Η κλιματική κρίση μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες… Αφρικής στη χώρα μας – Τι προβλέπει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας
Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αρκετά σημεία σε ολόκληρο τον πλανήτη, μηδέ της Ελλάδος εξαιρουμένης. Οι ειδικοί τις τελευταίες μέρες διακινούν ένα «σενάριο τρόμου» για υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως και τους 50 βαθμούς. Άλλωστε, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική.
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά δύσκολο, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής, με τους ειδικούς να προετοιμάζονται και να προειδοποιούν. «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην «Political». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σχολίασε τις προβλέψεις για το επίπεδο στο οποίο θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι.
Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στη Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση». Για την κλιματική κρίση ο καθηγητής υπογράμμισε ακόμη ότι «κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία “σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές».
Τα μέτρα πρόληψης
«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας διαχρονικά σε μια δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ενώ σχετικά με το ύψος των θερμοκρασιών επισήμανε πως θα υπάρξουν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα θα υπάρχουν και πιο έντονα φαινόμενα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά.
Σχετικά με το ερώτημα ποια θα μπορούσαν να είναι τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ο κ. Λέκκας είπε στην «Political»: «Μπορούμε να πάρουμε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα για να παίρνουμε μέτρα, σαν κράτη, σαν άτομα και σαν ομάδες, είναι πολύ σημαντικό αυτό». «Το μείζον πρόβλημα είναι να διατηρήσουμε και τα επιφανειακά νερά, αλλά κυρίως τα υπόγεια νερά. Στη Μύκονο αυτήν τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα “μπει” η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται», σχολίασε ο κ. Λέκκας.
Κινδυνεύουν ζωές και καλλιέργειες
Οι επιστήμονες τονίζουν πως θα ήταν επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή μια θερμοκρασία 48°C στην Αθήνα. Όπως ανέφεραν τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα, η άνοδος του υδραργύρου, τα παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων συνθέτουν τις ακραίες συνθήκες του μέλλοντός μας.
Παράλληλα, μια πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 μέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050, γεγονός που, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς δείκτες των βροχοπτώσεων, αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, η πατάτα, η ντομάτα, η ελιά και το αμπέλι. Οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στο άμεσο και μακρινό μέλλον εκτιμήθηκαν από ερευνητές του ΑΠΘ σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του CLIMPACT, του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή.