Χρόνος: 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 8 τεμάχια):
4 μέτρια κολοκυθάκια (σύνολο 600 γρ. περίπου)
1 ½ κουταλιά αλεσμένοι λιναρόσποροι, ή αλεσμένα αμύγδαλα σε σκόνη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια (ή 1 πιο χοντρό), ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
½ φλ. τριμμένο νηστίσιμο τυρί
½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
λάδι για τηγάνισμα
ντοματοσαλάτα για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Περνάτε από χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα κρατάτε στην άκρη για 10 λεπτά. Ύστερα, παίρνετε χούφτες τριμμένα κολοκυθάκια, τα στύβετε με τις παλάμες σας για να βγάλουν όσα περισσότερα από τα υγρά τους. Τα βάζετε σε ένα μπολ.
Βάζετε τους αλεσμένους λιναρόσπορους, ή τα αλεσμένα αμύγδαλα σε ένα μπολάκι και τους ανακατεύετε με 1/3 φλ. νερό. Κρατάτε το μπολάκι στην άκρη.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια να μαραθούν.
Προσθέτετε το σκόρδο, το σοτάρετε για ½ λεπτό και αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τα κολοκυθάκια και τα ανακατεύετε. Ανακατεύετε μέσα και τον δυόσμο και ύστερα τους αλεσμένους λιναρόσπορους, ή τα αλεσμένα αμύγδαλα και το νερό τους.
Τέλος, ανακατεύετε μέσα το αλεύρι και το πιπέρι καγιέν και αλατοπιπερώνετε ελαφρά το μίγμα (τα κολοκυθάκια είναι ήδη αλατισμένα).
Βάζετε αρκετό λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και παίρνετε με ένα φλιτζανάκι του καφέ μίγμα και το βάζετε μέσα. Συνεχίζετε μέχρι να γεμίσει το τηγάνι, χωρίς να ακουμπά το ένα το άλλο και τα απλώνετε να πάρουν στρογγυλό σχήμα σαν μεγάλα μπιφτέκια.
Τα ψήνετε για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα στο μέσο του ψησίματος. Τα μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και συνεχίζετε με το υπόλοιπο μίγμα.
Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτέδες με μια ντοματοσαλάτα (ντομάτες, κρεμμυδάκι, ρίγανη και λαδόξιδο).