Αισθητική βελτίωση αλλά και πιο φιλικό και ασφαλές γίνεται μέρα με τη μέρα το δάσος στη λίμνη Καϊάφα μετά τις παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα χάρη στο πρόγραμμα «Antinero II», μετατρέποντάς το σε ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται το σημείο, ενώ παράλληλα οι παρεμβάσεις βοηθούν και στην αντιπυρική θωράκιση ενός από τους σημαντικούς «πνεύμονες οξυγόνου» της Ηλείας.
Κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα χθες επισκέφθηκε το σημείο και είχε την ευκαιρία να εξετάσει από κοντά την πορεία των εργασιών, μένοντας εντυπωσιασμένοι από την αλλαγή στην εικόνα του δάσους και την αραίωση της πυκνής βλάστησης που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια πυρκαγιών.
«Αλλαγή φυσικού τοπίου προς το φιλικότερο και ασφαλέστερο»
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε αρχικά πως είχαν την ευκαιρία ο ίδιος και οι συνεργάτες του να βρεθούν σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που για χρόνια είχε να φροντιστεί και παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια τόσο στο Δασαρχείο Ολυμπίας όσο και στους υπαλλήλους του, για τη διεκδίκηση και ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο πρόγραμμα «Antinero II», ενός εκ των μεγαλύτερων έργων παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον για τον καθαρισμό δασών που γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, ως εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης του έργου, απευθυνόμενος προς τον Δασάρχη Ολυμπίας Βασίλη Γιακουμή, έκανε λόγο για σημαντική αλλαγή του φυσικού τοπίου προς το φιλικότερο και το ασφαλέστερο, σε ένα δάσος που βρίσκεται δίπλα στον δρόμο.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη παρέμβαση θα αναζωογονήσει για τα επόμενα χρόνια το φυσικό περιβάλλον και παράλληλα θα μειώσει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πυρκαγιών στην περιοχή, ενώ ανέφερε πως γίνονται κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Κλείνοντας, επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι πλέον αποκτάται η κουλτούρα καθαρισμού των δασών σε έναν νόμο που τα προηγούμενα χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί και έχει δυσάρεστες μνήμες χαραγμένες στην ψυχή των πολιτών του.
«Οικοσύστημα που συνδυάζει θάλασσα, δάσος, λίμνη και βουνό»
Από την πλευρά του, ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής χαρακτήρισε το δάσος του Καϊάφα ως ένα από τα ομορφότερα τοπία πανελλαδικά, σε ένα οικοσύστημα που συνδυάζει θάλασσα, δάσος, λίμνη και βουνό. Πρόσθεσε δε, πως κατάφεραν να εντάξουν σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και το ΤΑΙΠΕΔ το συγκεκριμένο έργο στο παραπάνω πρόγραμμα, εισάγοντας από Σαμικό μέχρι Ζαχάρω 2.500 στρέμματα και ταυτόχρονα σημείωσε πως οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί περίπου στο 20%.
«Η εικόνα μιλά από μόνη της και δείχνει τη διαφορά του πριν και του μετά. Καθαρίσαμε το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, που απέκτησε μια εικόνα άκρως ελκυστική», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γιακουμής και συνέχισε επισημαίνοντας πως στόχος τους για την πρόληψη των πυρκαγιών ήταν η μείωση της καύσιμης ύλης, κάτι που επιτυγχάνεται με αυτό το έργο. Μεταξύ άλλων θεωρεί πως υπάρχει αναβάθμιση του οικοσυστήματος και με την ολοκλήρωση του έργου η εικόνα του δάσους θα είναι αυτή που ονειρεύονται όλοι.
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως είναι ένα έργο που αντικαθιστά τους παλιούς ανθρώπους της υπαίθρου προκειμένου τα δάση να σταματήσουν να δείχνουν εικόνες εγκατάλειψης, ενώ ζήτησε να παρθούν περισσότερα μέτρα μελλοντικά για τη στήριξη των εργαζόμενων ανθρώπων στην ύπαιθρο, για αντιπλημμυρικά φαινόμενα και για έργα αντιπυρικής προστασίας.