Σ’ ένα δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε μέλος του έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του και να την επικυρώνει με την ψήφο του. Ακόμη κι αν αυτή είναι προϊόν μικροπολιτικής σκοπιμότητας με σκοπό να πληγεί ο αντίπαλος, εν προκειμένω ο δήμαρχος και γενικότερα η Δημοτική Αρχή. Αδιαφορώντας αν τελικά, αυτοί που πλήττονται ουσιαστικά είναι οι δημότες του Πύργου οι οποίοι νομοτελειακά θα κληθούν αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 να επιβαρυνθούν με
αυξημένα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από ποια θα είναι η νέα Δημοτική Αρχή, λόγω της «τρελής» αύξησης της Kwh από 0,18 ευρώ το 2019 σε 0,35 ευρώ σήμερα.
Όσοι δημοτικοί σύμβουλοι, τιμώντας την ψήφο αυτών που τους εξέλεξαν, παρέμειναν στην συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ κάποιοι άλλοι ετράπησαν σε φυγή κακήν κακώς μην αντέχοντας την αλήθεια (δεν αναφέρομαι στην παράταξη Πύργος – Έργο Πολιτών που αποχώρησε νωρίτερα για άλλους λόγους) πείστηκαν ότι με την Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, μετά από Ανοικτό Διεθνή Διαγωνισμό, θα επιτευχθεί αφενός καλύτερος φωτισμός σε όλη την επικράτεια του δήμου και αφετέρου μεγάλη εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας.
Ο εκπρόσωπος της ομάδας έργου που εκπόνησε τη μελέτη για λογαριασμό του Δήμου Πύργου εξήγησε με απλά λόγια και με μετρήσιμα στοιχεία στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πως θα μειωθεί ραγδαία το κόστος του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού που φέτος αναμένεται να αγγίξει τα 2 εκατ. ευρώ!
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχει καθήκον να εκφράζει τη γνώμη του ανεξάρτητα αν αυτή στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών του δήμου Πύργου, όπως αποδείχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Την ίδια στιγμή όμως όφειλε να υποβάλλει την παραίτηση του από ένα αξίωμα το οποίο κατέχει όχι απλά με εισήγηση, αλλά ουσιαστικά με
διορισμό του από το Δήμαρχο, αφού, βάσει των κείμενων διατάξεων, ο πρόεδρος εκλέγεται αποκλειστικά και μόνο από την παράταξη του Δημάρχου Η στοιχειώδης πολιτική ηθική αυτό επιβάλλει, πολύ περισσότερο όταν του το ζητάει ευθέως ο ίδιος που τον επέλεξε για το συγκεκριμένο αξίωμα. Ο όρος που εκφράζει απόλυτα όποιον δεν το πράττει είναι «Πολιτική ανηθικότητα».
Αλλά αν η έκφραση γνώμης και η ψήφος του καθενός είναι σεβαστή, δεν ισχύει το ίδιο όταν επιχειρείς να εισαγάγεις θέμα για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο με δόλιο και μη νόμιμο τρόπο. Και αν αυτό συμβαίνει λόγω άγνοιας των κείμενων διατάξεων έχεις ένα μικρό ελαφρυντικό. Αλλά όταν επιμένεις με πρωτοφανές πάθος και υπέρμετρο ζήλο ακόμη και όταν αποδεικνύεται από τα έγγραφα και τα στοιχεία ότι η εισαγωγή και συζήτηση του θέματος πάσχει νομιμότητας τότε ο όρος που σε εκφράζει είναι «Πολιτική ανεντιμότητα».
Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο που συμβαίνει εκτός της αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Να περιφέρεσαι ανά τις οδούς και τους καφενέδες της πόλης και να ειρωνεύεσαι, να συκοφαντείς, να λασπολογείς και να κουτσομπολεύεις τους ανθρώπους με τους οποίους υποτίθεται ότι συνεργάζεσαι. Από τον πρώτο έως και τον τελευταίο. Χωρίς να έχεις κανένα στοιχείο εναντίον τους και κυρίως χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν στα ψεύδη και τα ευφάνταστα σενάρια που κάθε φορά εφευρίσκεις.
Ένα απλό ρητορικό ερώτημα: Για ποιο λόγο παραμένεις στην έμμισθη θέση σου όταν κατηγορείς όλους τους άλλους που απαρτίζουν τη Δημοτική Αρχή; Αυτή την πρακτική ο μόνος όρος που μπορεί να την προσεγγίσει είναι «Πολιτική αλητεία»
Γιάννης Αργυρόπουλος
Αναπληρωτής Δήμαρχος Πύργου
Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρσιών