Christmas Cake: Από το μεσαιωνικό porridge στο σύγχρονο έθιμο

Το Christmas Cake, το γιορτινό κέικ που συνδέεται στενά με τα βρετανικά Χριστούγεννα, έχει μια ιστορία που εκτείνεται σε αιώνες και αντανακλά την εξέλιξη των κοινωνικών συνηθειών, της ζαχαροπλαστικής και του ίδιου του εορτασμού των Χριστουγέννων. Αν και σήμερα παρουσιάζεται ως ένα πλούσιο φρουτοκέικ καλυμμένο με μαρασπάν και λευκό γλάσο, το αρχικό του πρόγονο ελάχιστα θυμίζει τη σύγχρονη εκδοχή.

 

 

Από το μεσαιωνικό plum porridge στο plum cake

 

 

Η ιστορία του Christmas Cake ξεκινά στον Μεσαίωνα, όταν οι Χριστιανοί ακολουθούσαν περίοδο νηστείας πριν τα Χριστούγεννα. Τότε συνηθιζόταν το plum porridge, ένα χυλωμένο μείγμα από βρώμη, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Το πιάτο είχε περισσότερο χαρακτήρα θρεπτικού φαγητού παρά γλυκού, όμως θεωρήθηκε ιδανικό για να «προετοιμάσει» το στομάχι πριν από το εορταστικό γεύμα. Καθώς η εποχή προχωρούσε και οι διατροφικοί κανόνες χαλάρωναν, το porridge άρχισε να εμπλουτίζεται με ζάχαρη, αυγά και βούτυρο. Η εμφάνιση των πρώτων φούρνων για οικιακή χρήση επέτρεψε στους μάγειρες να ψήνουν το μείγμα, μετατρέποντάς το από χυλό σε πυκνό κέικ. Έτσι γεννήθηκε το plum cake, το οποίο θεωρείται ο άμεσος πρόγονος του σημερινού Christmas Cake.

 

 

Η βικτωριανή εποχή και η καθιέρωση του Christmas Cake…

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ…

Διαβάστε Επίσης

Δείτε το κανάλι μας...