του Γιώργου Φάκου
Διάβασα σήμερα το μεσημέρι ένα άρθρο που αφορούσε την ζημιά που θα πάθει ο Πύργος, κυρίως οικονομική, από το κλείσιμο της Πανεπιστημιακής Σχολής. Στην ουσία δεν διαφωνώ με όσα ο συντάκτης του άρθρου υποστήριζε, εκτός από ένα σημείο. Εκεί που ανέφερε ότι τα ΤΕΙ στον Πύργο τα έφερε συγκεκριμένο πρόσωπο της τότε πολιτικής ζωής του νομού.
Επειδή, δυστυχώς, υπάρχει ασθενής μνήμη [θυμάστε την περιβόητη φράση του αείμνηστου Μητσοτάκη: “μετά από 10 χρόνια ποιος θα θυμάται την ονομασία;”] και επειδή είμαι ο μόνος δημοσιογράφος που έζησα όλα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, ας βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση.
Διότι η ιστορία ούτε παραγράφεται ούτε παραποιείται. Η ιστορία είναι μία και μοναδική όπως μοναδικά είναι και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Βρισκόμουν στο κανάλι της ΟΡΤ όταν δέχτηκα τηλέφωνο από τον τότε δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος με κάλεσε επειγόντως στο γραφείο του στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Εκεί μου αποκάλυψε την ιδέα του για ίδρυση ΤΕΙ στον Πύργο, σε συνεργασία όμως με τον τότε δήμαρχο που ήταν ο Γιάννης Λυμπέρης, και για ΤΕΙ και στην Αμαλιάδα.
Εδώ, επιτρέψτε μου μια παρένθεση:
Ο Γαβρίλης Λιατσής είναι ο πρώτος δήμαρχος του Πύργου που “έριξε” τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων πόλεων. Να θυμίσω ότι το βράδυ της πρώτης εκλογικής του νίκης, ήρθε στην Αμαλιάδα και μίλησε μαζί μου στο δελτίο του τότε “Cosmos tv”, το οποίο είχε την έδρα του στην συμπρωτεύουσα. Είπε τότε αυτό που κανείς ποτέ δήμαρχος του Πύργου δεν τόλμησε να πει: “Με εμένα δήμαρχο και πιστεύω να συμφωνήσει και ο δήμαρχος Αμαλιάδος, παύουν οι κόντρες των δύο πόλεων που τόσα δεινά έφεραν στο νομό”. Ηταν μια δήλωση που ξεσήκωσε διαμαρτυρίες κάποιων νοσταλγών του παρελθόντος που ήθελαν ή και βολεύονταν με τις αντιπαραθέσεις των δύο πόλεων.
Να θυμίσω επίσης ότι για κάποιους στον Πύργο, ήμουν ο… μετανάστης από την Αμαλιάδα που πήρε τη δουλειά στην πρωτεύουσα αναφερόμενοι στην πρόσληψή μου από τον Ομιλο Βαρουξή.
Ας επανέρθουμε στο θέμα των ΤΕΙ….
Αρκετό καιρό μετά τη συνάντηση με τον κ. Λιατσή, που μου ανακοίνωσε την προσπάθεια για ίδρυση ΤΕΙ, με ξανακάλεσε και μου έδειξε τον φάκελο. Είχε γίνει μία φανταστική δουλειά που όλα έδειχναν ότι ο Πύργος θα ήταν μέσα στις πρωτεύουσες των νομών που θα αποκτούσαν ΤΕΙ, την περίοδο της εξακτίνωσης των τμημάτων από την Πάτρα.
Μου ζήτησε να είμαι εγώ αυτός που πρώτος θα παρουσίαζε όλη αυτή την προσπάθεια. Πράγματι, όλα ρυθμίστηκαν τηλεοπτικά και από το γραφείο στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο έχοντας δίπλα μου τους Λιατσή και Λυμπέρη έκανα την επίσημη παρουσίαση των φακέλων Πύργου και Αμαλιάδας και βεβαίως μετά μίλησαν οι δύο δήμαρχοι.
Το επόμενο χρονικό διάστημα οι φάκελοι κατατέθηκαν με το επίσημο αίτημα στο υπουργείο Παιδείας και όλοι μας περιμέναμε την [θετική] απάντησή τους. Ολοι οι πολίτες του Πύργου και της Αμαλιάδας είχαμε πειστεί ότι η ίδρυση των ΤΕΙ στις δύο μεγαλύτερες πόλεις θα είχε άπειρα θετικά αποτελέσματα στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ακόμη και στο τουριστικό τομέα από τις επισκέψεις συγγενών και φίλων των πολλών φοιτητών.
Παράλληλα, οι δήμαρχοι είχαν, ως όφειλαν, υποχρέωση -όπως κι έκαναν- να ενημερώσουν και τους βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων, διότι σε τέτοιες διεκδικήσεις χρειάζεσαι συμμάχους και ιδιαίτερα τους βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος που θα πιέσουν περισσότερο.
Ομως, ο καιρός περνούσε και καμία απάντηση δεν ερχόταν, ενώ βλέπαμε συνέχεια να ιδρύονται τμήματα σε πρωτεύουσες άλλων νομών.
Ενα απόγευμα δέχτηκα τηλεφώνημα από έναν έξαλλο Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος μου είπε “δεν ξέρω τι θα κάνεις αλλά αύριο με κάμερα θα είσαι στο υπουργείο Παιδείας. Δεν θα γυρίσουμε πίσω αν δεν πάρουμε τα ΤΕΙ”.
