– Προχωράμε με γνώση, εμπειρία, δύναμη κι αποφασιστικότητα”
Συνέντευξη στο iliatoday.gr έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος μίλησε για τα έργα του, για την αποτυχημένη και καταστροφική, όπως την χαρακτήρισε, 5ετία 2014-2019, για τους νέους ανθρώπους που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιό του και πολλά ακόμα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εκλεγεί για μια τελευταία φορά.
Απέτυχα στην επιλογή του προσώπου…
– Ο “κακός” Δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης μαζεύει δίπλα του όλη τη νεολαία και όχι μόνο. Συνωστισμός βλέπω να επικρατεί στο ψηφοδέλτιό σας.
“Καλός ή κακός Λυμπέρης το θέμα είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών. Είτε ο Λυμπέρης είτε οποιοσδήποτε άλλος είναι υποχρεωμένος από τη στιγμή που αποφασίζει να ζητήσει τη ψήφο των δημοτών να έχει σκεφτεί και την επόμενη ημέρα. Εγώ, καλός ή κακώς, έτυχε να έχω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, των συνδημοτών μου, πολλές 4ετίες.
Ξέρεις πολύ καλά ότι είχα αποφασίσει από το 2010 να ετοιμάσω τη διαδοχή. Διότι έδωσα ότι μπορούσα, όσα μπορούσα, έκανα ότι μπορούσα γι’ αυτό το τόπο και σκέφτηκα τότε ότι 16 χρόνια θητείας ήταν αρκετά. Η αποτυχία όμως της επιλογής μου σε συγκεκριμένο πρόσωπο και η καταστροφική 5ετία, μια 5ετία χειμερίας νάρκης που έφερε καταστροφές σε όλες τις υποδομές, είτε κολυμβητήρια ήταν αυτά, είτε πτέρυγες νοσοκομείου ήταν αυτές, είτε συνεδριακά ήταν αυτά, είτε έργα Κουρούτας ήταν αυτά, είτε εστίες που έπρεπε να κάνουμε με χρήματα που είχαν γραφτεί κι ενταχθεί, μιλάμε για πολλές δεκάδες εκατομμύρια και χάθηκαν, με ώθησαν να επιστρέψω και πάλι στον δήμο το 2019. Όχι μόνο δεν έγιναν έργα την 5ετία 2014-2019, αλλά έγιναν και καταστροφές”.
Οι μεγάλες αλήθειες…
-Δεν ήταν δηλαδή και μια αποτυχημένη 5ετία στο θέμα των Σχολών που εσείς φέρατε αλλά τελικά η βόμβα του κλεισίματος έσκασε στα δικά σας χέρια;
“Αυτό είπα. Αφήσαμε το 2014 μια χρηματοδότηση 7 εκατομ. για να γίνουν νέες αίθουσες, εργαστήρια και εστίες. Δεν κατάφερε επί 5 χρόνια ο τότε δήμαρχος να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα. Και όταν ο υπουργός Γαβρόγλου έκανε τα ΤΕΙ Πανεπιστήμια διέγραψαν και αυτά τα 7 εκατ. τον Απρίλιο του 2019 και τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους δεν βρήκα ούτε το χαρτί ούτε την ένταξη και προφανώς ούτε τα κτήρια που έπρεπε να έχουν γίνει αυτή την 5ετία.
Αυτές είναι οι μεγάλες αλήθειες, τις οποίες θα θυμίσουμε στον κόσμο διότι δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι οποίες έφεραν τον τόπο πολλά χρόνια πίσω. Για να μη πω κατέστρεψαν τον τόπο. Με μία μόνιμη επωδό: Εμείς νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά κι εσείς ήσασταν εκείνοι που κάνατε ατασθαλίες οι οποίοι άφηναν υπονοούμενα, έκαναν μηνύσεις, ζητούσαν πορίσματα κι ελέγχους. Ξεχνάτε ότι κάναμε τις εκλογές με το περίφημο πόρισμα; Έρχεται το πόρισμα, που είναι το πόρισμα. Ήρθε το πόρισμα, το πόρισμα καταδικάζει, θα πάνε στα δικαστήρια. Ήρθαν τα δικαστήρια δεν θα μπορεί να βάλει για δήμαρχος. Τέλειωσαν και αυτά τώρα το βούλωσαν με τα πορίσματα και τα δικαστήρια κι έρχονται να μας πουν τι; Άνοιξαν τη ντουλάπα και βγήκαν όλοι οι δεινόσαυροι του ‘70 και του ‘80 να κάνουν τι; Να εκτεθούν στο πάρκο; Εδώ είναι στίβος αυτοδιοίκησης, δεν είναι το πάρκο Jurassic Park.
