Υλικά
200γρ πλυμένο σπανάκι
150γρ φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα
Λίγο αλάτι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
120γρ τραχανά
180γρ νερό καυτό
500γρ φύλλο μπακλαβά
120γρ ελαιόλαδο
Λίγο μαυρόκοκκο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τον τραχανά: τον βάζουμε σε ένα μεγάλο φλυτζάνι, προσθέτουμε το καυτό νερό, καλύπτουμε και αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό και να μαλακώσει.
Κόβουμε στη συνέχεια το σπανάκι σε κομμάτια 2εκ περίπου και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές ροδέλες. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το κρεμμυδάκι και ψήνουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τότε τον τραχανά και λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Παίρνουμε ένα φύλλο μπακλαβά, αλείβουμε το μισό καθέτως με ελαιόλαδο, διπλώνουμε και αλείβουμε πάλι. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά από το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει στη μια άκρη και διπλώνουμε «τριγωνικά», καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε μικρότερα σπανακοπιτάκια, μοιράζοντας αρχικά το φύλλο στα δύο.
Τοποθετούμε τις σπανακόπιτες σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Αλείβουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με μαυρόκοκκο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35’ περίπου.