για τα σκουπίδια. Θεωρώ πως ο δικός μας Δήμος θα παίξει ενεργό ρόλο γιατί τραβάμε το… κάρο εδώ και καιρό. Είμαστε ο δεύτερος-τρίτος καταναλωτής με βάση τα επίσημα στοιχεία. Άρα, ο Δήμος μας πρέπει να έχει λόγο και μάλιστα ισχυρό λόγο».

 

 

-Έχετε καταλήξει στις θέσεις και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την νέα Δημοτική σας Αρχή;

 

 

«Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχω καταλήξει. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Έχω μιλήσει με όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας. Έχω εμπιστοσύνη σε όλους. Θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ κάποιοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Θα έχουμε ένα κράμα νέων και παλαιών. Καλό είναι να υπάρχει κι ένα rotation στις θέσεις, έτσι ώστε ο καθένας να δώσει το καλύτερο που μπορεί. Η δημοτική μας αρχή με μεγαλύτερη εμπειρία πλέον και μεγαλύτερη θέληση, εμπλουτισμένη με νέο αίμα θα αποδώσει ακόμα καλύτερα».

 

 

Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου την τελευταία τετραετία δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Τι θα κάνετε για να αλλάξει προς το καλύτερο;

 

 

«Η λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να γίνει καλύτερη. Δεν γίνεται να έχουμε συνεχώς συνεδριάσεις με οριακή απαρτία. Ήδη, έχω τονίσει στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας πως είναι αναγκαίος όρος η παρουσία στα δημοτικά συμβούλια και η παρουσία στο Δημαρχείο, φυσικά. Και το ίδιο θα ήθελα και από την αντιπολίτευση. Κι εμείς και η αντιπολίτευση θέλουμε το καλό του Δήμου, και πιστεύω πως θα υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις σε θέματα σημαντικά για τον Δήμο μας».

 

 

www.protinews.com.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...