Γι΄αυτό, λοιπόν, σου απαντώ ότι συγκεντρώνουμε τη νεολαία. Γι’ αυτό σου απαντώ ότι 75-80% αυτού του συνδυασμού θα είναι νέοι άνθρωποι, από 20 μέχρι 40, μερικοί 50 και ελάχιστοι 60. Είναι οριστική πια η μετάβαση. Είναι υποχρεωμένος ο τόπος να κάνει το βήμα της μετάβασης στην μετά Λυμπέρη εποχή. Η μετά Λυμπέρη εποχή δεν είναι ούτε αυτή που ζήσαμε από δικά μου λάθη, γιατί έτσι εξελέγη εκείνη η δημοτική αρχή τότε. Εγώ επέλεξα εκείνον τον διάδοχο που δεν έκανε τελικά, εγώ το αντιλήφθηκα και τελευταία στιγμή προσπάθησα να το αποτρέψω αλλά δεν τα κατάφερα κι έχασα, εγώ το επανέφερα πάλι το 2019 και είδατε πώς είναι πια ο δήμος και πώς είναι η κατάσταση.
Αύριο θα βγάλω και θα παρουσιάσω το βιογραφικό μου. Ας βγάλει κι εκείνος το δικό του βιογραφικό στην αυτοδιοίκηση, στην κοινωνία. Εδώ οι κοινωνίες είναι μικρές και μας ξέρουν όλους. Άρα, νέα παιδιά έρχονται, θα πάρουν τη σκυτάλη, θα μπουν στο στίβο και όσοι αντέχουν – επειδή αυτή η δουλειά θέλει αντοχή – όσοι έχουν όραμα, όσοι έχουν μεράκι, τρέλα που λέω εγώ, είμαι βέβαιος ότι θα βρουν τον τρόπο, τον χρόνο, να προχωρήσουν και να προχωρήσει ο τόπος μπροστά”.
Απειλές και ψυχολογική βία ποτέ δεν ανέχτηκα!
– Οι αντοχές του Γιάννη Λυμπέρη τελικά μέχρι που φτάνουν; Δεν ήταν εύκολο όλο αυτό που έχετε περάσει, δηλαδή επί σειρά ετών να σας έχουν σε μια, ας πούμε, ψυχολογική πίεση με πορίσματα, ελέγχους, να κοιμάστε και να ξυπνάτε και να περιμένετε τι άλλο έχουν σκαρφιστεί. Και πώς τα ξεπεράσατε όλα αυτά;
“Ο πυρήνας της δικής μου αντοχής είναι από το 1999-2000 που ανέλαβα, που είχε αρχίσει από πριν ο πόλεμος και συνέχισε αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μου. Έλεγαν ότι εκεί που έμπλεξα, δηλαδή στη δημαρχεία, δεν θα ξεμπλέξω εύκολα. Ότι θα έρθει η στιγμή που θα πηδήσω από το μπαλκόνι του δημαρχείου. Και ότι ήρθαν τα άγρια να παραμείνουν και να διώξουν τα ήμερα. Νόμισαν ότι εγώ θα είμαι με το ήρεμο. Αγρίεψα λοιπόν κ. Φάκο στη πορεία, διότι από παιδί στη ζωή μου απειλές, ψυχολογική βία και τέτοια πράγματα δεν δέχτηκα ποτέ. Αυτό με πείσμωσε, αυτό με έκανε να τα ξεπεράσω και να τα διαλύσω όλα αυτά και αυτή είναι η παρακαταθήκη μου και το παράδειγμα που δίνω στα βιολογικά παιδιά μου, στην οικογένειά μου αλλά και στα παιδιά όλου του κόσμου.
