Συνάντηση με το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είχε η Διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα υπόγεια ύδατα στο χώρο που διενεργούνται οι ανασκαφές στο «Κλειδί» Κ. Σαμικού
Την βεβαιότητα ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το φημισμένο ιερό του Ποσειδώνα στη θέση «Κλειδί» στο Κάτω Σαμικό, εξέφρασε η Διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Birgitta Eder, η οποία είχε ενημερωτική συνάντηση για την πορεία των ερευνών στην περιοχή, με το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκο.
Το ερευνητικό πρόγραμμα συγκεκριμένα, που αποσκοπεί στη διερεύνηση της τοπογραφίας της περιοχής και στον εντοπισμό του ιερού του Ποσειδώνα και του λιμανιού του Σαμικού, αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπό την διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης Κόλλια, με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, υπό την διεύθυνση της Δρ. Birgitta Eder.
Στη διάρκεια τη συνάντησης στο δημαρχείο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, παρουσία και της προϊσταμένης της Τ.Υ. του Δήμου κ. Γεωργίας Σοφιανού, συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από την υλοποίηση του πενταετούς προγράμματος των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα εμπόδια που έχουν προκύψει λόγω της ύπαρξης σημαντικών υπόγειων υδάτινων ποσοτήτων, στα σημεία όπου διενεργούνται οι ανασκαφές.
«Οι φορείς να ενισχύσουν την έρευνας της ανασκαφής»
Στα πλαίσια της συνάντησης με την Δρ. Birgitta Eder, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων αναφορικά με τις ανασκαφές στη θέση «Κλειδί», καθώς και το ζήτημα της στεγανοποίησης του χώρου όπου υλοποιεί τις έρευνες η αρχαιολογική σκαπάνη, τόνισε τα εξής: «Ζητήσαμε από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστρίας να έχουμε μία ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην τοποθεσία Κλειδί, όπου εικάζεται ότι είναι θαμμένο το ιερό του Ποσειδώνος , στην έδρα της Μινυακής Εξάπολης, τη Σαμία.
Είχαμε μία συζήτηση και στην πορεία της κουβέντας διεφάνη ότι χρειάζεται και οι φορείς της χώρας μας να ενισχύσουν την προσπάθεια της έρευνας της ανασκαφής, που σημαίνει ότι πρέπει ο βάλτος στον οποίο εργάζεται αυτή τη στιγμή η Αρχαιολογική Υπηρεσία να αποστραγγιστεί και να γίνουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα που είναι αναγκαία. Η περιοχή είναι στα διοικητικά μας όρια και θα δούμε τις διόδους όπου μπορούν να εργαστούν τα μηχανήματα και οι άνθρωποι και πολύ σύντομα θα έχουμε φαντάζομαι ένα θετικό αποτέλεσμα.
Πρέπει όμως σε αυτή την προσπάθεια να συμβάλλει και η Περιφέρεια γιατί είναι ευρύτερης σημασίας ζήτημα, καθώς επίσης και ο ΤΟΕΒ και τα υπόλοιπα εγγειοβελτιωτικά έργα της λίμνης Αγουλινίτσας, για να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί στο κεντρικό αυλάκι που είναι πλησίον του χώρου ανασκαφής, για να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να εργαστούν και περισσότερο χρόνο αλλά και με καλύτερες συνθήκες».
«Είμαστε σίγουροι ότι το έχουμε βρει…»
Από την πλευρά της εξάλλου η Διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, υπογράμμισε: «Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε βρει το φημισμένο αρχαίο ιερό του Ποσειδώνα που το ξέρουμε από τις αρχαίες πηγές, τον Στράβωνα και τον Παυσανία και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα βρούμε ακόμα πιο σημαντικά ευρήματα.
Συναντηθήκαμε με το δήμαρχο γιατί μας προβληματίζουν τα υπόγεια νερά και ζητάμε την βοήθεια από το Δήμο και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, για να στραγγίσει ο χώρος για να ερευνηθεί περισσότερο η έκταση του αρχαίου Ναού. Είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για το περίφημο «Ποσείδιον», διότι αυτά τα θεμέλια που βρήκαμε ανήκουν σε έναν αρχαίο Ναό, που σημαίνει ότι εκεί υπήρχε το αρχαίο ιερό του Σάμιου Ποσειδώνα. Τι άλλο μπορεί να είναι από το λεγόμενο ιερό του Ποσειδώνα, που ακολουθώντας τις αρχαίες πηγές βρισκόταν ακριβώς σε αυτό το σημείο; Είναι κάτι που ο κόσμος το έχει ψάξει για 100 χρόνια, γιατί η περιοχή είναι πολύ δύσκολη να ερευνηθεί λόγω των βάλτων.
Εμείς με συστηματική έρευνα με γεωφυσική, κάναμε ότι μπορούμε και γι’ αυτό το λόγο το βρήκαμε. Έχουμε ένα πενταετές πρόγραμμα ερευνών μαζί την Εφορεία Αρχαιοτήτων και θα δουλέψουμε τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον μέχρι το 2026». Ακόμα μεγαλύτερη σημασία αποκτάει αυτή η ανακάλυψη, από το γεγονός πως σύμφωνα με πληροφορία από τον Παυσανία, με πυρήνα τη λατρεία του Ποσειδώνα στο ιερό Ποσείδιο κηρυσσόταν και η «Σαμία» εκεχειρία, κάτι που καθιερώθηκε τον 8 ο αιώνα π. Χ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες…