Πέθανε ο Τζιανλούκα Βιάλι, ένας θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου

Ο πρώην επιθετικός και προπονητής της Τσέλσι, Τζιανλούκα Βιάλι, ο οποίος αγωνίστηκε 59 φορές για την Ιταλία, πέθανε σε ηλικία 58 ετών, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (06/01), καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος το 2017, αλλά όλα φαίνονταν πως έβαιναν καλώς – τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

 

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο Τζιανλούκα Βιάλι διαγνώστηκε με καρκίνο εκ νέου το 2021 και, τον Δεκέμβριο του 2022, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον ρόλο του στην Εθνική Ομάδα της Ιταλίας για να επικεντρωθεί στην υγεία του.

 

 

«Ο Τζιανλούκα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και αφήνει ένα κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIGC), Γκαμπριέλε Γκραβίνα, συμπληρώνοντας: «Ήλπιζα μέχρι το τέλος ότι θα ήταν σε θέση να κάνει ένα ακόμη θαύμα. Ωστόσο, με παρηγορεί η βεβαιότητα ότι αυτό που έκανε για το ιταλικό ποδόσφαιρο και τη μπλε φανέλα δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

 

 

Η FIGC επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τζιανλούκα Βιάλι πριν από όλους τους αγώνες στην Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο (07-08/01).

 

 

Ντεμπούτο με τη Σαμπντόρια

 

Ο Τζιανλούκα Βιάλι έκανε το ντεμπούτο του στην Ιταλία το 1985, έναν χρόνο μετά την ένταξή του στη Σαμπντόρια και θα κατακτούσε τον τίτλο της Serie A και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης κατά τη διάρκεια οκτώ σεζόν με την ομάδα.

 

 

Η Σαμπντόρια ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Δεν θα ξεχάσουμε τα 141 γκολ σου, τα ανάποδα ψαλιδάκια σου, τα κασμιρένια πουκάμισα σου, το σκουλαρίκι σου, τα πλατινέ ξανθά μαλλιά σου, το μπουφάν σου. Μας έδωσες τόσα πολλά, σου δώσαμε τόσα πολλά: Ναι, ήταν αγάπη, αμοιβαία, άπειρη. Μια αγάπη που δεν θα πεθάνει σήμερα μαζί σας».

 

 

 

Η μεταγραφή στη Γιουβέντους για ποσό-ρεκόρ

 

Επισημαίνεται ότι ο Τζιανλούκα Βιάλι βοήθησε τη Σαμπντόρια να φτάσει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1992, αλλά αφού έχασε από την Μπαρτσελόνα, πήγε στη Γιουβέντους έναντι του ποσού των 12 εκατομμυρίων λιρών, που τότε εθεωρείτο παγκόσμιο ρεκόρ. Ο παίκτης πέρασε τέσσερις σεζόν στη Γιούβε, κατακτώντας το Champions League, το Κύπελλο UEFA και το πρωτάθλημα στη Serie A.

 

 

Σε μια ανακοίνωσή της, η Γιουβέντους ανέφερε: «Αγαπήσαμε τα πάντα για εσένα, απολύτως τα πάντα – το χαμόγελό σου, το ότι ήσουν αστέρι και ηγέτης ταυτόχρονα, στο γήπεδο και στα αποδυτήρια, τους αξιολάτρευτους τσαμπουκάδες σου, την κουλτούρα σου, την κλάση σου, την οποία έδειξες μέχρι την τελευταία ημέρα με τις ασπρόμαυρες ρίγες».

 

 



 

Από την Ιταλία στην Αγγλία

 

Κατόπιν, το 1996, ο Τζιανλούκα Βιάλι μετακόμισε στην Τσέλσι ως ελεύθερος και έγινε προπονητής το 1998 – ο πρώτος Ιταλός σε τέτοια θέση σε ομάδα της Premier League – και οδήγησε τους «Μπλε» στην κατάκτηση του League Cup, του Κυπέλλου Κυπελλούχων UEFA και του UEFA Super Cup. Οδήγησε, επίσης, την Τσέλσι στη νίκη στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 2000 και στο Charity Shield, αλλά απολύθηκε στις αρχές της επόμενης σεζόν ύστερα από ένα κακό ξεκίνημα.

 

 

Η ανακοίνωση της Τσέλσι για τον θάνατο του Τζιανλούκα Βιάλι ανέφερε: «Ένας λαμπρός επιθετικός, ένας προπονητής που κέρδισε τρόπαια και ένας υπέροχος άνθρωπος, η θέση του Λούκα στο πάνθεον των μεγάλων της Τσέλσι είναι εξασφαλισμένη. Θα μας λείψει βαθιά».

 

 



 

Συνέβαλε στον θρίαμβο της Ιταλίας στο EURO 2020

 

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2019 διορίστηκε στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ομάδας της Ιταλίας από τον προπονητή και πρώην συμπαίκτη του στη Σαμπντόρια, Ρομπέρτο Μαντσίνι. Βοήθησε, λοιπόν, τα μέγιστα στη κατακτήσει του EURO 2020 με νίκη επί της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ.

 

 

www.ieidiseis.gr


Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 15ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...