O Γ’ ΠΠ θα ξεκινήσει από την Ουκρανία;

«Να είμαστε έτοιμοι», λέει η Φον ντερ Λάιεν – Αγωνία για το πολεμικό μέτωπο – Ανησυχία για την εξέλιξή του

 

 

Με ολοένα και περισσότερους κορυφαίους αξιωματούχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ να προειδοποιούν πως η απειλή για έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου είναι πλέον υπαρκτή στην Ουκρανία, η διεθνοποίηση του πολέμου -όχι αποκλειστικά ως προς την εξαγωγή και χρήση των όπλων- είναι εμφανής, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Welle (DW). Κατά το γερμανικό Μέσο, στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής και ιρανικής κατασκευής, αλλά και Bορειοκορεάτες στρατιώτες ή ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους από την Πιονγιάνγκ. Οι «Financial Times» υποστηρίζουν μάλιστα ότι σύντομα θα δούμε μαχητές από την Υεμένη να πολεμούν στο πλευρό Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, συνεχίζει στην ίδια ανάλυσή της η DW.

 

 

Πώς έγινε η διεθνοποίηση του πολέμου

 

 

Δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η ισλαμιστική πολιτοφυλακή των Χούθι στρατολογεί νεαρούς στην Υεμένη για λογαριασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και κάνει λόγο για «εμπορία ανθρώπων», προσθέτει η DW. «Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η στρατολόγηση στην Υεμένη πραγματοποιείται από εταιρεία γνωστού πολιτικού των Χούθι. Από μια σύμβαση στρατολόγησης στη διάθεση της εφημερίδας προκύπτει ότι Υεμενίτες στρατολογούνται για τον ρωσικό στρατό ήδη από τον Ιούλιο», συμπληρώνει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης.

 

 

Αν ευσταθούν οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, «τότε αυτό θα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό», διαμηνύει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των G7 στην Ιταλία, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε: «Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι στη διεξαγωγή του πολέμου ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν γνωρίζει όρια».

 

 

Ο κίνδυνος ενός «παγκόσμιου πολέμου» είναι «σοβαρός και υπαρκτός», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διεθνοποίησης του πολέμου στην Ουκρανία; Ή μήπως η διεθνοποίηση του πολέμου είναι ήδη πραγματικότητα; Ο Βάλερι Ζαλούσνι, πρώην αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σήμερα πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Μεγάλη Βρετανία, εκτιμά ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει επειδή έχουν εμπλακεί πολλές χώρες εδώ και καιρό.

 

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 700.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν είτε χάσει τη ζωή τους είτε τραυματιστεί στην Ουκρανία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους περίπου 12.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα έχουν αποσταλεί από τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία προκειμένου να υπερασπιστούν ρωσικά εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ.

 

 

Φον ντερ Λάιεν

 

 

«Με πυξίδα την ανταγωνιστικότητα, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα για την επόμενη πενταετία στην ΕΕ την καινοτομία, την καθαρή οικονομία και την ασφάλεια», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης των ευρωβουλευτών για το νέο Σώμα των Επιτρόπων. «Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία της νέας Επιτροπής θα είναι μια πυξίδα ανταγωνιστικότητας», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την ομιλία της. Όπως εξήγησε, η πυξίδα αυτή θα χτιστεί στους τρεις πυλώνες της έκθεσης Ντράγκι. Ο πρώτος πυλώνας είναι το κλείσιμο του χάσματος καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο δεύτερος είναι ένα κοινό σχέδιο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ανταγωνιστικότητα.

 

 

Και ο τρίτος είναι η αύξηση της ασφάλειας και η μείωση των εξαρτήσεων. «Ο πόλεμος μαίνεται στα σύνορα της Ευρώπης. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό που βρίσκεται μπροστά – να συνεργαστούμε χέρι χέρι με το ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί ως Ευρωπαίοι», ανέφερε στη συνέχεια η Φον ντερ Λάιεν. Έφερε ως παράδειγμα ότι η Ρωσία ξοδεύει έως και το 9% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ η Ευρώπη ξοδεύει κατά μέσο όρο 1,9%. «Οι αμυντικές μας δαπάνες πρέπει να αυξηθούν. Χρειαζόμαστε μια ενιαία αγορά άμυνας. Πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανική βάση. Πρέπει να βελτιώσουμε τη στρατιωτική μας κινητικότητα. Και χρειαζόμαστε κοινά ευρωπαϊκά σχέδια για την άμυνα», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής παρουσιάζοντας τον πρώτο Ευρωπαίο Επίτροπο για την Άμυνα, τον πρώην πρωθυπουργό της Λιθουανίας Άντριους Κουμπίλιους.

 

www.political.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...