Δεν μπορεί κανείς να εκβιάσει κανέναν. Δεν πρέπει οι κοινωνίες να υποκύπτουν σε τέτοιους εκβιασμούς. Οι ήρεμοι άνθρωποι, οι ήπιοι άνθρωποι, οι τίμιοι άνθρωποι, οι οικογενειάρχες άνθρωποι δεν θέλουν να μπλέκουν σε τέτοιες καταστάσεις. Μου έλεγε ο μακαρίτης πατέρας μου, ένας εργατικός άνθρωπος, ένα μυρμηγκάκι που δούλεψε πολύ στη ζωή του για να βγάλει τα προς το ζην, να ζήσει την οικογένειά του, να σπουδάσει τα παιδιά του και να τα βγάλει σωστούς στην κοινωνία. “Που πας παιδάκι μου”, μου έλεγε. “Που πας να μπλέξεις, εσύ είσαι γιατρός, σε αγαπάνε όλοι. Θα πας εκεί να μπλέξεις, να κάνεις εχθρούς και να μη ξέρεις γιατί είναι εχθροί σου; Να σε βάλουν απέναντι; Να σε πιέσουν, να σε εκβιάσουν;”. Όταν βέβαια το αποφάσισα μου είπε “παιδί μου αφού το αποφάσισες και πήγες τώρα θέλω να κερδίσεις”.
Κέρδισα Γιώργο και κερδίζω κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, όλες αυτές τις ιδέες και νοοτροπίες. Το ίδιο θα κάνω και τώρα. Να είναι βέβαιοι οι πολίτες του δήμου Ήλιδας ότι το ίδιο θα κάνω γι’ ακόμη μία θητεία, αλλά θα είναι η τελευταία. Ας πάρουν τη σκυτάλη τα παιδιά για να διαλύσουν και να ανατρέψουν κάθε τέτοια ανήθικη, πιεστική, κακόβουλη νοοτροπία και κάθε τέτοιον άνθρωπο που την εκφράζει”.
Όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες!
– Σας γνωρίζω από την πρώτη σας θητεία. Μου έχει κάνει εντύπωση πως δεν μπήκατε ποτέ στη διαδικασία να απαντήσετε στις επιθέσεις εναντίον σας δημόσια, παρά μόνο ότι λέγατε στα δημοτικά συμβούλια.
“Να σου πω τι έχω ως αρχή μου τόσα χρόνια. Όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Αυτά είναι πίτουρα. Μου έκανε μήνυση. Αν ανταποδώσω τη μήνυση και μπλέξουμε και ξεκατινιαστούμε και πέσω τελικά σε αυτό το επίπεδο θα έχω τελειώσει. Εδώ ο άνθρωπος μου έκανε μήνυση γιατί τον είπα βλάκα. Είναι δυνατόν; Να του κάνω κι εγώ μήνυση γιατί μου έκανε μήνυση πως τον είπα βλάκα ενώ δεν τον είπα; Τι θα πει η κοινωνία;
Στάθηκα υπεράνω απ’ όλα αυτά διότι εδώ είμαστε όλοι, ζούμε όλοι σε έναν μικρό τόπο και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Οποιαδήποτε φήμη, όσο και να θέλει κάποιος να την πιστέψει, όσο κακόβουλος κι αν είναι, αν δεν αποδεικνύεται παραμένει απλή φήμη. Κι έχουν υπάρξει τέτοιες φήμες, λάσπες και άλλα τέτοια άπειρα. Προσωπικά λοιπόν έχω σταθεί πάνω από αυτά. Το πρόσωπό μου, το ήθος μου και κυρίως το έργο μου, ο κόπος μου – και αυτό το αποδίδω στη κοινωνία – φαίνονται. Γι’ αυτό, πιστεύω, ότι ο κόσμος συνεχίζει να με εμπιστεύεται”.
Το έργο μου είναι υπεράνω δημάρχου και δημοτικής αρχής!
– Σε όλη αυτή την μεγάλη και σημαντική πορεία που έχετε στην αυτοδιοίκηση έχετε μετανιώσει; Έχει έρθει ποτέ η στιγμή να πείτε ως εδώ και παρέκει; ‘Η ότι κακώς έμπλεξα και δεν άκουσα τη συμβουλή του πατέρα μου;
“Το απάντησα στον πρόεδρο του δευτεροβάθμιου εφετείου όταν δικαζόταν ο πρώην δήμαρχος Κράλλης. Που είπα όλα αυτά που υπήρχαν και γίνονταν. Και γύρισε και με ρώτησε “γιατρέ”, δεν με είπε δήμαρχο το 2008, “γιατρέ με όλα αυτά που περιέγραψε δεν μετάνιωσες;”. Του απάντησα “κύριε πρόεδρε ότι έκανα στη ζωή μου κι επέλεξα και οραματίστηκα το έκανα με αυτοθυσία, με αυταπάρνηση για να αποδώσω το μέγιστο δυνατό”.
Και σαν γιατρός δούλευα 24 ώρες το 24άωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, να σώσω όσους περισσότερους μπορούσα. Δεν μπόρεσα να τους σώσω όλους, δεν ήταν δυνατόν. Μου πέθαναν άνθρωποι. Δεν ήταν όμως αποτυχία μου. Το σκεφτόμουν, με πείραζε κάθε φορά που πέθαινε ένας άνθρωπος, έπεφτα αλλά ξανανέβαινα γιατί ερχόταν ο επόμενος άνθρωπος. Και ως δήμαρχος έζησα όλα αυτά που σου περιέγραψε νωρίτερα, τις πιέσεις, αλλά δεν έχω μετανιώσει. Δεν το μετανιώνω διότι έκανα έργο, άλλαξα τον τόπο. Έκανα έργα που είναι υπεράνω ενός δημάρχου και μιας δημοτικής αρχής.
Κανένας δήμαρχος και καμία δημοτική αρχή στη χώρα δεν πρωτοστάτησε να γίνει εργοστάσιο απορριμμάτων. Κανένας δήμαρχος στη χώρα δεν έφτιαξε διυλιστήριο, κανένας δήμαρχος στη χώρα δεν έφτιαξε σχέδια Κουρούτας και ολόκληρους οικισμούς για να τα αναδείξει και αναπτύξει. Κανένας δήμαρχος της χώρας δεν έκανε πτέρυγα νοσοκομείου για να μπορέσει να “δέσει” το νοσοκομείο και να έχει τα εφόδια για να μείνει αυτή η δομή. Αυτό που πήγα να κάνω και με το πανεπιστήμιο. Να κάνω τις εστίες και τα υπόλοιπα.
Αλλά έκανα το λάθος κι έφερα αυτόν που αποδείχτηκε άχρηστος και χάθηκαν τα 7 εκατομ. Άρα λοιπόν δεν μετανιώνω κύριε πρόεδρε, του είπα, το λέω κι εσένα Γιώργο, για ότι έκανα μέχρι τώρα στη ζωή μου. Έδωσα το είναι μου, τον εαυτό μου για να κάνω τα ανυπέρβλητα, τα μεγάλα, τα καλύτερα δυνατά για τον τόπο ασχέτως αν οι άνθρωποι, περνώντας ο χρόνος, τα ξεχνάνε ή τα θεωρούν δεδομένα ότι θα γίνονταν αυτά.
Να σας θυμίσω πως όταν ανέλαβα την Κουρούτα είχα ένα πακέτο παράνομων μαγαζιών. Γιατί; Γιατί είχαν κτιστεί παράνομα. Δεν έβγαιναν οικοδομικές άδειες, δεν υπήρχε σχέδιο. Και ξαφνικά από τότε που έκανα το σχέδιο ήταν όλα νόμιμα έγιναν τα πάντα. Είναι βέβαιο ότι θα υπήρχε νοσοκομείο αν δεν είχαν γίνει οι πτέρυγες, δεν είχαμε παλέψει με την κρίση που όλα συρρικνώνονταν; Γιατροί δεν υπάρχουν όπως δεν υπάρχουν και στον Πύργο και αλλού. Αλλά θα φέρουμε γιατρούς, θα το παλέψουμε το νοσοκομείο.
