Αντρέα Καμιλλέρι: Ο μάγος της μεσογειακής αστυνομικής λογοτεχνίας “έφυγε” πριν 5 χρόνια!

Ο Αντρέα Καμιλλέρι (Andrea Calogero Camilleri) ήταν Ιταλός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ήταν ιδιαίτερα γνωστός και πέρα από τα ιταλικά σύνορα για τα αστυνομικά μυθιστορήματά του, με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο. Πρόκειται για ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους σύγχρονους Ιταλούς συγγραφείς. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε τυφλωθεί εξαιτίας γλαυκώματος, χωρίς όμως να σταματήσει να γράφει.

 

Η αλληλογραφία του μικρού Αντρέα Καμιλλέρι με τον Μουσολίνι

 

Ο Αντρέα Καμιλλέρι γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1925 στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας. Ανατράφηκε μέσα σε ένα φασιστικό καθεστώς και ήταν επόμενο να ακολουθήσει αρχικά το παράδειγμα του πατέρα του, ακούγοντας καθημερινά τις ομιλίες του Ιταλού δικτάτορα, που μεταδίδονταν από τα μεγάφωνα. Μάλιστα είχε γοητευτεί από τις ομιλίες για την «αναγέννηση της Ιταλίας», τόσο που γράφτηκε στην «Balilla», τη νεολαία του φασιστικού καθεστώτος, έχοντας πια πρόσβαση και σε όπλα, όπως απαιτούσε η εκπαίδευση του φασισμού, για να ετοιμάσει την νέα γενιά για την ερχόμενη πολεμική επέκταση. Το 1935, αφού πια είχαν κατακτήσει τη Λιβύη, την Ερυθραία και τη Σομαλία, ο Μουσολίνι αποφάσισε να εκστρατεύσει κατά της Αιθιοπίας.

 

 

Ο Καμιλλέρι ήταν τότε μόλις 10 ετών. Και είχε τόσο εντυπωσιαστεί από τα λόγια και τις υποσχέσεις για την δημιουργία ενός μεγαλείου ανάλογου της αρχαίας Ρώμης, που χωρίς να ενημερώσει τους γονείς του, έστειλε ένα γράμμα στο Μουσολίνι, για να του εκφράσει την επιθυμία του να πάρει μέρος στον πόλεμο κατά της Αιθιοπίας. Ο πολιτικός γραμματέας του Φασιστικού Κόμματος στο Πόρτο Εμπέντοκλε κάλεσε μια από τις επόμενες μέρες τον Αντρέα Καμιλλέρι στο γραφείο του για να του μεταφέρει την απάντηση του Μουσολίνι στο γράμμα του, όπως του είπαν. Του έλεγε λοιπόν ότι ήταν πολύ μικρός για να πάει στον πόλεμο αλλά στο μέλλον θα είχε αρκετές ευκαιρίες.

 

 

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου φοίτησε για λίγο καιρό σε ένα επισκοπικό κολέγιο από όπου αποβλήθηκε για πειθαρχικούς λόγους. Είχε πετάξει ένα αυγό σε έναν σταυρό. Τις σπουδές του τις ολοκλήρωσε στο λύκειο Empedocle στο Αγκριτζέντο, από όπου πήρε το απολυτήριό του το 1943 χωρίς να δώσει εξετάσεις, επειδή τότε έγινε η επέμβαση των συμμάχων στη Σικελία.

 

Ο κομουνιστής Αντρέα Καμιλλέρι

 

 

Το 1944, θέλοντας να σπουδάσει φιλολογία, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, στο τμήμα Λογοτεχνίας. Με τα χρόνια ο Αντρέα Καμιλλέρι άρχισε να αντιλαμβάνεται την εξαπάτησή του από την φασιστική ιδεολογία, η οποία ήταν μακριά από την πραγματικότητα. Η πολιτική κρίση, όπως την χαρακτήριζε, σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, και οδήγησε τον ίδιο να ασπαστεί την κομμουνιστική ιδεολογία και να γίνει μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1944. Ταυτόχρονα άρχισε να δημοσιεύει κάποια πρώτα του διηγήματα και ποιήματα.

 

 

Όπως έχει πει και ο ίδιος, δεν ντρέπεται που υπήρξε φασίστας αλλά είναι περήφανος που ήταν και είναι άνθρωπος της αριστεράς. Παραδέχτηκε όμως ότι θα έπρεπε να αρνηθεί τον φασισμό πιο αποφασιστικά κι εξοργίζεται που ξεγελάστηκε τόσο. Δεν θα πάρει πτυχίο από το πανεπιστήμιο γιατί εγκατέλειψε τις σπουδές του εκεί για να σπουδάσει σκηνοθεσία στην Εθνική Σχολή Δραματικών Τεχνών της Ρώμης. Από το 1948 μέχρι το 1950 σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Δραματικής τέχνης Silvio d’Amico και ξεκίνησε να εργάζεται ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

 

Οι εργασία του Αντρέα Καμιλλέρι πριν τη συγγραφή

 

 

Η κομμουνιστική πορεία του Αντρέα Καμιλλέρι εμπόδισε τον διορισμό του στη RAI, παρά την συμμετοχή του σε έναν διαγωνισμό πρόσληψης το 1954. Το 1957 ο Αντρέα Καμιλλέρι παντρεύεται την γυναίκα της ζωής του, Ροζέτα Ντιέλλο Σιέστο. Μαζί αποκτούν 3 παιδιά. Ο Καμιλλέρι έφερε πρώτος στην Ιταλία το θέατρο του παραλόγου του Σάμουελ Μπέκετ, όταν το 1958 ανέβασε το έργο «Το τέλος του παιχνιδιού» στο Θέατρο dei Satiri στην Ρώμη. Το ίδιο έργο ανέβασε και στην τηλεόραση το 1970 με τους Αντόλφο Τσέλι και Ρενάτο Ράσελ.

 

 

 

 

Στην τηλεόραση της RAI θα καταφέρει να εργαστεί τελικά κατά την δεκαετία του 1960. Συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές και σειρές, όπως «Οι περιπέτειες της Λάουρα Στορμ» με πρωταγωνίστρια την Λαουρέτα Μασιέρο, «Υπολοχαγός Σέρινταν» με πρωταγωνιστή τον Ουμπάλντο Λέι και «Οι έρευνες του αστυνόμου Maigret» με πρωταγωνιστή τον Τζίνο Τσέρβι. Γενικά, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Αντρέα Καμιλλέρι το πέρασε εργαζόμενος ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, τηλεοπτικός παραγωγός στη RAI και καθηγητής Σκηνοθεσίας στην Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Περηφανευόταν όμως ότι ήταν ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Λουίτζι Πιραντέλο κι επίσης υπήρξε επιστήθιος φίλος του Λεονάρντο Σάσα.

 

 

Το συγγραφικό έργο του Αντρέα Καμιλλέρι

 

 

Η συγγραφή άργησε να μπει στην ζωή Αντρέα Καμιλλέρι. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Η ροή των πραγμάτων», εκδόθηκε το 1978, όταν ο Καμιλλέρι ήταν 53 ετών. Το βιβλίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από το κοινό. Το δεύτερο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Καπνός στον ορίζοντα», το πρώτο από τα μυθιστορήματά του στα οποία η υπόθεση τοποθετείται σε μια φανταστική πόλη στη Σικελίας, τη Βιγκάτα, κυκλοφόρησε το 1980 και είχε την ίδια τύχη με το πρώτο. Όταν ο Καμιλλέρι έγραφε το τρίτο του βιβλίο, «Ο ζυθοποιός του Πρέστον», αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα με την πλοκή, καθώς δεν ήθελε να γράψει πάλι ένα βιβλίο με χρονικά ή λογικά άλματα, αλλά κάτι που να έχει αρχή, μέση και τέλος. Τότε θα πέσει στα χέρια του το βιβλίο του καταλανού συγγραφέα Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν «Ο πιανίστας». Αυτό ήταν κάτι που έδωσε ώθηση στην συγγραφή του.

 

 

Ο Αντρέα Καμιλλέρι δεν ξέχασε το χρέος του προς τον Μονταλμπάν. Όταν επέστρεψε στην συγγραφή το 1994, με την σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων, ονόμασε τον πρωταγωνιστή του Μονταλμπάνο, προς τιμήν του Ισπανού συγγραφέα. Το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο είχε τίτλο «Το Σχήμα του Νερού». Η σειρά αυτή αποτέλεσε μοναδικό συγγραφικό φαινόμενο στην Ιταλία, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες στο εξωτερικό και έγινε και τηλεοπτική σειρά. Ο Αντρέα Καμιλλέρι έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία, με πιο επιτυχημένα εκείνα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει 47 βιβλία του καθώς και η διασκευή του στο έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Η μύτη».

 

 

Επίσης έχει δημοσιεύσει και δοκίμια για το θέατρο καθώς και έναν τόμο με τίτλο «Τα μόνιμα θέατρα στην Ιταλία (1898-1918)». Κατά την συγγραφή των μυθιστορημάτων του ο Καμιλλέρι δεν επινοούσε πράγματα. Εμπνεόταν από τις αστυνομικές ειδήσεις και όταν είχε κάποια πρωτότυπη ιδέα, την τροποποιούσε ανάλογα με τα γεγονότα. Το βασικό συγγραφικό του εργαλείο ήταν ένα μείγμα της σικελικής διαλέκτου με την ιταλική γλώσσα, χρησιμοποιώντας την «οικειότητα» της πρώτης και την «επισημότητα» της δεύτερης, κάτι το οποίο είχε επινοήσει ο ίδιος. Ο Αντρέα Καμιλλέρι, ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας, όταν καθόταν να γράψει, ήταν πάντοτε ξυρισμένος και ντυμένος στην τρίχα, με ένα τσιγάρο στα χείλη. Παρέα με τους Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, Μασσαλό Ζαν-Κλοντ Ιζό και Πέτρο Μάρκαρη, ο Αντρέα Καμιλλέρι είναι υπεύθυνος γι’ αυτό που θα λέγαμε σήμερα «αστυνομικό μεσογειακό μυθιστόρημα», που χαρακτηρίζεται από χαρακτηρίζεται από μια έντονη κοινωνικοπολιτική ανησυχία.

 

 

Η επιτυχία των μυθιστορημάτων του επιθεωρητή Μονταλμπάνο

 

 

Ο ίδιος ο Καμιλλέρι δεν μπορεί να εντοπίσει γιατί ο κόσμος έχει αγαπήσει τόσο πολύ τον Μονταλμπάνο. Όταν έγραψε το πρώτο βιβλίο για τον Μονταλμπάνο δεν φαντάστηκε την επιτυχία που θα ακολουθούσε. Εκείνο που ήθελε να δώσει αυτός στο κοινό ήταν έναν άνθρωπο, που θα μπορούσε να καλέσει ο καθένας στο σπίτι του, ένα άτομο με ισχυρό το αίσθημα της δικαιοσύνης, ο οποίος όμως δεν συμφωνεί πάντα με την δικαιοσύνη που αποδίδουν τα δικαστήρια αλλά με την προσωπική δικαιοσύνη. Ο Mονταλμπάνο είναι εκείνος που κρατάει το λόγο του και μπορεί να καταλάβει και να δείξει κατανόηση και στους πιο άτυχους της ζωής. Επειδή λοιπόν είναι ένας ήρωας που κάνει το καθήκον του πέρα από κάθε εμπόδιο, ο Καμιλλέρι θεωρεί ότι έχει αγαπηθεί τόσο. Η δράση των υποθέσεων του Μονταλμπάνο τοποθετείται στην φανταστική πόλη Βιγκάτα, που μοιάζει πολύ με την γενέτειρα του Καμιλλέρι.

 

 

Ο τρόπος ζωής των Σικελών, η κουζίνα τους, η διάλεκτός τους συναντάται σε όλα τα βιβλία με τον Μονταλμπάνο. Η δύσκολη γλώσσα, στην οποία είναι γραμμένα τα μυθιστορήματα του Μονταλμπάνο, είχε κάνει τον τηλεοπτικό παραγωγό Λεονάρντο Σκιάσια, ο οποίος διάβασε τα πρώτα βιβλία, να πει ότι αυτός ο τρόπος γραφής δεν βοηθάει τον αναγνώστη να καταλάβει. Η απάντηση του Αντρέα Καμιλλέρι ήταν: «Τι να κάνουμε, Λεονάρντο! Εγώ έτσι ξέρω μόνο να γράφω. Είμαι συγγραφέας μειοψηφίας, 500 αναγνωστών, δεν με νοιάζει». Το 2014, όταν συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την γέννηση του Σάλβο Μονταλμπάνο, το γεγονός γιορτάστηκε στην Ιταλία αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αντρέα Καμιλλέρι, το Πόρτο Εμπέντοκλε.

 

 

Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο στην τηλεόραση

 

 

Η αγάπη του κοινού για τον Μονταλμπάνο του Καμιλλέρι εκτοξεύτηκε μετά το 1999, όταν η ιταλική τηλεόραση RAI ξεκίνησε να προβάλει την σειρά με τις υποθέσεις του σικελού επιθεωρητή. Η σειρά αυτή γνώρισε τεράστια επιτυχία και τα δικαιώματα προβολής της έχουν πουληθεί σε 63 χώρες.

 

 

Πηγή εικόνας: https://www.newsbreak.gr // Ο Αντρέα Καμιλλέρι μαζί με τον πρωταγωνιστή της σειράς «Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο», Λούκα Τζινγκαρέτι.

 

 

Αυτή η τηλεοπτική σειρά οδήγησε στην τουριστική αναγέννηση της Σικελίας και τόσο οι Ιταλοί όσο και οι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται τακτικά το νησί και τις μικρές γραφικές του πόλεις, όπως την Ραγκούσα, το Σίκλι και την Μόντικα, όπου ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο υποτίθεται πως κάνει τις έρευνές του. Όλα τα επεισόδια της αστυνομικής σειράς «Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο» προβάλλονται στο Netflix.

 

 

Το τέλος του επιθεωρητή Μονταλμπάνο

 

 

Το 2005, λίγο πριν τα 80 του χρόνια και φοβούμενος το Αλτσχάιμερ, ο Αντρέα Καμιλλέρι άρχισε να σκέφτεται το τέλος του επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Δεν ήθελε να φύγει από την ζωή και να μην έχει αυτός τον τελευταίο λόγο για την τύχη του. Στην συνέντευξη που είχε δώσει στο ιταλικό Fanpage και στην ερώτηση πότε θα τελειώσει ο Μονταλμπάνο, ο Καμιλλέρι απαντούσε ότι ο Μονταλμπάνο θα τελειώσει όταν τελειώσει κι εκείνος. Αυτό που αποκάλυψε μόνο είναι ότι ο ήρωας δεν πεθαίνει ούτε συνταξιοδοτείται. Είναι ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας και τελειώνει μόνο όπως συμβαίνει με αυτούς τους χαρακτήρες. Ο συγγραφέας τον εξαφανίζει με έναν παράξενο τρόπο. Μόλις τέλειωσε αυτό το χειρόγραφο, το παρέδωσε στον εκδοτικό οίκο Sellerio, που το φύλαξε στα συρτάρια του μέχρι να φύγει από την ζωή ο Καμιλλέρι. Η «Πυραμίδα της λάσπης» είναι το τελευταίο βιβλίο του Αντρέα Καμιλλέρι με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, ο οποίος επικεντρώνεται στις δημόσιες συμβάσεις, τη μαφία και τη διαφθορά.

 

 

Ο Αντρέα Καμιλλέρι παρόν στα γεγονότα

 

 

Ο Αντρέα Καμιλλέρι, που υπήρξε παλιότερα στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν δεινός επικριτής τόσο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και του ηγέτη της ακροδεξιάς «Λέγκας του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι. Όταν η Ιταλία ήταν πια υπό την ηγεσία της Λέγκας του Βορρά, ο Καμιλλέρι είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Repubblica, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον ρατσισμό που αυξανόταν ανάμεσα στους συμπατριώτες του. Έλεγε ότι δυστυχώς ο ρατσισμός εμφανίζεται και πάλι στην Ιταλία ενάντια στους μετανάστες. Και ο χειρότερος εφιάλτης για τον Αντρέα Καμιλλέρι ήταν η επανεμφάνιση του φασισμού. Την άποψή του για το θέμα των μεταναστών στην χώρα του ο Καμιλλέρι την παρουσίασε σε ένα από τα τελευταία τηλεοπτικά επεισόδια με ήρωα τον Μονταλμπάνο που προβλήθηκε στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2019. Εκεί ο επιθεωρητής στέλνει το μήνυμά του υπέρ των μεταναστών, όταν πηδάει στην θάλασσα για να ανασύρει τη σορό ενός μετανάστη.

 

 

Οι συνήθειες του Αντρέα Καμιλλέρι και η τύφλωση τα τελευταία χρόνια

 

 

Ο Αντρέα Καμιλλέρι ήταν μανιώδης καπνιστής, καταναλώνοντας τουλάχιστον 60 τσιγάρα την ημέρα. Για χρόνια επίσης έπινε ένα μπουκάλι ουίσκι το πρωί με άδειο στομάχι με αποτέλεσμα στην υπόλοιπη μέρα να μην πίνει καθόλου και για κανέναν λόγο. Και ήταν τόσο συνεπής σε αυτό, που αν κάποιος τον γνώριζε το πρωί, θα το θεωρούσε αλκοολικό ενώ αν τον γνώριζε το βράδυ θα τον θεωρούσε απόλυτα εγκρατή. Για το αλκοόλ αλλά κυρίως για την συνήθειά του να καπνίζει 60 τσιγάρα την ημέρα μέχρι και τα 93 του είχε δηλώσει ότι μάλλον θα πρέπει να έχει κάποιο ειδικό ένζυμο που τον έχει σώσει μέχρι τώρα, αλλιώς δεν θα ήταν ζωντανός.

 

 

Είχε προσπαθήσει όμως να κόψει το κάπνισμα αλλά δεν τα κατάφερε. Σε μια συνέντευξη, που είχε δώσει στην «El Mundo» περίπου 1 χρόνο πριν το θάνατό του, είχε δηλώσει ότι δεν είναι ο ίδιος πιστός αλλά σέβεται τους πιστούς και τους ζηλεύει και λίγο καθώς η θρησκεία τους βοηθά σε ορισμένες περιστάσεις. Έδειξε μάλιστα την συμπάθειά του προς το πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ένα γλαύκωμα είχε οδηγήσει σε τύφλωση τον Αντρέα Καμιλλέρι. Παρά την τύφλωσή του όμως δεν σταμάτησε να γράφει. Αντίθετα, το γράψιμό του είχε επιταχυνθεί. Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι δυστυχώς στις μέρες μας είναι τύχη να είσαι τυφλός γιατί δεν βλέπεις την ασχήμια του κόσμου. Αυτό που του έλειπε όμως περισσότερο, όντας τυφλός, ήταν η γυναικεία ομορφιά.

 

 

Ο Αντρέα Καμιλλέρι και ο θάνατος

 

 

Ο θάνατος δεν ήταν κάτι που ανησυχούσε τον Αντρέα Καμιλλέρι. Αυτό που τον απασχολούσε πιο πολύ ήταν ότι με το θάνατό του θα έχανε τους ανθρώπους που αγαπάει. Για τα υπόλοιπα δεν μπορούσε να είναι σίγουρος. Πάντως είχε οραματιστεί πως θα ήθελε ιδανικά να τελειώσει την καριέρα του. Όπως είχε πει: «Θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου καθιστός σε μία πλατεία και να διηγούμαι ιστορίες, και στο τέλος να γυρίζω ανάμεσα στο κοινό με την κόπολα (σιτσιλιάνικη τραγιάσκα) στο χέρι». Στα μέσα Ιουνίου του 2019 ο Αντρέα Καμιλλέρι ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει το έργο του για την «Αυτοϋπεράσπιση του Κάιν» στις Θέρμες του Καρακάλλα. Το πρωί εκείνης της ημέρας ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Σάντο Σπίριτο της Ρώμης.

 

 

Είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή. Αμέσως μπήκε σε μηχανική υποστήριξη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η ανακοίνωση της είδησης για τη νοσηλεία του Καμιλλέρι έφερε πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης στο διαδίκτυο, από άτομα που ήθελαν να δείξουν την υποστήριξη τους στον αγώνα για να κρατηθεί στην ζωή. Ο Αντρέα Καμιλλέρι νοσηλεύτηκε για αρκετές εβδομάδες στην εντατική έπειτα και από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Δυστυχώς δεν κατάφερε να βγει νικητής και στις 17 Ιουλίου 2019 ο Αντρέα Καμιλλέρι πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Ο θάνατος του Αντρέα Καμιλλέρι βύθισε στην θλίψη όλους όσοι των γνώριζαν. Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο είχε πια ορφανέψει, με τον θάνατο του Αλμπέρτο Σιρόνι, σκηνοθέτη της τηλεοπτικής σειράς στις 6 Αυγούστου 2019, σε ηλικία 79 ετών, να είναι ένα ακόμα πλήγμα για τον ήρωα του Αντρέα Καμιλλέρι.

 

 

Οι διακρίσεις του Αντρέα Καμιλλέρι

 

 

Ο Αντρέα Καμιλλέρι είχε λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων τα εξής: – Διεθνές Βραβείο Βιβλίου Nino Martoglio, το 1998 – Grande Ufficiale Ordine al Merito από την Ιταλική Δημοκρατία, το 2003 – Βραβείο RBA Καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος για το βιβλίο «La rizzagliata / La muerte de Amalia Sacerdote» (Ο Θάνατος της Amalia Sacerdote), το 2008. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκοσμίως χρηματικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας, που φτάνει το ποσό των 125,000 ευρώ. Ο Αντρέα Καμιλλέρι είχε λάβει επίσης και πολλές τιμητικές διακρίσεις από ιταλικά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου το 2002, το Πανεπιστήμιο της Πίζας το 2005, το Πανεπιστήμιο της Λ’ Ακουίλα το 2007 και το Πανεπιστήμιο D’Annunzio University της Chieti–Pescara το 2007. Το 2012 έλαβε και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Οι τιμητικές διακρίσεις ήρθα για τον Αντρέα Καμιλλέρι και από ξένα πανεπιστήμια. Στις 5 Δεκεμβρίου 2011 τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και στις 30 Οκτωβρίου 2013 από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

 

 

Ακολυθεί ένα σύντομο video για τον Αντρέα Καμιλλέρι.

 

 

 

 

Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:

 

 

Αντρέα Καμιλλέρι, Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Andrea Camilleri, Ανακτήθηκε από: https://biblionet.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Αντρέα Καμιλέρι, Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Aντρέα Καμιλλέρι: Αν και είμαι τυφλός, τα όνειρά μου είναι γεμάτα χρώματα. (2018). Ανακτήθηκε από: https://www.iefimerida.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Πέθανε ο Αντρέα Καμιλέρι -Ο συγγραφέας του αστυνόμου Μονταλμπάνο. (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.iefimerida.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 «Έφυγε» από τη ζωή ο συγγραφέας Αντρέα Καμιλλέρι. (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.athensvoice.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι. (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.kathimerini.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21

 

Αντρέα Καμιλέρι/ Καπνίζοντας 60 τσιγάρα την ημέρα στα 93 του, Ανακτήθηκε από: https://www.protagon.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Ο Αντρέα Καμιλέρι και το ξεχασμένο γράμμα του στο Μουσολίνι. (2019). Ανακτήθηκε από: http://www.katiousa.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Κουγιουμτζής, Θ. (2021). Αντρέα Καμιλέρι: Ο συγγραφέας του επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Ανακτήθηκε από: https://cityportal.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Πέθανε ο Αντρέα Καμιλλέρι, δημιουργός του επιθεωρητή Μονταλμπάνο. (2019). Ανακτήθηκε από: https://action24.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Αντρέα Καμιλέρι: Ο πατέρας του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, πέθανε! (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.fractalart.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Δάβος Γ. Β. (2019).

 

Κρίσιμη η κατάσταση του Ιταλού συγγραφέα Αντρέα Καμιλέρι: Μηνύματα συμπαράστασης. Ανακτήθηκε από: https://hellasjournal.com/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Αντρέα Καμιλλέρι: «Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι ο φασισμός» – Ποιος ήταν ο δημιουργός του μεσογειακού νουάρ, (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.real.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21 Αντρέα Καμιλέρι: Πέθανε ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας, (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.ethnos.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 18/8/21

 

 

maxmag.gr

Διαβάστε Επίσης

«Ταξίδι των στίχων και των ήχων»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας σε συνεργασία με την κα Ευγενία Πετροπούλου, εκπ/κό θέλοντας να διαμορφώσει μια ευρύτερη κουλτούρα

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...