Εξαιρετική η εκδήλωση για τους θυσιασθέντες προσκόπους της Μ. Ασίας από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Πύργου.
Τις δραματικές στιγμές της ιστορίας του Προσκοπισμού αλλά και τις τραγικές μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής και της ερμηνείας των γεγονότων εκείνων της σφαγής χιλιάδων αθώων, που πλήγωσαν αβάσταχτα τον Ελληνισμό μετά την οπισθοχώρηση και κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και την προέλαση των Κεμαλικών δυνάμεων, θυμηθήκαμε ξανά μέσα από την εξαιρετική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο με τίτλο «Θυσίας Μνήμη 2022».
Την εξαιρετική αυτή εκδήλωση- θεσμό, οργάνωσε η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, με την συμμετοχή και αυτή τη φορά του Παραρτήματος Πύργου του Λυκείου των Ελληνίδων και το συμπράττον μουσικό σύνολο με παραδοσιακά όργανα, στον κατάμεστο από κόσμο, καλαίσθητο και με την σφραγίδα της παράδοσης χώρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου.,υπο την αιγίδα του Δήμου ,ενώ τον συντονισμό είχε ο υπ/γός κ. Ανδρ.Γιατράς.
Μια βραδιά συγκινητική, αφιερωμένη στα δραματικά, όπως είπαμε, γεγονότα και τους προσκόπους της Μικράς Ασίας που θυσιάστηκαν στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αϊδίνι και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Οι εκδηλώσεις ήταν διήμερες, καθώς το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των αδικοχαμένων προσκόπων της Μ. Ασίας, το πρωί της επομένης στον Άγιο Διονύσιο Πύργου.
Ξεκίνηση με μιά συνθετική δημιουργία του συμπολίτη Χάρη Β. Μικελόπουλου, για όλες τις προηγηθείσες αφιερωματικές εκδηλώσεις της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας και με σαφείς αναφορές στην θυσία των εκεί Προσκόπων και στα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπονται.
Τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Σαββάτου, καλωσόρισε ο Αρχηγός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό του αφιερώματος αυτού που γίνεται για 11η χρονιά και είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η μεταλαμπάδευση των αξιών του Προσκοπισμού στις επόμενες γενιές μέσα από την θυσία των προσκόπων της Μικράς Ασίας. «Μεταφερόμαστε απόψε νοερά, στα δραματικά γεγονότα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού των Ελλήνων, για να να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι» επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
Τα «όχι» που πρέπει ο καθένας μας να πει
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας, Συμβ.Επαγγελμ.Προσανατολισμού και συγγραφέας κ.Νίκος Δεμερτζής με θέμα «Ξαναδιαβάζοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή», όπου παρουσίασε και κάλυψε με την ομιλία του όλες τις πτυχές της Ιστορικής πραγματικότητας, τα τραγούδια, την καθημερινότητα που μετέφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα,τις συνθήκες,συνέπειες και συμπεράσματα από την Εθνική τραγωδία. ενδεικτικά τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, μίλησε για την αδιαφορία των συμμάχων και το γιατί του διχασμού που έχει μεγάλη σημασία, ξεκινώντας πριν από το 1912, από την ίδρυση και ιστορική διαδρομή του προσκοπισμού μέχρι και το 1919 και την μεγάλη σφαγή των 4000 αμάχων ελλήνων, μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσκοποι, καθώς ο προσκοπισμός ήταν σε άνοδο και στοχοποιήθηκε ακριβώς γιατί φοβήθηκαν την νέα γενιά. .
