“Ισότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, αμεροληψία και αντικειμενικότητα είναι οι αρχές που διέπουν την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς και βέβαια και στη διοίκηση όλων των φορέων του δημοσίου”.
Τα ανωτέρω τόνισε ο Ηλείος βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην συζήτηση του Νομοσχεδίου για την ρύθμιση της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των Νομικών Προσώπων του δημοσίου τομέα- που συγκαταλέγονται και οι διοικήσεις των νοσοκομείων- ο οποίος έκανε λόγο για ουσιαστική μεταρρύθμιση που παρεμβαίνει σε ένα ευαίσθητο θέμα. Ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι χρειάζονται εκείνες οι παρεμβάσεις στον κρατικό μηχανισμό που θα τον κάνουν πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό, πιο γρήγορο και πιο φιλικό προς τον πολίτη, ικανό να αντιμετωπίσει τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως η υγειονομική ή η κλιματική κρίση.
Σημαντική Νομοθετική παρέμβαση
Υπενθύμισε ότι υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και έκανε λόγο για μεταρρύθμιση που παρεμβαίνει σε ένα ευαίσθητο θέμα. «Το αποκαλώ ευαίσθητο γιατί η επιλογή των διοικήσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση αποτελούσε μια πύλη εισόδου του κάθε κόμματος στον κρατικό μηχανισμό.
Η νομοθετική παρέμβαση είναι πολύ σημαντική αφού όχι μόνο αναβαθμίζει την συμμετοχή του ΑΣΕΠ στη διαδικασία επιλογής διοικήσεων, αλλά βάζει και επιπλέον φίλτρα στη διαδικασία επιλογής με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να επιλεγεί κάποιος ο οποίος δεν πληροί ορισμένα ελάχιστα κριτήρια που θεωρούνται απαραίτητα» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι εισάγεται αξιόπιστη και ουσιαστική διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης ανά έτος, έτσι ώστε καμία διοίκηση που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε φορέα να παραμένει στη θέση της.
Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Κάλεσε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην διαφωνήσουν επί της αρχής του Νομοσχεδίου, αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ: «Θα περίμενα και από τα κόμματα που επιφυλάχθηκαν στις επιτροπές να συμφωνήσουν σήμερα. Και από το ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει μια συγκεκριμένη θέση, μια συγκεκριμένη πρόταση. Ούτε και σήμερα την ακούσαμε. Επί 20 λεπτά ακούγαμε σήμερα τον κ. Φάμελο να μιλάει για άλλα θέματα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μας πείσει για τη δική του διαδικασία επιλογής διοικήσεων με τον νόμο 4368 . 4, 5 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας δεν έκανε ούτε μια αξιοκρατική επιλογή.
Όλες οι επιλογές διοικήσεων έγιναν με υποκειμενικά και κομματικά κριτήρια. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά κατά τη συζήτηση του παρόντος σχεδίου νόμου αντί να προβάλλει βάσιμες επιμέρους αντιρρήσεις ή να εισφέρει με ουσιαστικές βελτιωτικές προτάσεις επαίρεται για τη Θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ» ανέφερε και υπενθύμισε το ν. 4735/2020 που έκανε ένα σημαντικό βήμα αξιοκρατίας και αμεροληψίας.
Διασφάλιση της αντικειμενικότητας
«Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του προηγούμενου νόμου καταδεικνύει ότι η επιλογή της μοριοδότησης κριτηρίων κοινών για όλες τις θέσεις και όλους τους φορείς, διασφαλίζει την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, δεν επιτρέπει ωστόσο την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων. Το παρόν σχέδιο νόμου εξακολουθεί́ να στηρίζεται στις αρχές του προηγούμενου νόμου και προχωρά ακόμα περισσότερο και στην ισόρροπη εφαρμογή́ ουσιαστικών και διαδικαστικών εχέγγυων για την επιλογή́ διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και ταχύτητας».
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι με το σχέδιο νόμου οι διαδικασίες επιλογής διοικήσεων γίνονται πιο γρήγορες , αναβαθμίζονται τα κριτήρια επιλογής έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα με σκοπό να προσελκύσουμε, να αναδείξουμε και να επιλέξουμε τα κατάλληλα πρόσωπα τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογούνται βάσει και των στόχων που έχουν τεθεί.
Πάνω από όλα όμως το παρόν σχέδιο νόμου συμβάλλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στην άσκηση διοίκησης και διαχείρισης για τους φορείς του δημοσίου τομέα. Συμβάλει στην εμπέδωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και άρα στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος δικαίου και στην άσκηση δημόσιας εξουσίας.