Γεωργία Κακαλέτρη: “Λύσεις υπάρχουν, διάθεση υπάρχει”;

Για το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού προκειμένου να βγουν σε πέρας οι καλλιέργειες, αναφέρθηκε η Γεωπόνος Γεωργία Κακαλέτρη.

“Στα αγροτικά θέματα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε φέτος, είναι το πρόβλημα του νερού, για το οποίο πρέπει πρώτα να γίνει λελογισμένη χρήση και δεύτερο, αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι πώς δεν έχουμε το περιθώριο να δίνουμε νερό στην Αχαία από το φράγμα. Γιατί ο αναδασμός τελειώνει στη Βουπρασία. Έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα με φράουλες στην Βουπρασία, υπάρχουν πολλές καλλιέργειες πατάτας, καρπούζια πλέον στην δυτική Αχαία και δεν υπάρχει νερό αφού η στάθμη έχει κατέβει και οι πομώνες τραβάνε θάλασσα. Όμως, αυτοί ούτε πληρώνουν το νερό ούτε αναδασμό έχουν για να ξέρουν τι ο καθένας χρησιμοποιεί. Εδώ, ήδη το πάνε με συγκεκριμένες ημέρες που το δίνουν. Θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα ως προς την ποσότητα του νερού και θέλει πολύ σωστή διαχείριση, διότι από τώρα μέχρι και τον Οκτώβριο θα έχουμε ανάγκη από άρδευση. Αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα σε ότι αφορά τις καλλιέργειες”.

 

 

Σε ερώτηση αν η αφαλάτωση θα λύσει το πρόβλημα η κ. Κακαλέτρη ανέφερε πως “το θέμα είναι μεν πολύ σημαντικό αλλά αν ήταν εύκολο θα το είχαν κάνει στα νησιά και θα καλλιεργούσανε. Αυτή τη στιγμή, μετά από συζητήσεις που έχω κάνει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο υπάρχει ένα πρόγραμμα αφαλάτωσης στην Ικαρία. Είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αθήνα που προσπαθούν να φτιάξουν μια μονάδα αφαλάτωσης γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο. Είναι σε πειραματικό στάδιο και πρέπει να δούμε πως θα πάει και μετά να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες περιοχές, διότι έχει να κάνει και με το κόστος και τη ποιότητα του νερού που θα βγάζει”.

 

 

Σε επόμενη ερώτηση αν υπάρχουν άλλες λύσεις τόνισε πως υπάρχουν και είναι η διαχείριση του νερού από τους ίδιους τους παραγωγούς. “Χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται να πάει το πότισμα μόνο σε σταγόνα. Θα πρέπει πλέον όλες οι καλλιέργειες να ποτίζονται με σταγόνα κι εκεί, να ξέρετε, η οικονομία του νερού είναι πολύ μεγάλη. Όπως επίσης θα πρέπει να γίνει και μία συντήρηση στο φράγμα και μία καλή διαχείριση από τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Δεν μπορούμε να αφήνουμε το νερό να τρέχει στη θάλασσα. Θα πρέπει το νερό να ξαναγυρίζει, έστω και με μηχανική υποστήριξη, μέσα στο φράγμα. Υπάρχουν τρόποι, διάθεση υπάρχει; Σωστή σκέψη υπάρχει;
Να σημειώσω, επίσης, πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα εργοστάσια ζητάνε περισσότερη παραγωγή σε ντομάτα, σε βιομηχανικό πιπέρι κλπ., κάτι που εξασφαλίζει ένα καλό μεροκάματο για τους παραγωγούς, αλλά ακόμη εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού που είναι εξίσου πολύ σοβαρό πρόβλημα”

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...