της Παγώνας Αθανασοπούλου
Τοπική Σύμβουλος Κοινότητας Πύργου
α. Ενδοοικογενειακή βία
β. Λεκτική βία
γ. Έμφυλη βία Εργασιακή-εργατική βία [χώρος εργασίας]
δ. Ενημέρωση
ε. Νομική βοήθεια σε θύματα
στ. Φιλοξενία-Προστασία [ξενώνες]
Αναμφισβήτητα η ΒΙΑ σε κάθε μορφή και κάθε φάσμα είναι καταδικαστέα. Χρειάζεται καθοριστική προσέγγιση σε ένα θέμα όπου ως Άνθρωποι μας θίγει και μας μειώνει. Ως γυναίκα όπου έχω υποστεί κακοποίηση σε όλο της το φάσμα, με πιστοποίηση από το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών-παράρτημα Πύργου Νομού Ηλείας, ως ενεργός πολίτης του δήμου μου, ως εκλεγμένη τοπική σύμβουλος Κοινότητας Πύργου, ως άνθρωπος που ασχολούμαι με τα κοινά, ως μονογονεϊκή-πολύτεκνη μητέρα, αντιδρώ και νοιάζομαι για την αντιπολέμηση κάθε μορφής και φάσματος βίας. Συμμετέχω ως μέλος συλλόγων “Κακοποιημένων Γυναικών”…
Οργανωμένες λύσεις:
α. Προβολή του “Κέντρου Κακοποίησης Γυναικών” του δήμου Πύργου, μέσα από site, στο διαδίκτυο, μέσω αναρτήσεων, μέσω αναφορών με άρθρα στις τοπικές εφημερίδες. Πολλοί πολίτες – ακόμα και της πόλης του Πύργου – δεν γνωρίζουν ότι υφίσταται και υπάρχει το κέντρο επί της οδού Γυμνασιάρχη Δούκα [πρώην Ζαίμη] έναντι 1ου Γυμνασίου Πύργου. Εξίσου σημαντική η πληροφόρηση.
β. Άμεση επικοινωνία με το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών με κάποιο τετραψήφιο αριθμό, για καλύτερη κι ευκολότερη εξυπηρέτηση. Άμεση συνεργασία και με τις αρχές [εισαγγελία, καθώς και αστυνομία] ώστε να επιτυγχάνεται η γρήγορη παρέμβαση και αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και ακραίων. Προσωπικά έχω βοηθήσει αρκετά άτομα ώστε να απευθυνθούν σε αρμόδιους φορείς κι έχω έρθει σε επικοινωνία με την εισαγγελία Πύργου, όπου είναι θετικοί όλοι οι αρμόδιοι να βοηθήσουν στην καταπολέμηση και πάταξη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και – δυστυχώς υπάρχει κι αυτή – των ανδρών.
γ. Να υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κι άτομα που είναι αρμόδια κι έχουν ασχοληθεί με την έμφυλη βία, ώστε να γίνονται ημερίδες, συγκεντρώσεις, όπου θα θίγονται θέματα και θα δίνονται λύσεις. Η ουσία είναι τα θύματα να μιλούν και να μη σιωπούν. Η πληροφόρηση σώζει ζωές!
δ. Να γίνονται ημερίδες και ενημερώσεις και στα σχολεία του δήμου μας ώστε να υπάρχει το “ερέθισμα” και η προβολή του θέματος προς αποφυγή. Να γίνεται πράξη ο σεβασμός και η έννοιά του όσο το δυνατόν περισσότερο. Από τις μικρές ηλικίες ας δώσουμε αξίες στην ανθρώπινη ζωή και φύση κάθε ατόμου για να είμαστε υπερήφανοι ως γονείς και ως άνθρωποι, για τους αυριανούς πολίτες μας.
ε. Είναι αδιανόητο σε έναν δήμο με αρκετούς δικηγόρους [ενεργούς] να μην υπάρχει και να μην υφίσταται ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ σε άτομα που ακολουθούν συνεδρίες και επανένταξης στο Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών Πύργου. Και σας το αναφέρω ως ένα άτομο όπου η νομική βοήθεια που μου προσφέρθηκε ήταν από το κέντρο της Τρίπολης και ήταν σε χρόνους όπου μπορούσε ο νομικός φορέας να έχει κάποιο “κενό” ώστε να ακούσει το πρόβλημα και να εστιάσει σε αυτό [σε λίγο χρονικό διάστημα]. Αρκετές ήταν οι φορές όπου δεν υπήρχε επικοινωνία για εβδομάδες χωρίς να ευθύνεται το νομικό πρόσωπο-φορέας.
στ. Υπάρχει έλλειψη μονάδων φιλοξενίας [ξενώνες] ώστε να υπάρχει η άμεση προστασία θυμάτων ή μελών όπου απειλούνται, βιώνουν ή δέχονται βία. Να υπάρχει φύλαξη και ψυχολογική υποστήριξη από αρμόδια άτομα, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φύλακες [όσον αφορά την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων] κι απομάκρυνση από τον χώρο όπου συμβαίνει η βία κι υφίσταται το άτομο ή τα άτομα που εισπράττουν αυτό.
Ας δώσουμε ένα ανθρώπινο κοινωνικό προφίλ στην πόλη μας και σε όλους τους δημότες-συνδημότες μας. Ας είμαστε περήφανοι για το μέλλον των παιδιών μας αλλά και τα παιδιά μας για τις βάσεις και τις αξίες που τους προσφέρουμε ως άνθρωποι!
Το κείμενο-επιστολή παραδόθηκε στον δήμο Πύργου στις 15 Μαρτίου 2024, πήρε αρ. Πρωτ.: 6690 και ποτέ δεν ελήφθη υπόψη!!!