Μάκης Νοδάρος
Μηνυτήρια αναφορά από δέκα δικηγόρους της Πάτρας για την αδράνεια των δικαστικών αρχών μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τον περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας
Συνέχεια των πρόσφατων σοβαρότατων καταγγελιών του Παύλου Πολάκη για τον χορό εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τους συνεργάτες του σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελεί η κίνηση δέκα δικηγόρων της Πάτρας να ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας της υπόθεσης. Η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν στην εισαγγελία βασίζεται και στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Documento για τον περίεργο τρόπο με τον οποίο ο περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας διαχειριζόταν το δημόσιο χρήμα.
Στα δικαστήρια αντί απαντήσεων
Μάλιστα το 2021 το Documento σύρθηκε στα δικαστήρια από τον περιφερειάρχη επειδή τόλμησε να αποκαλύψει και να καταγράψει τις έντονες διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής σχετικά με τον προκλητικό τρόπο που δόθηκαν τα 30 εκατ. ευρώ της δράσης «Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στη δυτική Ελλάδα» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Ομως με διάταξη του εισαγγελέα πρωτοδικών Ηλείας και με την έγκριση του εισαγγελέα εφετών Πατρών η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο και η απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης του Τύπου από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη έπεσε στο κενό…
Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών
Η παρέμβαση των δικηγόρων της Πάτρας αναδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς και την περίεργη αδράνεια των δικαστικών αρχών της Πάτρας, οι οποίες παρά τα σοβαρότατα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Documento ουδέποτε ασχολήθηκαν έστω τυπικά με την υπόθεση. Οι εν λόγω δικηγόροι αναμένεται να καταθέσουν και συμπληρωματικό υπόμνημα με χαρακτηριστικές περιπτώσεις για μεροληπτικές και παράνομες απευθείας αναθέσεις, με δήθεν ανταγωνιστικές προσφορές από εταιρείες του ιδίου επιχειρηματία.
Οι δικηγόροι που υπογράφουν τη μηνυτήρια αναφορά είναι: Αθανάσιος Αμπατζής, Γεώργιος Μάρκου, Μαρίνος Σκανδάμης, Γιώργος Πολυχρονόπουλος, Ευστάθιος Τζεφριός, Δημήτριος Ρήγας, Νικόλαος Αφαλωνιάτης, Μαρία Χριστοφιλοπούλου-Στεμπίλη, Χρήστος Τζαβάρας και Αγγελική Καρατέγου-Κοντζιά.
Ζητούν δε, εκτός των άλλων και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων καθώς και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη από αξιώματα και θέσεις των τυχόν παρανομούντων, οφείλει να ερευνήσει τη βασιμότητα των άνω δημοσιευθέντων στοιχείων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξει το καθήκον της. Επειδή είναι άποψή μας, χωρίς να διεκδικούμε χώρο διατύπωσης υποδείξεων προς τη Δικαιοσύνη, ότι για την πληρέστερη διερεύνηση του ενδεχομένου τέλεσης ποινικών αδικημάτων θα μπορούσε η δικαστική έρευνα να αναζητήσει και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών τυχόν εμπλεκομένων, αλλά και να αξιοποιήσει όλα τα δικονομικά εργαλεία που ο νόμος παρέχει, όπως άρσεις απορρήτου κ.λπ.».
«Δεν έδειξαν να συγκινούνται»
Οπως λέει στο Documento ο δικηγόρος Μαρ. Σκανδάμης, διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πρώην γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: «Την πολιτική αποκάλυψη ότι υπάρχει μείζον ζήτημα με τις αναθέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες φέρεται να γίνονταν χωρίς όρους διαφάνειας σε επιχειρήσεις με οικογενειακά χαρακτηριστικά που τις συντόνιζε ένα πρόσωπο, ακολούθησε η δημοσιογραφική κάλυψη της εφημερίδας σας. Ομως δεν έδειξαν όλα αυτά να συγκινούν τη Δικαιοσύνη. Παρότι δηλαδή η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μπορεί να ευαισθητοποιηθεί για την κακοποίηση λ.χ. σε ένα γατάκι (δεν είναι κακό αυτό), δεν διέταξε καθόσον έχουμε πληροφορηθεί καμία έρευνα για την πιθανή κακοποίηση του δημόσιου χρήματος από την περιφερειακή αρχή.
Η ευαισθησία της εισαγγελικής αρχής μοιάζει έτσι αλά καρτ. Ακόμη χειρότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για περίπου τρεις εβδομάδες μετά τα δημοσιεύματα δεν εξέδωσε καμία δημόσια σοβαρή ανακοίνωση για όσα της αποδίδονταν. Ισως προεξοφλούσε τη συστημική μιντιακή σιωπή. Δεν προεξόφλησε βεβαίως ότι δεν μπορούν τα πάντα να γίνονται ανεκτά από όλους. Δέκα δικηγόροι υπογράψαμε μηνυτήρια αναφορά στην κατά τόπο αρμόδια εισαγγελία ζητώντας να ερευνηθεί αν πράγματι έχει τηρηθεί η νομιμότητα σε όλες τις σχετικές αναθέσεις, που εμπλέκουν τα πιο πάνω αλλά και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Η κίνησή μας προκάλεσε ισχυρό κοινωνικό και νομικό ενδιαφέρον και, όπως πληροφορούμαστε, έδωσε έναυσμα και σε άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες και επιστήμονες να ασχοληθούν με την πορεία του δημόσιου χρήματος στη δυτική Ελλάδα. Τον λόγο έχει, αναγκαστικά πια, η Δικαιοσύνη».
«Ηθική και νομιμότητα πλήττονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»
Ακόμη ένας που υπογράφει τη μηνυτήρια αναφορά, ο Γ. Μάρκου, δικηγόρος MSc., αναφέρει: «Οι δηλώσεις του βουλευτή Παύλου Πολάκη και τα δημοσιεύματα του Documento δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τους πολίτες της Πάτρας. Και φυσικά οι δικηγόροι της Πάτρας δεν θα άφηναν χωρίς αντίδραση την είδηση ότι ένα μεγάλο σκάνδαλο έχει ακουμπήσει κρατικούς και επαγγελματικούς φορείς και τοπικό όμιλο ΜΜΕ. Το περιεχόμενο των αποκαλύψεων με μια πρώτη ματιά φωνάζει ότι αυτός ο καταιγισμός αναθέσεων έργων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας στις εταιρείες του ίδιου προσώπου και των μελών της οικογένειάς του δεν έχουν καμία σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό της αγοράς. Ζούμε σε μια εποχή που η έννοια όχι μόνο της ηθικής αλλά και της ίδιας της νομιμότητας, συνταγματικής και ποινικής, δέχεται βαρύτατα πλήγματα από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα σκάνδαλα στην Πάτρα αποκαλύφθηκαν την ίδια εποχή που οι ανώτατοι δικαστές της χώρας αποφάσισαν ότι δεν υπήρξαν παράνομες υποκλοπές στην Ελλάδα».