Μια αποτρόπαιη και καθ’ όλα ελκυστική εικόνα αντίκρισαν οι κάτοικοι και οι λουόμενοι στην περιοχή της Ροβιάτας του δήμου Ήλιδας, με δεκάδες νεκρά ψάρια να εντοπίζονται κατά μήκος της παραλίας σε μια ακτίνα που ξεκινούσε από τη συγκεκριμένη περιοχή και λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων έφτανε ακόμα και μετά την περιοχή της Μαραθιάς.
Με την εικόνα αυτή να σοκάρει τον κόσμο που την ώρα εκείνη απολάμβανε το μπάνιο του αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή που διατηρούνται, άμεσα ειδοποιήθηκαν οι αρχές προκειμένου να βρεθούν άμεσα στο σημείο και να εξετάσουν τους λόγους ύπαρξης μιας τέτοιας αποκρουστικής εικόνας. Στο σημείο έφθασαν την επόμενη ημέρα κλιμάκια της Π.Ε. Ηλείας από τον τομέα της Αλιείας, της Κτηνιατρικής και της Υγείας, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση και να εντοπίσουν την πηγή του προβλήματος που προκάλεσε τη θανάτωση εκατοντάδων ψαριών του γλυκού νερού.
Πάρθηκαν δείγματα από το νερό
Σε ότι αφορά τις ενέργειες των κλιμακίων, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν τα ψάρια (σ.σ. ήταν σε πλήρη αποσύνθεση) ήταν αδύνατη η λήψη δείγματος που θα μπορούσε να δώσει με ακρίβεια τα δεδομένα θανάτωσής τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Στυλιανό Μπλέτσα, η ομάδα που βρέθηκε στο σημείο πήρε τα απαραίτητα δείγματα από το νερό στο σημείο, τα οποία και έστειλε σε χημείο στην Πάτρα ώστε να εξεταστούν και το συντομότερο δυνατό να υπάρξουν αποτελέσματα που να δείχνουν αν υπήρξε κάτι στο νερό που να προκάλεσε την εικόνα αυτή. Από την πλευρά του, ο κτηνίατρος της Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γκούβας έκανε λόγο για δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση εντοπισμού των νεκρών ψαριών κατά μήκος του Γκουρλέσα.
Ευστάθιος Κόλλιας-Πρόεδρος Τ.Κ. Ροβιάτας
«Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήσαμε ένα φαινόμενο στο χείμαρρο Γκουρλέσα που καταλήγει στην παραλία της Ροβιάτας, ο οποίος αναφέρεται σε τρεις διαφορετικούς χείμαρρους. Ο Γκουρλέσας, στον οποίο καταλήγουν ο χείμαρρος Σβάρνα και Σοχιά. Είδαμε ένα φαινόμενο στην εκβολή του χειμάρρου. Ψάρια και χέλια να ασφυκτιούν μιας και τους έλειπε οξυγόνο και να πεθαίνουν σταδιακά. Δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο. Ήταν ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία βγήκανε στη θάλασσα και έφτασαν σχεδόν μέχρι την Κουρούτα. Αναδείξαμε το θέμα που παρουσιάστηκε βράδυ Τετάρτης και ήρθαν την Παρασκευή το πρωί. Προσπαθώντας να βρουν τι φταίει, πήραν μόνο δείγμα νερού για να αναλύσουν μιας και τα ψάρια επειδή είχε περάσει το εικοσιτετράωρο είχαν αλλοιωθεί και δεν μπορούσαν να κάνουν τις εργασίες που έπρεπε για να δουν από τι προήλθε αυτό το φαινόμενο. Το ζήτημα είναι ότι πολλές φορές ο χείμαρρος φέρνει και σε αυτή την περίπτωση κάποια υλικά τα οποία αλλοιώνουν το χρωματισμό του νερού.
Η πρώτη σκέψη του καθενός είναι πως για όλα αυτά φταίει ο βιολογικός και δεν μπορεί να τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και τώρα που μιλάμε το νερό παραμένει σκουρόχρωμο, ενώ δεν έχει κανένα λόγο να είναι τέτοιο. Το νερό που τρέχει στο χείμαρρο είναι από τον ΤΟΕΒ που είναι καθαρό νερό, με την αλλοίωση να γίνεται κάπου στο βιολογικό. Τώρα είναι ο βιολογικός ή κάποιος ιδιώτης που να ρίχνει λήμματα στο χείμαρρο; Αποτελέσματα στην τελευταία ενέργεια που έκανα πριν σχεδόν δύο μήνες έδειξαν ότι πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, πλην όμως δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία και ανέθεσαν στην αστυνομία να αστυνομεύει όλα τα ρέματα για να δει ποιος ευθύνεται για την μόλυνση του χείμαρρου και κατ’ επέκταση της παραλίας και της θάλασσας».
Ιωάννης Παξιμαδάκης – λουόμενος
Βρισκόμασταν στην παραλία πηγαίνοντας βόλτα προς το ποτάμι και στις όχθες του ποταμού είδαμε πολλά νεκρά ψάρια. Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκομαι στην περιοχή, ωστόσο είναι κάτι που είδα για πρώτη φορά. Δε γνωρίζω από πού προέρχεται και ακούω ότι μπορεί να είναι από τον βιολογικό η κατάσταση αυτή. Σίγουρα το ποτάμι Αυτό δεν είναι και το πιο καθαρό κατά μήκος του και παντού συναντάς σκουπίδια και μπάζα. Σε ό,τι αφορά τα ψάρια, αυτά εξαφανίστηκαν περίπου δύο μέρες μετά με τον κόσμο να Αναστατώνετε αντικρίζοντας την εικόνα αυτή που δεν είχαν ξαναδεί. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και φοβόντουσαν να έρθω να κάνω μπάνιο στο σημείο.
Δημήτριος Σκουρφούτας – Κάτοικος
Αποπαίδι που θυμάμαι κάναμε μπάνιο μέσα στο ποτάμι και ήταν πεντακάθαρο. Τώρα είναι τα νερά του πλέον μαύρα. Εγώ δεν θα κάνω το δικαστή σχετικά με το αν ο Δήμος ρίχνει τα απόβλητα το βιολογικό μέσα ή αν τα εργοστάσια κάνουν το ίδιο. Πρέπει ο Δήμος να ενεργήσει και να ελέγξει Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση. Την προηγούμενη βδομάδα είχε γεμίσει το σημείο ψάρια Νεκρά μέχρι και την Αγία Μαρίνα. Ειδοποίησέ με άμεσα μόλις είδαμε την κατάσταση αυτή και δεν ήρθε κανείς παρά μόνο την επόμενη ημέρα. Δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό! Είναι πρώτη φορά που βλέπω μία τέτοια εικόνα. Πάρθηκαν δείγματα από το νερό. Απορώ πως ο Δήμος πήρε γαλάζια σημαία με όλο αυτό. Πολύς κόσμος και μικρά παιδιά κάνουν μπάνιο εδώ πέρα και πλέον η παραλία έχει γίνει ακατάλληλη.
Πρέπει όλοι μαζί να μη δείξουμε καμία ανοχή και θα πρεπε να σκέφτομαι το μέλλον των παιδιών μας. Δεν κατηγορώ το δήμαρχο και τους υπόλοιπους ότι Φταίνε. Φταίμε εμείς που δεν κινητοποιηθήκαμε. Θέλουμε να γίνει αναβάθμιση της περιοχής μας τουριστικά και με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να γίνει. Όταν κάποιος βλέπει νεκρά ψάρια, όπως είναι λογικό δεν μπαίνει μέσα στο νερό. Πρέπει να ανεβάσουμε την περιοχή μας, να την σεβαστούμε ακόμα να την αγαπήσουμε, αλλιώς Θα πρέπει να σηκωθούμε να φύγουμε.
Ευσταθία Στούπα – Λουόμενη
Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν μη ελκυστική. Νεκρά ψάρια, βρωμιές… Τι άλλο θα μπορούσαμε να δούμε; Αυτά είναι άσχημα πράγματα και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Ούτε το κράτος, ότι η περιφέρεια, ούτε ο Δήμος. Η εικόνα με τα ψόφια ψάρια είναι κάτι που είδαμε πρώτη φορά, ωστόσο οι βρωμιές είναι πολλές φορές. Θεωρώ ότι όλο αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες που δεν ελέγχονται από κανέναν. Κι όλα όσα πέφτουν στο νερό καταλήγουν στη θάλασσα. Καθημερινά ζούμε σε κίνδυνο και φαίνεται να μη μας υπολογίζει κανείς. Ποτέ κανένας δεν το έκανε. Δεν υπάρχει άνθρωπος να υποστηρίξει το περιβάλλον όπως πρέπει.
*Φωτογραφία αρχείου