Άνοιγμα στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια Λένιν.

Στις 21 Γενάρη 1924, πριν 100 χρόνια, στο Γκόρκι έξω από τη Μόσχα, άφηνε την τελευταία του πνοή ο μεγαλύτερος επαναστάτης που ανέδειξε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στον 20 ο αιώνα, ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Λένιν. Η Τομεακή Επιτροπή Ηλείαςτου ΚΚΕ, με αυτή την εκδήλωση τιμά τον Λένιν, τον ακούραστο επαναστάτη, που συγκαταλέγεται μαζί με τους Μαρξ και Ένγκελς στους θεμελιωτές της επαναστατικής θεωρίας, τον καθοδηγητή της νικηφόρας πορείας των μπολσεβίκων προς το κοσμοϊστορικό γεγονός της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, της καθοριστικής μάχης για την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας και της τιτάνιας προσπάθειας οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

 

 

Το ΚΚΕ τιμά τα 100 χρόνια από το θάνατο του Λένιν, φωτίζοντας τα επίκαιρα συμπεράσματα για την οργάνωση της ταξικής πάλης και δίνοντας όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για να βγουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πιο δυναμικά, πιο μαζικά στο προσκήνιο, με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ριζικής αιτίας των μεγάλων προβλημάτων τους και του πραγματικού αντιπάλου που έχουν απέναντι τους, του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος κι της εξουσίας του κεφαλαίου.

 

 

Στην εκδήλωση μας θα ακολουθηθεί η προβολή της ταινίας «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» του Μιχαήλ Ρομ, ένα από τα σοβιετικά κινηματογραφικά αριστουργήματα. Μάλιστα, θα προβάλλουμε την πλήρη έκδοση της ταινίας και όχι όπως επανακυκλοφόρησε το 1958, μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, όπου δεν περιλαμβάνονταν οι σκηνές στις οποίες εμφανίζεται ο Ιωσήφ Στάλιν. «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» γυρίστηκε το 1937 και είναι η πρώτη σοβιετική ταινία εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στον ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης. Περιγράφει όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν την επιστροφή του Λένιν στη Ρωσία, μέχρι και τη νίκη της Επανάστασης.

 

 

 

 

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του σοβιετικού κινηματογράφου που μια μεγάλη ιστορική μορφή αποδιδόταν μέσα από την ερμηνεία ενός ηθοποιού. Ο Λένιν, που ερμηνεύεται εξαίρετα από τον Μπόρις Σιούκιν, παρουσιάζεται στη διάρκεια των πιο κρίσιμων στιγμών της Ιστορίας, όπως η επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα. Ο σοβιετικός κινηματογράφος θεωρήθηκε ένα ζωτικό εργαλείο της Επανάστασης στον αγώνα για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου, κάτι που είχε τονίσει ο ίδιος ο Λένιν, καθώς επίσης αποτέλεσε ένα από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού. Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη New Star για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας που θα παρακολουθήσουμε σήμερα. Μ’ αυτή τη μικρή εισαγωγή καλούμε στο βήμα την συντρόφισσα Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχει ελπίδα!

Ένα περιστατικό πρωτοφανούς σκληρότητας αντιμετώπισαν φιλόζωοι εθελοντές στη Βάρδα.     Βρέθηκε σκυλί να περιφέρεται με δεμένο σύρμα στη

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...