Έκανα πράγματα που πιθανών δεν θα υπήρχαν τώρα αν δεν υπήρχε ο Λυμπέρης. Μη θεωρηθεί εγωιστικό αυτό, το λέω γιατί ξέρω τον αγώνα που έχω κάνει.
Και κλείνω λέγοντας σου και δίνοντάς σου το βιογραφικό μου, πέρα του γιατρού, είκοσι χρόνια διευθυντής καρδιολογίας κλπ κλπ, πέρα από την πορεία μου από παιδί σε αυτή την πόλη. Θα σου δώσω του δημάρχου:
Για τον δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη πρέπει να είναι υπερήφανοι οι δημότες που τον ψηφίζουν τόσα χρόνια, διότι έχει εκτιμηθεί η αξία του και οι δυνατότητές του από τους δημάρχους στο πανελλήνιο. Με εκλέγουν τρεις 4ετίες στο κεντρικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, τις δύο 4ετίες σαν δήμαρχο και την περίοδο που δεν ήμουν δήμαρχος αλλά δημοτικός σύμβουλος [2014-2019] με εξέλεξαν πάλι. Δεκαεννέα δήμαρχοι εκλέγονται στη ΚΕΔΕ κι11 δημοτικοί σύμβουλοι, σύνολο 30. Σε αυτούς τους 30 εκλέγεται πάντα ο Λυμπέρης.
Αυτή τη στιγμή ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, στις Βρυξέλες.
Αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Λυμπέρης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, μια επιτροπή που ασχολείται με τις πανδημίες και τις λοιμώξεις.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ.
Αυτά δεν είναι τιμή για μένα, είναι τιμή για τους ανθρώπους που με επέλεξαν διότι ένας δικός τους άνθρωπος που τον εκλέγουν είναι αναγνωρίσιμος κι αποδεκτός και πανελληνίως και στο συμβούλιο της Ευρώπης”.
Το μήνυμα εν’ όψει των εκλογών
-Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε στους πολίτες του δήμου Ήλιδας εν’ όψει εκλογών;
“Το μήνυμα είναι ότι προχωράμε μπροστά με γνώση, εμπειρία, δύναμη κι αποφασιστικότητα. Δεν θα ξαναγυρίσουμε στη θλιβερή 5ετία 2014-2019. Οι πολίτες ας αναρωτηθούν αν θέλουν να ξαναζήσουν την ύπνωση εκείνης της 5ετίας και όπου η μόνη αφύπνισή της ήταν να πάνε να φάνε καμιά γουρουνοπούλα και να κάνουν πανηγύρια ή θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά. Επιστρέψαμε το 2019 κι επαναφέραμε κολυμβητήρια, συνεδριακά κέντρα, πτέρυγες νοσοκομείων, Κουρούτες κ.α. και τώρα παίρνουμε τη φόρα, ελπίζοντας να μην έχουμε άλλες πανδημίες, για να τα ολοκληρώσουμε και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή με τα νέα παιδιά.
Η νέα εποχή είναι ψηφιοποίηση και ψηφιακή διακυβέρνηση. Αυτό θα μπει ως λειτουργία στους οργανισμούς όχι μόνο στους δημόσιους αλλά και στους ιδιωτικούς. Επίσης, απαλλαγή από το βάρος της ενέργειας και τις δαπάνες της είτε αυτό αφορά τους ηλεκτρισμούς, τα κτήρια και όλα τα υπόλοιπα που τα κάνουμε ενεργειακά, αυτόνομα, όπως τα δημαρχεία, τη βιβλιοθήκη, το διοικητήριο εδώ που είμαστε, το κλειστό γυμναστήριο, αλλά και το υδραγωγείο και το διυλιστήριο που έχουν τεράστιες αντλίες με δεκάδες χιλιάδες ευρώ κόστος μηνιαίως στη ΔΕΗ. Αυτά πάμε να τα μηδενίσουμε. Κι αυτό σημαίνει ότι θα πέσει το κόστος παραγωγής επ’ ωφέλεια των δημοτών μας. Αυτός είναι ο στόχος και αυτή είναι η σκυτάλη που θα παραδώσουμε στους νέους ανθρώπους”.
– Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ και καλή σας επιτυχία.