Πράγματι, με καμεραμάν τον Χρήστο Νταλιακούρα, το επόμενο πρωί βρεθήκαμε στο υπουργείο Παιδείας, με υπουργό τότε την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου.
Πριν μπει στο γραφείο της ο κ. Λιατσής με ενημερώνει ψιθυριστά να είμαι έτοιμος και όταν ακούσω φωνές να μπουκάρω μέσα.
Λίγη ώρα μετά, οι φωνές του δημάρχου Πύργου ακούστηκαν σε όλο το κτήριο με αποτέλεσμα να κατέβουν υπάλληλοι από όλους τους ορόφους έκπληκτοι να μάθουν ποιος είναι αυτός που τολμάει να ουρλιάζει μέσα στο γραφείο της κυρίας Γιαννάκου. Τότε γνώρισα και συνδέθηκα φιλικά μαζί του -η φιλία συνεχίζεται μέχρι σήμερα- με τον εξαίρετο δημοσιογράφο, καταγόμενο από χωριό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διαμαντή Σειτανίδη.
Ακούγοντας τις φωνές μπήκα μέσα στο γραφείο και αντίκρισα την εξής εικόνα:
Εναν δήμαρχο έξαλλο με τον Κώστα Νικολούτσο να προσπαθεί να τον συγκρατήσει, την τότε βουλευτή Κρινιώ Κανελλοπούλου καθισμένη σε μια καρέκλα τρέμοντας από την ένταση που είχε προκληθεί, έναν τύπο να φεύγει τρέχοντας από την πίσω πόρτα και μία ατάραχη Μαριέττα Γιαννάκου να παρακολουθεί όλα όσα συνέβαιναν στο γραφείο της.
Τι είχε όμως συμβεί και έφτασε σε αυτή την κατάσταση ο Γαβρίλης Λιατσή;
Ο Πύργος κινδύνευε να μην πάρει ΤΕΙ διότι ό τότε υφυπουργός Ταλιαδούρος έβαζε βέτο μια και ήθελε το ΤΕΙ να πάει στην πατρίδα του. Ο κ. Λιατσής, με πολύ ήρεμο τρόπο, εξηγούσε γιατί ο Πύργος δικαιούται ΤΕΙ, αλλά ο κ. Ταλιαδούρος συνεχώς ήταν αρνητικός και προσβλητικός για τον Πύργο. Οταν ο Γαβρίλης Λιατσής θύμωσε με την αδιάλλακτη στάση του επιτέθηκε εναντίον του κι ευτυχώς που βρέθηκε ο Κώστας Νικολούτσος να τον συγκρατήσει κι εγώ να τον πιάσω από την μέση. Φοβούμενος ο κ. Ταλιαδούρος το έσκασε από την πίσω πόρτα.
Εν συνεχεία κι αφού ο δήμαρχος ηρέμησε κάθισε και απευθύνθηκε στη Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία είπε το εξής καταπληκτικό: “Δεν καταλαβαίνω γιατί αγριέψατε κύριε δήμαρχε, αφού την απόφαση την έχω μπροστά μου για υπογραφή. Ο Πύργος θα έχει ΤΕΙ”.
Πράγματι η υπογραφή έπεσε, το χαρτί πήρε ο κ. Λιατσής κι αποχωρήσαμε σαφέστατα ικανοποιημένοι. Στη συνέχεια ο ίδιος συναντήθηκε με τον τότε Περιφερειάχη Παναγιώτη Καββαδά [μεγάλος υποστηρικτής των συμφερόντων του Πύργου] τον οποίο ενημέρωσε. Κι επιστρέψαμε στον Πύργο με μια στάση στο δρόμο για φαγητό, όπου εκεί είδα έναν Λιατσή που τον παρομοίωσα σαν ένα παιδί που του χάρισαν το μεγαλύτερο και το πιο όμορφο δώρο.
Και πραγματικά το άξιζε.
Εδωσε μεγάλο αγώνα για να έρθουν τα ΤΕΙ στον Πύργο και σήμερα αποκαλύπτω μόνο μία πτυχή της όλης ιστορίας. Υπήρξαν πολλά γεγονότα στο παρασκήνιο που ίσως κάποτε τα αναφέρω, για κάποιους “πατριώτες” που έβαζαν κι εκείνοι εμπόδια να μη πάρει ο Πύργος ΤΕΙ για να μη… καρπωθεί ο Λιατσής το πολιτικό όφελος!!!
Είναι οι ίδιοι που δεν… επέτρεπαν στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να ανέβει στο Λάτσειο Μέγαρο να συναντήσει τον δήμαρχο, επειδή ο δήμαρχος ήταν… δεξιός!!!
Αλλά είπαμε… αυτά θα γραφτούν κάποια άλλη στιγμή…
Να σημειώσω κλείνοντας ότι μετά υπήρξαν τα επεισόδια [με ξυλοδαρμούς] έξω από το Πολυκλαδικό και η μεγάλη κόντρα για το που θα στεγαστούν τα ΤΕΙ, μεταξύ Νομάρχη Τάκη Δημητρουλόπουλου και Γαβρίλη Λιατσή. Οι εκπομπές μου με πρωταγωνιστές αυτούς τους δύο έμειναν, κι αυτές, στην ιστορία!!!
Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος θέλει ας βγει να με διαψεύσει!!!!
Πριν λίγα χρόνια ένας φίλος βρήκε και μου τύπωσε μια φωτογραφία από το βράδυ της επίσημης παρουσίασης των φακέλων ΤΕΙ