ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα)
• 4 κομμάτια (4 x 150-180 γρ.) φιλέτα ψαριού της επιλογής σας (πέρκα, σφυρίδα, μπακαλιάρος, σολομός…)
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 πορτοκάλι
• 1 λεμόνι
• 1 κουταλιά στραγγισμένη κάπαρη
• ½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί
• 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο
• αλάτι, πιπέρι
• λίγο αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε το πορτοκάλι στη μέση, στύβετε το μισό και κρατάτε το χυμό και ύστερα κόβετε στη μέση το δεύτερο κομμάτι και το κόβετε σε λεπτά φετάκια-μισές ροδέλες. Κάνετε το ίδιο και με το λεμόνι.
Αλευρώνετε πολύ ελαφρά και αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα του ψαριού. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι και κουνάτε το τηγάνι να απλώσει σε όλο τον πάτο του.
Ύστερα, βάζετε μέσα τα φιλέτα του ψαριού και τα αφήνετε μέχρι να δείτε ότι έχουν ψηθεί στο κάτω μέρος μέχρι σχεδόν στο μέσο του ύψους τους (θα ξασπρίσουν). Τα γυρίζετε προσεχτικά.
Ρίχνετε στο τηγάνι το κρασί, το χυμό του πορτοκαλιού, το χυμό και τα φετάκια του πορτοκαλιού και του λεμονιού, την κάπαρη και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά τη σος και όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι και σιγοβράζετε το ψάρι για να ψηθεί καλά για 1-2 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων.
Τα σερβίρετε αμέσως και τα συνοδεύετε, αν θέλετε, με ρύζι.