Βασίλης Κοντογιαννόπουλος: «Αποσύρομαι από το ψηφοδέλτιο της Ηλείας, όχι από την κρίσιμη πολιτική μάχη»

Την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του από το ψηφοδέλτιο της Ηλείας ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του για τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «oι εκλογές θα διεξαχθούν σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς».

 

 

Παράλληλα όμως ανέφερε χαρακτηριστικά: «αποσύρομαι από τη διεκδίκηση σταυρού προτίμησης, δεν αποσύρομαι από την πολιτική μάχη.

 

 

Πυξίδα μου ήταν η ηθική της ευθύνης και επί 30 χρόνια δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να οξειδωθεί από τους νοτιάδες της διαπλοκής και της διαφθοράς. Μπήκα ακτήμων και φεύγω ακτήμων».

 

 

Μιλώντας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη ο κ. Κοντογιαννόπουλος εκτίμησε πως: «Το επιτελικό κράτος δεν έφθασε στον ΟΣΕ. Το πελατειακό κράτος νίκησε το επιτελικό. H ακτινογραφία του ΟΣΕ μετά την τραγωδία των Τεμπών αποκαλύπτει τις χρόνιες παθογένειες του βαθέους κράτους, ως αποτέλεσμα της διελκυστίνδας των κομμάτων για τη νομή της εξουσία και συνέχισε: «Xρειαζόμαστε ηγέτες στη διοίκηση για να περάσουμε από τους κομματικούς γραφειοκράτες σε μια διοικητική ηγεσία απογαλακτισμένη από κομματικές επιρροές».

 

 

Ο κ. Κοντογιαννόπουλος ακολούθως κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων για αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας.

 

 


Ακολουθεί η ομιλία του κ. Κοντογιαννόπουλου

 

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη έπληξε τον πυρήνα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι ο σχεδιασμός και προγραμματισμός στόχων και ενεργειών με τόλμη, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό. Καθώς και η χρησιμοποίηση σε θέσεις κλειδιά σε Κυβέρνηση και φορείς στελεχών με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια. Γιατί έτσι διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα. Αυτός είναι ο ορισμός και η ουσία του επιτελικού κράτους.

 

 

Ένας λάθος χειρισμός του σταθμάρχη της Λάρισας καταδίκασε σε δυστυχία δεκάδες οικογένειες, βύθισε σε θλίψη και οργή την κοινωνία και έθεσε σε αμφισβήτηση τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και την πορεία της χώρας, σε μία κρίσιμη πολιτική στιγμή λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

 

 

Η κρίση που προκλήθηκε δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα συνήθη πολιτικά εργαλεία. Η συγνώμη που δημόσια εξέφρασε ο Πρωθυπουργός πρέπει να συνοδευτεί από τολμηρές και βαθιές τομές που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, το κράτος και το πολιτικό σύστημα.

 


Διαχρονικές παθογένειες

 

Ο Κώστας Καραμανλής στη δήλωση της παραίτησής του ανέφερε μεταξύ άλλων: «… αναλαμβάνω την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».

 

 

Δεν πρόκειται για διαχρονικά λάθη, αλλά για διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος που εκκολάφθηκαν μετά το 1981. Ο εναγκαλισμός κράτους και κομματικού συστήματος με συγκολλητική ουσία τον κρατικοδίαιτο κομματικό συνδικαλισμό είναι η γενεσιουργός αιτία όλων των δεινών που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προόδου. Αυτός ο γόρδιος δεσμός είναι η αιτία που η Ελλάδα μολονότι αποτελεί από το 2001 μέλος του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα διατηρεί τα χαρακτηριστικά βαλκανικού κράτους.

 

 

Η ακτινογραφία του ΟΣΕ, μετά την τραγωδία των Τεμπών, αποκαλύπτει τις χρόνιες παθογένειες του βαθέως κράτους, ως αποτέλεσμα της διελκυστίνδας των κομμάτων για τη νομή της εξουσίας. Εξοβελίστηκαν αξιολόγηση, ιεραρχία, λογοδοσία. Η πραγματική εξουσία περιήλθε στα χέρια του ομογενοποιημένου κρατικοδίαιτου κομματικού συνδικαλισμού. Το κομματικό, συντεχνιακό και προσωπικό συμφέρον υπερισχύει του δημοσίου συμφέροντος. Δίπλα στον ψηφιακό μετασχηματισμό κρατικών λειτουργιών που πραγματοποιείται με άλματα από το 2019, το βαθύ κράτος αντιστέκεται. Δίνει μάχες οπισθοφυλακής κατά της αξιολόγησης, προϋπόθεση αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. ΑΔΕΔΥ και κόμματα του αριστερού αναχρονισμού και τυχοδιωκτισμού επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκινησιακή φόρτιση της κοινωνίας και ιδίως της νεολαίας. Πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με στόχο όχι την καταπολέμηση των αιτιών της αναποτελεσματικότητας, της κακοδιαχείρισης, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διαφθοράς, αλλά τη διαιώνισή τους.

 


Τώρα ή Ποτέ

 

Ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο επανέλαβε τη συγγνώμη προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας και την ελληνική κοινωνία, ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό όλων των κυβερνήσεων που αδράνησαν, περιλαμβανομένης πρωτίστως της δικής του, και δεσμεύτηκε με δύο φράσεις: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ και ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ.

 

 

Τώρα είναι η ώρα να κοπεί ο ομφάλιος λώρος κράτους και κομματικού συστήματος. Τώρα είναι η ώρα για τομές, ρίξεις και υπερβάσεις. Έτσι θα δικαιωθεί η θυσία των 57 θυμάτων της εθνικής τραγωδίας.

 

 

Χρειαζόμαστε ηγέτες στη διοίκηση. Για να περάσουμε από τους κομματικούς γραφειοκράτες σε μια διοικητική ηγεσία απογαλακτισμένη από κομματικές επιρροές, προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση του δημόσιου και όχι του κομματικού ή συντεχνιακού συμφέροντος, απαιτώντας βαθιές και τολμηρές τομές, όπως:

 

 

1. Οι κρίσεις της διοικητικής ηγεσίας θα πραγματοποιούνται από όργανα που απολαύουν ανεξαρτησία έναντι της εκτελεστικής εξουσίας. Ανεξάρτητες επιτροπές θα κρίνουν τους προακτέους με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια.

 

 

2. Ο δημόσιος υπάλληλος που απολαμβάνει το προνόμιο της μονιμότητας απαγορεύεται να αποτελεί μέλος κόμματος. Έτσι, θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του.

 

 


Επανίδρυση πολιτικού συστήματος

 

Χρειαζόμαστε ηγέτες στην πολιτική με επαγγελματική καταξίωση και κοινωνική αναγνώριση. Όχι ανεπάγγελτους πολιτικούς επαγγελματίες, προϊόντα του κομματικού αγώνα. Απαιτείται επανίδρυση του κομματικού συστήματος. Τα κόμματα, όπως λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια από πυλώνες της δημοκρατίας, όπως τα προέβλεψε ο συνταγματικός νομοθέτης, έχουν εκφυλιστεί σε υπονομευτές της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας. Διαβρώνουν τους θεσμούς και τις αξίες της. Υποκαθιστούν την αξιοκρατία από την κομματοκρατία. Την ηθική της ευθύνης από τη συναλλαγή, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Η υιοθέτηση από τη φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία της οργανωτικής δομής των κομουνιστικών κομμάτων οδήγησε στην αποψίλωσή της από ηγετικές προσωπικότητες. Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης με ηγέτη τον Κων. Καραμανλή η Ν.Δ. διέθετε μία δεκάδα πρωθυπουργήσιμων στελεχών. Σήμερα μετά δυσκολίας βρίσκεις πέντε υπουργήσιμους.

 

 

Πέντε συν μία είναι οι αλλαγές που απαιτούνται για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος και την αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.

 

 

1. Κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Αποτελεί τη μήτρα των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής και της διαφοράς. Καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών και λίστας με μείωση του αριθμού των βουλευτών.

 

 

2. Διαχωρισμός Κυβέρνησης και Κοινοβουλίου με καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ Υπουργού και Βουλευτή. Η χώρα για να κυβερνηθεί την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης έχει ανάγκη από Πιερρακάκηδες και Σκέρτσους. Παράλληλη αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού στα πρότυπα της Αμερικανικής Γερουσίας. Οι κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται από τη Βουλή. Οι βουλευτές θα αποκτήσουν ρόλο και λόγο ως νομοθέτες και δε θα περιορίζονται σε μια τυπική διαδικασία επικύρωσης κυβερνητικών αποφάσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

 

 

3. Αποκρατικοποίηση του κομματικού συστήματος με απαγόρευση απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων και περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες. Στη Γαλλία το Σοσιαλιστικό κόμμα με τα εκατομμύρια οπαδών προχώρησε σε μείωση των υπαλλήλων από 60 σε 30. Ο πρώην Πρωθυπουργός ΑλενΖιπε, ως αντιδήμαρχος Παρισίων καταδικάστηκε γιατί χρησιμοποιούσε υπαλλήλους του δήμου στην υπηρεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Η υποψήφια του ίδιου κόμματος που δεν συγκέντρωσε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ποσοστό 5% υποχρεώθηκε να επιστρέψει την κρατική επιχορήγηση για τις εκλογικές δαπάνες. Στην Ελλάδα τα κόμματα απασχολούν στρατιές υπαλλήλων και δαπανούν πακτωλό δημοσίου χρήματος.

 

 

4. Αύξηση του ποσοστού για την είσοδο στη Βουλή από 3 σε 5%. Όταν καθιερώθηκε το 3% δε λειτουργούσε η ιδιωτική τηλεόραση. Σήμερα χρησιμοποιώντας περιθωριακά κανάλια ένας πωλητής φαρμάκου για τη φαλάκρα και αυθεντικών επιστολών του Ιησού μπορεί να υπερβεί το 5%.

 

 

5. Καθιέρωση επιστολικής ψήφου. Στην Εσθονία, στις πρόσφατες εκλογές το 30% ψηφοφόρων ψήφισαν με ηλεκτρονική ψήφο διαθέτοντας ψηφιακή ταυτότητα. Εμείς υποτίθεται ότι καθιερώσαμε την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού με προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.

6. Τέλος, καθιέρωση «δήλης ημέρας» εκλογών. Οι εκλογές θα διεξάγονται στο τέλος της τετραετίας και σε συγκεκριμένη ημερομηνία, π.χ. την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

 

 

Δημοψήφισμα

 

Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις αυτές επιδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Γνωρίζω, όμως, ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να συμφωνήσει, όπως και οι περισσότεροι εκλεγμένοι βουλευτές. Γιατί κανείς δεν επιθυμεί να αλλάξουν οι κανόνες με τους οποίους εξελέγη. Την απόφαση θα πάρει η ίδια η κοινωνία, με δημοψήφισμα. Να αποφασίσουν οι πολίτες εάν επιθυμούν τη διατήρηση του σημερινού απαξιωμένου και διάτρητου πολιτικού συστήματος ή την αναγέννησή του.

 

 


Αναθεωρητική Βουλή

 

Γνωρίζω εξίσου ότι ορισμένες από τις προτάσεις προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση. Γι’ αυτό η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να είναι αναθεωρητική.

 

 

Η αναθέσμιση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας στο πολιτικό, διοικητικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Αλέκος Παπαδόπουλος, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Θα προσθέσω και το εκπαιδευτικό επίπεδο, με τροποποίηση του άρθρου 16, και τη καθιέρωση δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως ισχύει στην Κύπρο. Το ταμπού της παρακμιακής Αριστεράς και της πανεπιστημιακής συντεχνίας πρέπει επιτέλους να καταρριφθεί.

 

 

Στη χώρα μας επικρατεί μία γενικευμένη καταρράκωση των θεσμών, ως αποτέλεσμα της κομματικής σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας. Η απειλή για κατάληψη των «αρμών της εξουσίας» από την τυχοδιωκτική Αριστερά δεν έχει αναιρεθεί. Είναι παρούσα. Η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποτελέσει το προνομιακό πεδίο ιδεολογικής και αξιακής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη φιλελεύθερη Δημοκρατική παράταξη και την παρακμιακή Αριστερά.

 


«Θα τα αλλάξω όλα»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στα social media για την τραγωδία στα Τέμπη, εκτός από τη συγνώμη και την ανάληψη ευθύνης, δεσμεύτηκε δηλώνοντας: «Προσωπικά είμαι στην πολιτική για να αλλάξω αυτή την ‘’κακιά χώρα’’, αυτήν την παλαιά Ελλάδα που μας πληγώνει. Γι’ αυτό προσπαθώ, κάθε μέρα. Άλλοτε τα καταφέρνω και άλλοτε όχι. Ξέρω καλά, ωστόσο, πόσο καλύτερη μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας αν σαρώσουμε τα απομεινάρια του παρελθόντος που μας κρατάνε πίσω. Και για αυτή την Ελλάδα που μας αξίζει θα συνεχίσω να αγωνίζομαι».

 

 

Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξει το πολιτικό της σύστημα. Αν δεν αλλάξει η ποιότητα των πολιτικών. Αν δε μπαίνουν στην πολιτική για να προσφέρουν και όχι για να πάρουν. Αν δε μπορούν να αντισταθούν στη διάβρωση της διαπλοκής και της διαφθοράς.

 


Αποσύρομαι από το ψηφοδέλτιο της Ηλείας. Όχι από την κρίσιμη πολιτική μάχη

 

Η τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει ριζικά το πολιτικό κλίμα, μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα και την πολιτική μου διαδρομή η διεκδίκηση του σταυρού προτίμησης από τους συμπολίτες μου και ιδίως τους νέους, την ώρα που έχει τρωθεί καίρια η αξιοπιστία των πολιτικών.

 

 

Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου από το ψηφοδέλτιο της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Αποσύρομαι από τη διεκδίκηση του σταυρού προτίμησης. Δεν αποσύρομαι από την πολιτική μάχη, που θεωρώ καθοριστική για τη μελλοντική πορεία της χώρας, της Ηλείας και της νέας γενιάς.

 

 

Επιλέγω να παραμείνω στο πεδίο της μάχιμης πολιτικής ως ενεργός πολίτης. Η επιλογή μου αυτή μου επιτρέπει να διατηρήσω ισχυρό το δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης, αποφεύγοντας τις συμβατικές προσεγγίσεις στα φλέγοντα προβλήματα της χώρας και απελευθερωμένος από κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Πεποίθησή μου είναι ότι στον πολιτικό ανταγωνισμό μπορεί να είσαι περισσότερο χρήσιμος ακόμη κι όταν δεν έχεις κομματικό ή βουλευτικό αξίωμα. Τη στιγμή μάλιστα που το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσαρμονία με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.

 


Μπήκα στην πολιτική ακτήμων και φεύγω ακτήμων

 

 

Πριν από τρεις περίπου μήνες στις 17 Νοέμβρη 2022 από τον ίδιο χώρο, με ειλικρίνεια και αίσθημα ευθύνης σας είχα ενημερώσει ότι η συμμετοχή μου στις εκλογές δεν είχε ως στόχο να προσθέσω μία ακόμη θητεία στα 30 χρόνια της κοινοβουλευτικής μου ζωής. Δεν ανακάλυψα τώρα την Ηλεία. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ αναδείχτηκα πολιτικά παλεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, για την Ηλεία, για τη νέα γενιά. Πυξίδα μου η ηθική της ευθύνης. Πίστη μου ότι η πολιτική είναι ιερό πάθος.

 

 

Μπαίνεις για να προσφέρεις κι όχι για να σου προσφέρει. Τριάντα χρόνια στη Βουλή και μετέχοντας σε έξι Κυβερνήσεις δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να οξειδωθεί από τους νοτιάδες της διαπλοκής και της διαφθοράς. Μπήκα ακτήμων και φεύγω ακτήμων.

 


Μονόδρομος η ανανέωση εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Φιλοδοξία μου ήταν να εκπληρώσω την οφειλή μου στον τόπο μου και τη νέα γενιά. Γιατί ποτέ δεν έπαψα να νιώθω την ευθύνη απέναντί τους. Διαθέτω το σχέδιο, τη γνώση, την εμπειρία για να γίνουν πράξη. Γιατί τώρα, έπειτα από μία εικοσαετία; Γιατί πιστεύω και εμπιστεύομαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί απέδειξε στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά, ανάμεσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις και πανδημίες ότι διαθέτει τα ηγετικά προσόντα για να αλλάξει τη χώρα και να οδηγήσει την Ελλάδα και μαζί της την Ηλεία στον 21ο αιώνα. Άλλαξε πολλά. Δεν τα άλλαξε όλα. Το επιτελικό κράτος δεν έφτασε στον ΟΣΕ. Το πελατειακό κράτος νίκησε το επιτελικό. Δε μπόρεσε να αποτρέψει την τραγωδία. Στην αντιμετώπισή της όμως το κράτος ήταν παρόν. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, ΕΚΑΒ, διασώστες έφτασαν στον μοιραίο τόπο προτού οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ αντιληφθούν το τραγικό συμβάν.

 

 

Όπως οι αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξαν την ικανότητα διακυβέρνησης και τα ηγετικά του προσόντα, έτσι πιστεύω ότι η εθνική τραγωδία των Τεμπών κάνει αδιαπραγμάτευτη την απόφασή του να τα αλλάξει όλα. Να αλλάξει το κρατικοδίαιτο, πελατειακό και παρασιτικό κομματικό σύστημα που κρατά την Ελλάδα και την πολιτική ζωή καθηλωμένες στο παρελθόν.

 

 

Η επόμενη μέρα θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της χώρας. Ή θα προχωρήσουμε μπροστά διανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης, ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας. Ή θα οπισθοδρομήσουμε δίνοντας υπόσταση στις παρακμιακές δυνάμεις και των δύο άκρων του πολιτικού φάσματος που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

 

 

Το δίλημμα της διακυβέρνησης είναι συγκεκριμένο και αδιαπραγμάτευτο. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης μας στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μονόδρομος. Το επιτάσσει η ανάγκη τόσο της θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας όσο και η ανάγκη των τολμηρών τομών και μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν τη χώρα μας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

 

 

Στην κρίσιμη αυτή μάχη θα είμαι παρών.

 

 

www.patrisnews.com

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...