Στην συνέχεια επικεντρώθηκε στη θυσία των 31 προσκόπων που έγιναν και τα εξιλαστήρια θύματα, όπου προτίμησαν να χάσουν τη ζωή τους και να σφραγιστούν για να μην εξισλαμιστουν όπως τους προτάθηκε , προτάσσοντας το δικό τους ΟΧΙ, ένα «όχι» που θα πρέπει ο καθένας μας να πει σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του.Ειδικό συμβολικό αναμνηστικό,κλαδί ελιάς,καλλιτεχνική δημιουργία της κας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου [”Χρυσές Δημιουργίες”] που είχε και τη ανάλογη φροντίδα της διακόσμησης,επιδόθηκε στον ομιλητή .ο οποίος επέδωσε το τελευταίο του βιβλίο.”από την Μ.Ασία στη Γλύφα”,
Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας όπως το Η Σμύρνη μάνα καίγεται, Σκερτσοπεταχτό, Δε σε θέλω πια, Κάτω στο γιαλό ,Κάτω στο γιαλό,Ανατολή .από την εξαιρετική χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, . Συνοδευσε η ορχήστρα από παραδοσιακά όργανα αποτελούμενη από τους Παπαγεωργίου Μαρία, κανόνακι, Παπαγεωργίου Στέφανο, ούτι, Παπαγεωργίου Αναστάση, νέυ, Παπαγεωργίου Άννα, τουμπερλέκι (μαθήτρια Α΄Λυκείου).
Ενιάμεσα απήγγειλαν σχετικά ποιήματα η κα Γιώτα Μπαρτζοπούλου[Πρόσφυγες του 22 ,και το καράβι της Ελπίδας] και Χριστίνα Νάνου[Αιέν Αριστεύειν του Τ.Δόξα]. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πύργου.
Παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Σεβ.Μητροπολίτη π.Θ.Χαμάλης,οπ.Νι.Κατσιδήμας,. ο Βουλευτής Ηλείας κ.Δ.Καραματιανός,ο οικοδεσπότης κ.Γ.Μπίρμπας ,ο Πρόεδρος του Δ.Σ.κ.Νώντας Κυριαζής,ο επικ.της ελλ.μειοψηφίας κ.Στ.Καννής,οι πρώην αντιδήμαρχοι κ.κ.Α.Βγενόπουλος και Ν.Κοτσώνης,ο Δημ.Σύμβουλος κ.Ν.Θεοδώρου ,ο Δασάρχης κ.Παν.Λάττας,η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πυργου κα Αικ.Παρασκευοπούλου και η Τέσυ Διαμαντοπούλου ,η πρώην Πρόεδρος του Λυκείου κα Τούλα Καλαμπόκα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ωδείου κ.Γ.Γεωργόπουλος ,ο πρόεδρος της ορχήστρας «Χρώματα της Ήλιδας»κ.Π.Αυγερινόπουλος,ο αντ/πος εφέδρων Αξ/κών κ. Κων.Πεππας,η προεδρος του συλ”.Αρμονία” κα Αφρ.Τσαγκάρη,ο πρώην πρόεδρος ΔΠΟ κ.Χ.Μικελόπουλος, ο Υπαρχηγός κ.Παν.Καλαμπρέζος οι Πρώην έφοροι κ.κ. Σπ.Μπαμπής,Αγγ.Παναγιωτακόπουλος,Ευθ.Κολοκοτρώνης ,Κ.Σκουλαρίκος,Ι.Τζαβέλλας,Π.Μαλλιόπουλος ,Κ.Παναγιωτόπουλος, Ιωάννα Τζουανοπούλου Πρόεδρος Μικτής Χορωδίας Πύργου κά..Επίσης αντιπροσωπεία των Προσκόπων με επικεφαλής τον κ.Γ.Καραμάνη εκπρ/ποι φορέων και οργανώσεων,πολλοί φιλοπρόσκοποι και πλήθος κόσμου..Χαιρετισμό απεστειλε ο βουλευτής κ.Ανδρ.Νικολακόπουλος.
Την επόμενη ημέρα Κυριακή 23 Οκτωβρίου, μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους θυσιασθέντες Προσκόπους των αλησμόνητων Πατρίδων, φάρος λαμπρός για την πορεία του Έθνους και της Νεολαίας,με την παρουσία παλαιών και εν ενεργεία προσκόπων, στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου. Στο γεγονός αναφέρθηκε σε εμπνευσμένη ομιλία του ο εφημέριος π.Παναγ.Δημητρακόπουλος.