Το γεγονός ότι η Αμαλιάδα δεν έχει μόνο την παραλία της Κουρούτας είναι γνωστό.
Οπως επίσης γνωστό είναι ότι και οι άλλες παραλίες της διαθέτουν αμμουδιά και καθαρά νερά, αλλά ποτέ δεν έτυχαν της προσοχής των εκάστοτε δημοτικών αρχών.
Παρά ταύτα μόνο η Κουρούτα παίρνει Γαλάζια Σημαία κάθε χρόνο εκτός του 2020. Για την απώλεια της σημαίας τη συγκεκριμένη χρονιά, θυμίζουμε ότι είχαν αρπαχτεί σε δημοτικό συμβούλιο οι Χριστοδουλόπουλος-Λυμπέρης με τον πρώτο και την παράταξή του να αποχωρούν.
Για την ιστορία να πούμε πώς ο δήμαρχος Ήλιδας είπε ότι χάθηκε λόγω των μετρήσεων που έγιναν σε έτη επί της δημοτικής αρχής Χριστοδουλόπουλου, αλλά κυρίως σε έναν ευρωπαϊκό αυστηρό αλγόριθμο, που αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το νερό της θάλασσας δεν ήταν κατάλληλο για τους λουόμενους.
Κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι ολιγώρησε για τις μετρήσεις αυτές, προκαλώντας την «έκρηξη» του κ. Χριστοδουλόπουλου, με αποκορύφωμα την αναφορά στην μελέτη για την συνολική προστασία της παραλιακής ζώνης από την ρύπανση, παρότι όπως είπε ο κ. Λυμπέρης, το 2014 ως απερχόμενος δήμαρχος ο ίδιος την άφησε έτοιμη.
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος απάντησε ότι από την στιγμή που ανέλαβε ήταν αργά να «προχωρήσει» η μελέτη, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει η δημοτική αρχή Λυμπέρη.
Αλλα αντ’ άλλων στη προσπάθειά τους ο ένας να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον.
Για όλες τις δημοτικές αρχές Ηλιδας μόνο ενδιαφέρον έχει η παραλία της Κουρούτας. Οι άλλες παραλίες ποτέ δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής και παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνουν εκατοντάδες παραθεριστές και όχι μόνο, τους άφηνε και τους αφήνει παντελώς αδιάφορους. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ποτέ δεν έγινε κάποια σοβαρή υποδομή. Για παράδειγμα, ενώ η θάλασσα κάθε χρόνο “τρώει” την πλατεία στη παραλία Σαβαλίων, οι προαναφερόμενοι δήμαρχοι ποτέ δεν άκουσαν, ποτέ δεν είδαν.
Ο πρόεδρος Δημοσθένης Καραφλός, σε δηλώσεις του σε τοπικό έντυπο είχε αναφερθεί στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στην παραλία Σαβαλίων και συγκεκριμένα στα σημεία της πλατείας που φέρουν σοβαρές διαβρώσεις. Οπως είχε πει σχεδόν κάθε χρόνο, κατά τους χειμερινούς μήνες το σημείο που τελειώνει η πλατεία και αρχίζει η παραλία θυμίζει… σεληνιακό τοπίο!
“Η θάλασσα έχει καταστρέψει την πρόσοψη της πλατείας. Εγκυμονούν κίνδυνοι να γίνει κάποιο ατύχημα”, τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση τι γίνεται με την μελέτη που εδώ και χρόνια είχε προαναγγελθεί ότι θα εκπονηθεί για την οριστική επίλυση της διάβρωσης του εδάφους στο σημείο παραλίας – πλατείας, ο κ. Καραφλός απάντησε ότι: «δεν υπάρχει καμία μελέτη γι’ αυτή την περίπτωση. Μόνο άμμο ρίχνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, μην γίνει κάποιο ατύχημα…»
Για να καταλάβει κάθε αναγνώστης την αδιαφορία των δύο δημάρχων αρκεί να δείτε και κάτι ακόμη. Την κατάσταση που επικρατεί στις -διαλυμένες- τουαλέτες της παραλίας Σαβαλίων:
Να θυμίσουμε ακόμη πώς πέρυσι το καλοκαίρι κλαρί έσπασε κι έκανε ζημιά σε αυτοκίνητο, αφού ποτέ η αρμόδια υπηρεσία του δήμου δεν έχει κάνει κλαδέματα ή καθαρισμούς.
Βέβαια, όλη αυτή η κατάσταση περιέχεται στο γενικότερο μπάχαλο που επικρατεί στον συγκεκριμένο δήμο.
Ο Χριστοδουλόπουλος και τα λύματα
Στις 4 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Κουρούτα συνέλευση των οικιστών όπου παρευρέθηκε ο τότε δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, που επεσήμανε ότι η προστασία της περιοχής και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων. Ο ίδιος, επίσης, αποκάλυψε [προφανώς στα πλαίσια του… καθαρού περιβάλλοντος] ότι είχαν πιαστεί επιχειρηματίες που… έριχναν λύματα σε χειμάρρους που καταλήγουν στη κουρούτα, αλλά δεν έδωσαν δημοσιότητα στο θέμα. Το περίεργο είναι ότι κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την σοβαρή αυτή αποκάλυψη. Εκτός και αν… γνώριζαν τι συνέβαινε αλλά δεν τους συνέφερε να μιλήσουν!!!
“Αναρτούσαμε Γαλάζια Σημαία στη Κουρούτα και ο κόσμος δεν έμπαινε στη θάλασσα από την βρώμα”
Σε συνέντευξή του στο newsgf.net ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Τασσόπουλος είχε αναφέρει: “Οταν είχε δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, θυμάμαι ότι τον μήνα εκείνο ούτε οι Αμαλιαδίτες δεν πήγαιναν. Κάποιες στιγμές εμφανίζονται κάποιες βρωμιές, μπορεί να είναι βοθρολύματα μπορεί να είναι κάτι άλλο. Δεν είδα ποτέ να οριστεί μια ειδική εταιρεία που να ασχολείται με τα θαλασσινά νερά να ψάξει να βρει από που προέρχονται όλα αυτά για να περιοριστεί ή ακόμη και να μηδενιστεί το πρόβλημα. Μπορεί να έρχονται και από την Ζάκυνθο που έχει θέμα με τον βιολογικό της…
Παρ όλα αυτά, υπήρχαν εταιρείες από τον κάμπο οι οποίες άδειαζαν τα λύματα στα ρέματα για να γλυτώσουν τη μεταφορά μέχρι τον βιολογικό της Αμαλιάδας.
Το ξέραμε, το ήξερε η αστυνομία, είχε ενημερωθεί η εισαγγελία, αλλά ποτέ δεν έγινε τίποτα. Μπορεί όμως να μην είναι μόνο λύματα, γι αυτό ξεκαθαρίζω ότι πρέπει να ασχοληθούν ειδικοί επιστήμονες για να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Αυτό δεν έχει γίνει…
Μια φορά ντρεπόμουν γιατί κάναμε ανάρτηση Γαλάζιας Σημαίας και την ίδια στιγμή κανένας δεν έμπαινε στη θάλασσα από την βρώμα”.
Και μετά από αυτό αυτονόητο να αναρωτηθεί ο καθένας με ποιο τρόπο… δίνονται Γαλάζιες Σημαίες!!!
Διαβάστε και αυτό:
9 Γαλάζιες Σημαίες Στην Ηλεία Το 2022 – Οι Περισσότερες Στην Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης