Η Ελλάδα καλύπτει πλέον μόλις το 10% της κατανάλωσης βόειου κρέατος από εγχώριες εκτροφές, με το υπόλοιπο 90% να προέρχεται από εισαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Η εικόνα επιδεινώνεται διαρκώς, καθώς η εξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται και οι τιμές στο ράφι αναμένεται να δεχθούν νέες πιέσεις, φτάνοντας ακόμη και τα 20 ευρώ το κιλό.
Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος βρίσκεται σε καθοδική πορεία: περίπου 6% των παραγωγών έχει εγκαταλείψει τη δραστηριότητα, οδηγώντας σε μείωση 8% των εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, σχεδόν 3% των ζώων δεν θα αναπαραχθούν φέτος λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, γεγονός που μεταφράζεται σε πρόσθετη έλλειψη έως και 10% στην εγχώρια παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος. Advertisement
Οι κτηνοτρόφοι αποδίδουν τη συρρίκνωση σε τριπλή πίεση:
* την κλιματική αστάθεια με τις παρατεταμένες ξηρασίες,
* τους υγειονομικούς κινδύνους όπως η οζώδης δερματίτιδα και ο καταρροϊκός πυρετός,
* και τις ευρωπαϊκές πολιτικές μείωσης εκπομπών από τα βοοειδή, που περιορίζουν το ζωικό κεφάλαιο.
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΚ, τα τελευταία χρόνια η πολιτεία επέλεξε να στηρίξει τα εισαγόμενα ζώα πάχυνσης αντί της εγχώριας παραγωγής, γεγονός που ενίσχυσε τη μακροχρόνια εξάρτηση από το εξωτερικό. Η εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της περιφέρειας, όπου μέσα σε τρία χρόνια η μείωση παραγωγών και ζώων υπήρξε δραματική, αποδυναμώνοντας την τοπική παραγωγική βάση και αφήνοντας την ελληνική αγορά εκτεθειμένη σε διακυμάνσεις τιμών και προσφοράς από το εξωτερικό.
Το μήνυμα από τον κλάδο είναι σαφές: χωρίς στοχευμένη στήριξη, αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου και σταθερούς κανόνες λειτουργίας, η εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να φθίνει και το κόστος θα μεταφέρεται ολοένα περισσότερο στον καταναλωτή.