Μια συνταγή που κάνει τη διαφορά. Μπούτι αρνίσιο Fragonard. Ιδανικό για ένα επίσημο δείπνο και όχι μόνο. Απλά πεντανόστιμο. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
1 μπουτάκι αρνίσιο (1 μισή κιλό)
16 σύκα ξερά, μαριναρισμένα σε ένα ποτήρι μοσχάτο
1 κ.γλ. κόλιανδρος, τριμμένος
1 ποτ. παρθένο ελαιόλαδο
1 μπουκέ γκαρνί
4-5 μπαχάρια
3 σκ. σκόρδο
3 κ.σ. μαϊντανός, χοντροκομμένος
16 τοματινια
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 κ.σ. ξερό ψωμί, τριμμένο
4 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. μέλι
8 ξινόμηλα
1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
4 πρέζες μοσχοκάρυδο
4 πρέζες γαρύφαλλο, τριμμένο
4 πρέζες κανέλα
Χυμός 1 λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
16 φέτες μελιτζάνας, ψημένης
1 κούπα κρασί βισάντο
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, καθαρίζουμε καλά το μπουτάκι από τα νεύρα και τις ίνες στην επιφάνεια του κρέατος.
Το ανοίγουμε και αφαιρούμε το κόκαλο, αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με λίγο βούτυρο στο κέντρο, απλώνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το μαϊντανό και κατόπιν τοποθετούμε κατά μήκος, ανοιγμένα στη μέση, τα σύκα.
Πάνω σε κάθε ανοιχτό σύκο βάζουμε ένα ολόκληρο ντοματίνι.
Κλείνουμε γύρω από τα ντοματίνια τα σύκα και δένουμε προσεκτικά το κρέας σε ρολό.
Στη συνέχεια ροδίζουμε το ρολό στο ελαιόλαδο, το βασιλικό, το θυμάρι, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και σβήνουμε με το μισό κρασί της μαρινάτας των σύκων.
Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι την υπόλοιπη μαρινάτα λίγο νερό και λίγο ελαιόλαδο, καθώς και το σώσμα του σβησίματος.
Βάζουμε μέσα το κρέας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου βρέχοντας κατά διαστήματα το ψητό με τη σάλτσα.
Ενώ το μπουτάκι ψήνεται, καθαρίζουμε τα μήλα από τους σπόρους με το ειδικό εργαλείο, κατόπιν αφαιρούμε τη φλούδα και κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού.
Τα ροδίζουμε σε βούτυρο και τα καραμελώνουμε με τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
Έπειτα τοποθετούμε τις ψημένες μελιτζάνες σε ένα τηγάνι για να ζεσταθούν και τις καραμελώνουμε και αυτές, ρίχνοντας λίγο-λίγο βισάντο.
Όταν το κρέας έχει πλέον ψηθεί, σουρώνουμε το σώσμα και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά να δέσει.
Κόβουμε το μπουτάκι σε φέτες και σερβίρουμε με τα μήλα και τις μελιτζάνες, τα οποία έχουμε διατηρήσει ζεστά σε θερμοθάλαμο.
Τέλος περιχύνουμε με τη σάλτσα και στάζουμε στο πιάτο δάκρυα καραμέλας από αυτή που έχουν σχηματίσει τα μήλα.
Καλή όρεξη!
Συμβουλές
Αντί για ξινόμηλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 16 φιρίκια.
*φωτογραφία αρχείου