Δεκάδες χρήστες των social media αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης καταδικάζουν την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την εξαήμερη εργασία.
Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την εξαήμερη εργασία, με εκατοντάδες χρήστες των social media να σχολιάζουν επικριτικά την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας πως πρόκειται για μια “ελληνική πρωτοτυπία” τη στιγμή που η παγκόσμια αγορά αλλά και δεκάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στρέφονται προς την τετραήμερη εργασία. Πολλοί σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια τρομερά αρνητική εξέλιξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήρθε για να βλάψει, μάλλον ανεπανόρθωτα, τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα. “Ήδη οι πέντε ημέρες φαίνονται πολλές στους περισσότερους εργαζομένους της ΕΕ. Τώρα στην Ελλάδα θα πρέπει να δουλεύουν έξι”, αναφέρουν σοκαρισμένοι δεκάδες χρήστες στο TikTok, συμπληρώνοντας πως μετά από αυτό σίγουρα δεν θα αναζητήσουν ποτέ εργασία στη χώρα μας.
Τι προβλέπεται
Η εξαήμερη εργασία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί πως πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο λόγω της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργατών. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται πως η εργοδοτική πλευρά μπορεί να εφαρμόζει τις διατάξεις για έκτη ημέρα εργασίας ακόμη και στις περιπτώσεις που υφίστανται κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, παρακάμπτοντας τυχόν προβλέψεις για 8ωρο – 5νθήμερο που έχουν συμφωνηθεί. Στην ίδια εγκύκλιο, με την επίκληση ενός προεδρικού διατάγματος του 1932 στις βιομηχανικές επιχειρήσεις το βασικό 8ωρο απασχόλησης γίνεται …9ωρο, αφού δεν συνυπολογίζεται στο εργάσιμο χρόνο το διάστημα που απαιτείται για έναν εργαζόμενο, ώστε να ετοιμαστεί για την εργασία του (στολές, φόρμες ασφάλειας, κράνη κ.λ.π).
Η εξαήμερη εργασίας αφορά μέχρι στιγμής:
Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, καθώς και Επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περιλαμβάνεται ο χώρος της βιομηχανίας, κλάδοι υψηλής έντασης, όπως π.χ τα super markets, όμως θα μπορούν να προστίθενται σταδιακά και κλάδοι όπως ο τουριστικός.
Δείτε εδώ τα video κατά της Ελλάδας
Για “fake news” μιλά η Κεραμέως
Από την πλευρά της και στον απόηχο των έντονων αντιδράεων, το πρωί της Παρασκευής (5/7), η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε πως “το πενθήμερο είναι ο κανόνας. Είναι η δυνατότητα για μια έξτρα ημέρα εργασίας” , χαρακτηρίζοντας το θέμα της εξαήμερης εργασίας ως άλλο ένα fake news και υποστηρίζοντας ότι το νέο μέτρο αφορά πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που δουλεύουν ακόμη και 7 ημέρες συνεχόμενα.