*Σε μια δημοτική αρχή, το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί έναν κρίσιμο σχεδιασμό για την υλοποίηση έργων και δράσεων που αφορούν την ανάπτυξη και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.
*Η αντιπολίτευση που απλώς ασκεί κριτική χωρίς να καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις φαίνεται αδύναμη ή μη εποικοδομητική. Οι πολίτες θέλουν λύσεις και όχι απλώς αντίδραση.
*Η απλή κριτική χωρίς εναλλακτικές λύσεις δημιουργεί την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο ή όραμα για το μέλλον.
Η άρνηση της αντιπολίτευσης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης να ψηφίσει χθες το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, οδηγώντας σήμερα σε μια μάλλον “οργισμένη” δήλωση του δημάρχου Γιάννη Λέντζα [διαβάστε εδώ…], αποτελεί ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, δεν είναι πρωτόγνωρο, όχι μόνο στον συγκεκριμένο δήμο αλλά γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κι αυτό προφανώς έχει να κάνει με την άρνηση ως ένδειξη πολιτικής διαφωνίας, έστω και αν πρόκειται για στάση που υπονομεύει την εικόνα της διοίκησης.
Η άρνηση της αντιπολίτευσης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης προφανώς είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής με στόχο να… κερδίσει πολιτικά οφέλη!
Η διαφωνία είναι θεμιτή. Αρκεί αυτή να τεκμηριώνεται με συγκεκριμένες θέσεις και να καταθέτονται από την αντιπολίτευση εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θεωρεί πιο αποτελεσματικές ή πιο ωφέλιμες για τον δήμο. Αλλά άρνηση έτσι για την άρνηση ή για “να έχουμε κάτι να λέμε”, δεν κάνει ζημιά στη δημοτική αρχή, αλλά στους δημότες που επιθυμούν η καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη.
Η άρνηση της αντιπολίτευσης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης [και δεν ήταν η πρώτη φορά] είναι μια στάση που εντείνει την πολιτική πόλωση οδηγώντας σε συγκρούσεις που επηρεάζουν τη συνοχή του δημοτικού συμβουλίου και βέβαια αποθαρρύνει πολίτες από τη συμμετοχή τους στα κοινά, ενισχύοντας τη αίσθηση απογοήτευσης από την πολιτική.
Η άρνηση πρέπει να εκφράζεται με συγκεκριμένες προτάσεις όπου θα αναγκάσει τη δημοτική αρχή να ακούσει και προσπαθώντας να βρει κοινούς τόπους ώστε να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα που μοναδικό στόχο έχει να ωφελήσει την τοπική κοινωνία και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Εντέλει, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που η αντιπολίτευση δεν ψήφισε, αντικατοπτρίζει τα έργα που είναι δρομολογημένα να πραγματοποιηθούν για το 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας ανέρχονται στα 27.000.000 ευρώ περίπου, ενώ άλλα 13.000.000 ευρώ θα προστεθούν είτε ως προμήθεια είτε ως νέα έργα στο 2025.
Που ακριβώς έγκειται η διαφωνία της αντιπολίτευσης;
ΥΓ. Αξίζει να θυμίσουμε κάτι: Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απαξιώνοντας για τρίτη συνεχόμενη φορά τη λειτουργία του. Ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας, σε επιστολή του τότε προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Βασίλη Τσιρίκο, ανέφερε ότι με την αποχώρησή τους δεν απαξίωσαν τη δημοτική αρχή, αλλά όλους όσοι τους εμπιστεύτηκαν να ασκήσουν το ιερό καθήκον της αντιπολίτευσης.