Ακρίβεια: Νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων

Συνεχώς μειούμενες βαίνουν οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, αφού η ακρίβεια δεν λέει να υποχωρήσει. Και μπορεί ο πληθωρισμός να αποκλιμακώνεται συνεχώς, οι τιμές ωστόσο των βασικών αγαθών και ειδικά των τροφίμων παραμένουν στα ύψη.

 

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο τα τρόφιμα κατέγραψαν νέα άνοδο 11,6% από 11,4% τον Απρίλιο, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού. Ειδικότερα, μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (11,1%), Κρέατα- γενικά (11,9%), Ψάρια- γενικά (5,2%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Έλαια και λίπη (15,8%), Φρούτα- γενικά (2,6%), Λαχανικά- γενικά (9,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (10,3%), Λοιπά τρόφιμα (14,2%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (12,9%) και Αλκοολούχα ποτά- -μη σερβιριζόμενα (8,3%). Μεσοσταθμικά, οι τιμές των τροφίμων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους «φούσκωσαν» κατά 9,2%, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο έφτασαν στο 6,8%.

 

 

Μειώνουν τα ψώνια της εβδομάδας

 

 

Με το ράφι του σούπερ μάρκετ – και όχι μόνο – λοιπόν να «καίει», ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μειώνουν τα ψώνια της εβδομάδας και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα έτοιμα γεύματα στο 48,3% και στα αλκοολούχα ποτά κατά 41,1%. Επιπλέον, οι καταναλωτές πλέον στρέφονται στα προϊόντα ετικέτας, ενώ επιλέγουν κατάστημα ανάλογα με τις εκάστοτε προσφορές. Και παρόλο που οι πωλήσεις τροφίμων συνεχώς μειώνονται, οι συνεχείς ανατιμήσεις γεμίζουν τις τσέπες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που αύξησαν σημαντικά τον τζίρο τους από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο.

 

 

Μειωμένη η δαπάνη κατά 15% στις διακοπές

 

 

Περικοπή δαπανών όμως, όπως φαίνεται από την τελευταία έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), θα γίνει και στις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς όλο και περισσότεροι εφευρίσκουν «τρικς» προκειμένου να μειώσουν τη δαπάνη κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Η έρευνα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2022 σε δείγμα 880 καταναλωτών και αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία:

 

 

Η πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει τις εξοχικές κατοικίες, είτε φιλοξενία (26%), είτε διαμονή (22%). Το 20% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μόνο το 9% διαμονή σε ξενοδοχεία (7% χωρίς διατροφή και 2% με πλήρη διατροφή). Το 6% επιλέγει camping και το 6% επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 45%) λέει πως κατά τη διάρκεια των διακοπών μαγειρεύει συχνά, κάτι που σημαίνει ότι προσπαθεί να μειώσει τη δαπάνη της εστίασης. Παράλληλα το 66% δηλώνει ότι επισκέπτεται συχνά καταστήματα τροφίμων όπως σουπερμάρκετ κάτι που δείχνει και πάλι μία τάση εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ το 53% αγοράζει τοπικά προϊόντα.

 

 

Μόλις το 16% αγοράζει προϊόντα άλλων τύπων στις διακοπές του, είτε αναμνηστικά είδη, είτε λοιπά προϊόντα όπως ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, παιχνίδια κλπ. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η δαπάνη για τις φετινές διακοπές εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 15%. Όσο για τους λόγους; Απο την έρευνα προκύπτει ότι αυτό κυρίως οφείλεται στο μειωμένο εισόδημα λόγω των ανατιμήσεων των προϊόντων (με αύξηση από 63% σε 69%), ακολουθεί το κόστος μεταφορικών (με μείωση από 52% σε 43%), το αυξημένο κόστος διαμονής (με αύξηση από 23% σε 38%) και το μειωμένο εισόδημα λόγω κόστους ενέργειας (με μείωση από 50% σε 37%).

 

 

www.ieidiseis.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...