ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΗΠΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ – ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ «ΓΥΑΛΑ» – ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΛΕΙΤΕ ΠΟΡΟΥΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ
Τις αμέσως επόμενες ημέρες βγαίνουν σε διαβούλευση άλλες τρείς ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες από αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα και μέσα σε αυτές είναι και η μελέτη που αφορά στον Κυπαρισσιακό. Αυτό απάντησε χθες στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς καταθέτοντας μάλιστα την άποψη ότι το περιβάλλον δεν μπορεί να είναι σε μια γυάλα και να το βλέπουμε απέξω αλλά πρέπει να έχουμε βιωματική σχέση μαζί του και να αντλούμε πόρους προς όφελος του ίδιου αλλά και των κατοίκων της περιοχή. Αρκεί αυτό να το κάνουμε – όπως είπε – με μέτρο, τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα. Ο κ. Αμυράς μίλησε αρχικά για την υπεραξία και το ιδιαίτερο πλεονέκτημα του Κυπαρισσιακού να φιλοξενεί την θαλάσσια χελώνα, ένα είδος προστατευόμενο που προϋπήρχε όπως τόνισε ακόμη και πριν από τους δεινόσαυρους αλλά παραδέχθηκε ακολούθως ότι οι οριζόντιες και αυστηρές απαγορεύσεις προκάλεσαν την αγανάκτηση των κατοίκων.
ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ
Στην συνέχεια ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος αιτιολόγησε την απόφαση να προχωρήσει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα δώσει την ευκαιρία αναθεώρησης κάποιων πραγμάτων αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν λέγοντας μεταξύ άλλων : « Το 2018 είχαμε το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό που χαρακτηρίσθηκε ως περιοχή προστασίας της φύσης και καθορίστηκαν μέτρα περιορισμού. Κατά του Π.Δ υπεβλήθησαν στο ΣτΕ επτά (7) αιτήσεις ακύρωσής του που όμως απερρίφθησαν στο σύνολό τους τον Φεβρουάριο του 2021 και έτσι επισφραγίσθηκε η νομιμότητα αυτού του Προεδρικού Διατάγματος. Κάτω από αυτή την εξέλιξη δεν μπορούμε να το τροποποιήσουμε. Αλλά τί κάνουμε;
Ερχόμαστε με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και εκείθ πλέον θα κληθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Η επιστημονική μελέτη λοιπόν θα είναι εκείνη που θα μας υποδείξει ποιες θα είναι οι δραστηριότητες και οι χρήσεις που πρέπει να επιτραπούν. Και βέβαια δεν θα αποφασίσουν οι μελετητές αλλά το Υπουργείο για τον τρόπο που θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων με περιβαλλοντικούς κανόνες.»
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΙΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
Νωρίτερα ο κ Νικολακόπουλος με την ερώτησή του επεσήμανε ότι το Νότιο τμήμα της Ηλείας παρά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι καταδικασμένο στην στασιμότητα ακριβώς με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα το Π.Δ. Έκανε μάλιστα λόγο για αντίθετα αποτελέσματα ακόμη και με αυθαιρεσίες που δεν οδηγούν σε ισορροπία αλλά σε υποβάθμιση. Υπενθύμισε επίσης στον κ. Αμυρά ότι αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να επανεξετάσει το ζήτημα για αυτό και όλοι περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης κάτι όμως που δεν το έχουμε δει ακόμη.
Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος ακόμη στην δευτερολογία του μίλησε για την αγωνία των κατοίκων που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» ως προς τις δραστηριότητές τους, και είπε ότι πρέπει με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη να διακριβώσουμε τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής με όλες τις απαραίτητες μετρήσεις τους ελέγχους την απαραίτητη αυτοψία κλπ λαμβάνοντας σοβαρά τις απόψεις των ενδιαφερομένων Έβαλε εξ΄ άλλου θέμα αν χρειαστεί να επανεξετασθεί και γενικότερα τη νομοθεσία όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές λέγοντας χαρακτηριστικά : « Οι προστατευόμενες περιοχές έχουν και ζώνες που χρήζουν διαφορετικής προστασίας Και ίσως εκεί πρέπει να το δούμε για να μην οδηγείται μια περιοχή σε υπερβολική προστασία να μην μπαίνει σε μια γυάλα όπως είπατε και εσείς με αντίθετα αποτελέσματα….»
ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Ο κ. Αμυράς στη δική του δευτερολογία δήλωσε ότι ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της τοπικής κοινωνία με επενδυτικές πρωτοβουλίες και δράσεις με κανόνες και πρόσθεσε: « Να επιδιώξουμε την ισορροπία μεταξύ οικολογικής προστασίας και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης . Θέλουμε η περιοχή να αντλήσει πόρους από το περιβάλλον αλλά πάντα με κανόνες. Και επαναλαμβάνω ότι οι μελετητές θα προτείνουν αλλά το Υπουργείο θα αποφασίσει που έχει όλη την εικόνα μπροστά του για το τί συμβαίνει. Οι επενδύσεις στην Ηλεία και η προστασία του περιβάλλοντος πηγαίνουν χέρι – χέρι και χωρίς κανένα αιφνιδιασμό για τις τοπικές κοινωνίες…»