Ο γερμανικός Τύπος για τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω εφαρμογής.
«Κατηγορούν τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη για λαϊκισμό και δεξιόστροφο στυλ ηγεσίας. Γι αυτό 45 πολιτικοί ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι προτίθενται να ιδρύσουν νέο αριστερό κόμμα», γράφει το Spiegel Online με τίτλο «45 πολιτικοί εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Η γερμανική ιστοσελίδα παρατηρεί: «Στη διαμάχη για την πολιτική κατεύθυνση του ελληνικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, 45 εν μέρει κορυφαία στελέχη εγκατέλειψαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ομάδα των πολιτικών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αποτελούσε μέρος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το κόμμα βρίσκεται σε αναβρασμό. Ο 35χρονος επιχειρηματίας και αουτσάιντερ Στέφανος Κασσελάκης δέχεται επικρίσεις από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων τον Σεπτέμβριο. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι θα υπάρξουν και άλλα κορυφαία κομματικά στελέχη, τα οποία ενδέχεται να γυρίσουν την πλάτη στο νέο πρόεδρο για να ιδρύσουν νέο κόμμα. Για το αντιπολιτευτικό τοπίο στην Ελλάδα οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς παρά τις μεγάλες απώλειες στις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη δύναμη της αντιπολίτευσης. Εδώ και μήνες ωστόσο ομφαλοσκοπεί», καταλήγει ο Spiegel Online.
Ο Κασσελάκης κατηγορείται για «τραμπισμό»
H εφημερίδα Junge Welt σημειώνει με τίτλο «Τίτλοι τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ»: «Ο πρώην “ριζοσπαστικός αριστερός συνασπισμός” διώχνει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και μετατρέπεται σε ένα φιλελεύθερο αστικό κόμμα. Η αντίσταση στην στροφή του κόμματος προήλθε από την αριστερή μειοψηφία, η οποία αυτοαποκαλείται “Ομπρέλα” και άσκησε σκληρή κριτική στην νέα προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευκλείδης Τασκαλώτος και οι συναγωνιστές του προσάπτουν “τραμπισμό” στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μετοίκησε σε νεαρή ηλικία στις ΗΠΑ και είναι σήμερα εκατομμυριούχος. Μεταξύ άλλων κατηγορούν τον νέο πρόεδρο ότι θα καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ “όργανο του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών”. Ο 35χρονος επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο από το πουθενά. Μέχρι τότε ήταν εντελώς άγνωστος. Σε νεαρή ηλικία στις ΗΠΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον ως ένα είδος φιλελεύθερου σοσιαλδημοκράτη», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
FAZ: «Καταγγελίες για φοροδιαφυγή μέσω εφαρμογής»
«Μετά τις κενές υποσχέσεις διαφόρων ελληνικών κυβερνήσεων για κήρυξη πολέμου κατά της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει ξανά το ζήτημα στο επίκεντρο», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Καταγγελία για φοροδιαφυγή μέσω εφαρμογής»: Η εφημερίδα γράφει: «Ένα νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση των πληρωμών σε μετρητά, για ακίνητα ή αγαθά αξίας άνω των 500 ευρώ. To νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επέκταση λειτουργιών της εφαρμογής “Appodixi”, την οποία οι Έλληνες μπορούν να χρησιμοποιούν για να ελέγχουν αποδείξεις καταστημάτων.
Επιτρέπει στους καταναλωτές να επαληθεύουν αν ένας έμπορος έχει εκδώσει σωστή απόδειξη και συνεπώς εάν έχει καταβάλει ΦΠΑ. Αυτό καθίσταται εφικτό με τη σάρωση του κωδικού QR της απόδειξης. Η εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο του 2022, δείχνει να έχει τύχει θετικής υποδοχής από τους Έλληνες, μιας και έχει “κατέβει” μέχρι σήμερα 235.000 φορές. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι χρήστες έχουν αποστείλει 135.000 παράπονα που αφορούν κυρίως πρατήρια καυσίμων. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα σεντ σε επιβραβεύσεις, παραδέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις πάνω από ένα χρόνο πριν. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα είσπραξης του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2019, η απώλεια στην είσπραξη φόρων μειώθηκε από 23,4% των δυνητικών εσόδων σε ένα εκτιμώμενο 15%, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 9%. Σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Σολτς στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, η συζήτηση σχετικά με τους μελλοντικούς ευρωπαϊκούς κανόνες για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ελλάδα επιθυμεί, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, πιο χαλαρούς κανόνες αλλά και εξαίρεση των αμυντικών δαπανών»