Εκλογές 2023: Πότε θα γίνουν τα ντιμπέιτ – Οι διερευνητικές – Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, αν χρειαστεί.
Περίπου στις 5 Ιουλίου η χώρα θα έχει κυβέρνηση, μετά από δεύτερες εκλογές, εκτός… απροόπτου – Εκτός δηλαδή και αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, μέχρι τις 25 Μαΐου ή εάν χρειαστούν και… τρίτες κάλπες, οι οποίες θα διεξαχθούν (οριακά μπορεί να προλάβουμε) στις 23 Ιουλίου, διαφορετικά στις 30 Ιουλίου! Η Βουλή λογικά θα ολοκληρώσει τις εργασίες τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό ήταν η επίσημε προκήρυξη των εκλογών να γίνει στις 24 Απριλίου – μένει να δούμε αν ο σχεδιασμός θα διατηρηθεί ή θα επισπεφθεί.
Δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής, πάντως, θα αντικατασταθεί από υπουργός Εσωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από πρόσωπο που πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής και εμπιστοσύνης, αφού θα διεξαγάγει τις εκλογές.
Στις 22 Μαρτίου iEidiseis στα «Παιχνίδια Εξουσίας» είχε δημοσιεύσει τον οδικό χάρτη προς τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης και τον οποίο αναδημοσιεύουμε αφού τυχόν αλλαγές θα είναι ανεπαίσθητες:
ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Εφόσον οι εκλογές οριστούν στις 21 Μαΐου, έως τις 2 του μηνός αυτού θα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες πριν κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του. Στις 5 Μαΐου, της Αγίας Ειρήνης, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι θα αποφασίσει για το «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες», πραγματικός αρχηγός του οποίου είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Βάσει του πρόσφατου νόμου, το κόμμα Κασιδιάρη δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, αυτό βεβαίως θα το κρίνει Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ: Δεν υπάρχει περιορισμός, θα αποφασιστούν στην Διακομματική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.
ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ: Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών, στις 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Σε μάξιμουμ εννέα ημέρες, σε μίνιμουμ τρεις, θα διαπιστωθεί (εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) πως είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Αμέσως μετά η Πρόεδρος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, πράγμα όμως που θεωρείται -και είναι- αδύνατον να συμβεί.
ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αμέσως μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου σχηματισμού κυβέρνησης, στα τέλη δηλαδή του Μαΐου, αναλόγως της διάρκειας των διερευνητικών εντολών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.
Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ «ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ»: Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της!
ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στις 2 Ιουλίου. Με νέο εκλογικό νόμο, αυτό που ψήφισαν οι Μητσοτάκης-Βελόπουλος.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ: Στις 3 Ιουλίου θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν υπάρξει αδιέξοδο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις πρώτες κάλπες- εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δεύτερο και τρίτο αρχηγό, σύσκεψη αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας κοκ. Ποιος όμως θα αναλάβει την ευθύνη τρίτων εκλογών τρεις εβδομάδες μετά, 30 Ιουλίου; Το πλέον πιθανό, σχεδόν σίγουρο, είναι πως στο διάστημα από 5-10 Ιουλίου θα έχουμε τη νέα κυβέρνηση. Αυτοδύναμη ή συνεργασίας θα κρίνει ο λαός!