Γιάννης Λέντζας: “Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί…”

Ενα, σχεδόν, χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές όπου και πάλι θα ξαναδιεκδικήσει την ψήφο των συνδημοτών του, ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, μιλάει για τα έργα που έχουν γίνει, γι’ αυτά που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, για τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί κ.α. Επίσης, απαντάει σε αυτούς που λένε ότι… δίνει περισσότερη προσοχή στη περιοχή της Βουπρασίας, αλλά μιλάει και για την ιατρική και το πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται, λόγω υποχρεώσεων, στην οικογένειά του.

 

 

 

“Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση,

με μεγαλύτερη προσπάθεια …”

 

 

 

-Διανύεται το τελευταίο έτος της θητείας σας. Πηγαίνοντας προς τις εκλογές, μπορείτε να κοιτάτε στα μάτια τους συνδημότες σας και να τους πείτε ότι υλοποιήσατε αν όχι όλα τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών σας δεσμεύσεων;

 

 

“Πηγαίνοντας προς τις εκλογές κι απομένοντας περίπου ένας χρόνος ο οποίος είναι στην πολιτική και πολύς αλλά και λίγος, θα ήθελα να πω ότι με την συνείδησή μου, τις περισσότερες φορές, τα έχω ήσυχα. Σίγουρα, μέσα στον χρόνο που ακολουθεί, θα γίνουν και κάποια άλλα πράγματα, κάποια εμβληματικά έργα, τα οποία πολύ σύντομα θα σας τα ανακοινώσουμε και έχουμε συστηματοποιήσει στην εφαρμογή αυτών των μελετών που μας είχαν ήδη εγκριθεί έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτά να συμβασιοποιηθούν και να γίνουν έργα.

 

Θεωρώ ότι θα μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια, δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι μπορεί να έχουν γίνει λάθη, αστοχίες, σφάλματα, αλλά όλα αυτά γίνονται γιατί εργαζόμαστε. Δεν αφήσαμε κάτι στη τύχη του. Πρέπει να το πούμε, ότι παραλάβαμε έναν δήμο με πολλά προβλήματα. Φανταστείτε ότι δεν είχαμε υπάλληλο-χειριστή μηχανημάτων έργου, μηχανήματα που ήταν όλα προς το τέλος της λειτουργίας τους με τις πολλές βλάβες που έβγαζαν. Όταν αναλάβαμε δεν υπήρχε κανένα να λειτουργεί.

 

Προσπαθούμε, γιατί δεν εξαρτάται μόνο από εμάς είναι και η κεντρική διοίκηση, να φέρουμε προσωπικό. Ολόκληρος δήμος δεν έχει ηλεκτρολόγο, έχει μόνο έναν υδραυλικό, γιατί είχαμε και συνταξιοδοτήσεις. Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε πάρει μηχανήματα, είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο γι’ αυτές τις θέσεις των τεχνητών και των οδηγών μηχανημάτων έργου έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε και την καθημερινότητα του πολίτη πιο εύκολη και να γίνουν οι πόλεις μας πιο βιώσιμες και πιο πράσινες.

 

Έχουν γίνει αρκετά βήματα, δεν σταματάμε να είμαστε ικανοποιημένοι ή να επιφυόμαστε σε αυτά που έχουμε κάνει γιατί θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος μας. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση, με μεγαλύτερη προσπάθεια και με περισσότερο να πάμε πιο κοντά στον πολίτη, να καταλάβουμε τις ανησυχίες, τα προβλήματά του ώστε να μπορούμε, όπου είναι εφικτό, όπου είναι δυνατό, να δίνουμε λύσεις”.

 

 

-Αληθεύει πώς όταν λύνεις ένα πρόβλημα σου προκύπτουν δύο και τρία νέα;

 

 

“Έτσι είναι. Πράγματι όταν λύνεις ένα πρόβλημα προκύπτουν νέα στη πορεία. Οι αναπλάσεις είναι μεγάλα προβλήματα, οι αποχετεύσεις είναι προβλήματα κ.α. Αλλά ξαναλέω πάλι ότι ο στόχος είναι να αντιμετωπίζουμε και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες. Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας κ.α. Σίγουρα, βεβαίως, πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι λίγοι, αλλά επί το πλείστον προσπαθούμε με τα έργα που κάνουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολλούς και να εξυπηρετήσουμε την καθημερινότητα των δημοτών. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται και όχι να μένουν”.

 

 

 

 

“Για να πάρεις χρηματοδοτήσεις δεν υπάρχει μαγικό ραβδί,

αλλά σωστή προετοιμασία…”

 

 

 

-Είστε ο μόνος δήμος της Ηλείας με τις περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Πώς το έχετε καταφέρει και πως έχουν κατανεμηθεί αυτά;

 

 

“Σίγουρα η κεντρική εξουσία και η περιφέρεια μας έχει δώσει αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία και χρήματα. Για να πάρεις τα χρήματα δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί, ούτε πέφτουν από τον ουρανό. Πρέπει να κάνεις μελέτες, να τρέξεις, να πιέσεις, να είσαι συνέχεια στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Θέλει μια διαρκή προσπάθεια, έναν διαρκή αγώνα που δεν σταματάει ποτέ. Επειδή δεν μ’ αρέσουν οι συγκρίσεις σε σχέση με τους άλλους δήμους θεωρώ ότι ο κάθε δήμαρχος κάνει τον αγώνα του γιατί τον νοιάζει το καλό του δήμου του και των δημοτών του.

 

Τα χρήματα, σε ένα μεγάλο ποσοστό, έχουν πάει σε έργα υποδομών. Με αφορμή τις πλημμύρες έχουμε δώσει πάρα πολλά χρήματα σε αντιπλημμυρικά, όπως στην Ανδραβίδα, στη Βάρδα, στην Παλιά Μανολάδα, στο Κουρτέσι, στην Αρετή, στη Μυρσίνη. Έχουμε κάνει καθαρισμούς ρεμάτων, αποστραγγιστικών τάφρων, διανοίξεις κι εκβαθύνσεις. Είχε καταστραφεί σχεδόν ολόκληρη η αγροτική οδοποιία, για παράδειγμα είχαν αποκοπεί οι Ξενιές, είχε αποκοπεί ο Άγιος Χαράλαμπος, και η Μέλισσα μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί κι ένας δρόμος στα Μελίσσια αλλά είναι μεγάλο το κόστος και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε αποκατάστασή του.
Αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να επουλώσουν τις πληγές που έγιναν από την κακοκαιρία.

 

Υπάρχουν κι έργα υποδομών όπως είναι αντιπλημμυρικά που πέρναγαν τα ποτάμια μέσα από τις πόλεις και κοιτάμε να τα εκτρέψουμε, είναι έργα που αφορούν σε βιολογικούς, σε υδρεύσεις, έργα που αφορούν στην παιδική χαρά και στη ποιότητα ζωής των ανθρώπων και δημοτών μας. Είναι έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα γιατί πιστεύω ότι ο δήμος πρέπει να είναι ισόρροπος στην ανάπτυξη και να ζητάμε πράγματα που αφορούν όλους τους δημότες”.

 

 

 

“Θεωρίες παλαιών που θέλουν την αντιπαλότητα

μεταξύ των τοπικών κοινωνιών…”

 

 

 

-Σε μια παρέα άκουσα από κάποιον να λέει ότι ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας ναι μεν κάνει έργα αλλά δίνει μια μεγαλύτερη προσοχή στη Βουπρασία και ιδιαίτερα στην Βάρδα. Τι έχετε να απαντήσετε σε κάποιους πολίτες που ενδεχομένως έχουν την ίδια άποψη;

 

 

“Το έχω ξαναπεί, θα το ξαναπώ και πάλι. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη αγάπη σε συγκεκριμένη περιοχή του δήμου. Τον αγαπάω όλο τον δήμο το ίδιο και όλους τους ανθρώπους του που με εξέλεξαν πρώτο με μεγάλη διαφορά. Έχετε δει και όποιος διαφωνεί να έρθει να του τα δείξω, έργα υπάρχουν σε όλες τις περιοχές, έργα γίνονται σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα είτε αφορά στις Ξενιές, για παράδειγμα, είτε αφορά στην Ανδραβίδα, είτε στον Σταφιδόκαμπο ή την Κυλλήνη.

 

Υπάρχουν έργα που πρέπει να γίνουν γιατί είχαν μείνει πίσω και πρέπει να “τρέξουν” ή δεν είχαν ξεκινήσει. Υπήρχε ένας βιολογικός στην Βουπρασία, ο οποίος σερνόταν από το ‘90. Συζητάμε να κάνουμε μια μελέτη στα Λεχαινά για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, διότι έχει μείνει ένα κομμάτι που δεν έχει αλλαχτεί και ταυτόχρονα να γίνει και σύνδεση με το καινούργιο δίκτυο. Το ίδιο θέλουμε και στην Ανδραβίδα. Στην Κυλλήνη και στην Κάτω Παναγιά έχουμε τον βιολογικό.

 

Άραγε καταλαβαίνετε ότι δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, ότι δηλαδή στηρίζουμε περισσότερο μια περιοχή, διότι η πραγματικότητα το διαψεύδει. Αυτές είναι θεωρίες… παλαιών, που θέλουν να δημιουργήσουν και μία κατάσταση αντιπαλότητας μεταξύ των τοπικών κοινωνιών αλλά έχουν ξεπεραστεί μετά από τόσα χρόνια.

 

Πιστεύω, όπως το έχω πει δημόσια, ότι έχουμε τον καλύτερο δήμο στην Ηλεία με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει συνέργεια όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, από την Κυλλήνη μέχρι τις Ξενιές και από τη Νέα Μανολάδα μέχρι τον Σταφιδόκαμπο”.

 

 

“Βλέπω όλα τα έργα με την ίδια αγάπη…”

 

 

 

-Θέλω να μου πείτε ποιο είναι το έργο μέχρι στιγμής που είναι περισσότερο μέσα στην καρδιά σας.

 

 

“Δεν έχω κάποιο που να πω ‘ξέρετε αυτό είναι το παιδί μου’. Όλα τα έργα τα βλέπω με την ίδια αγάπη, όλα τα έργα από το πιο μικρό μέχρι το μεγαλύτερο τα κυνηγάμε και τα διεκδικούμε με το ίδιο πάθος, γιατί όταν αρχίσεις να ξεχωρίζεις κάποια έργα ατονεί το πάθος για τα υπόλοιπα, κάτι που δεν ισχύει σε ‘μένα.

 

Τα έργα, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είναι ούτε του Λέντζα, ούτε των προηγούμενων, είναι έργα που μένουν για τους πολίτες κι αυτά τα έργα θα τα δούμε κι εμείς γιατί ο δήμαρχος έρχεται και παρέρχεται, θα τα δούμε σαν απλοί πολίτες στο αύριο, στο μεθαύριο, αλλά πολύ περισσότερο θα τα δουν τα παιδιά μας. Παρακαταθήκη λοιπόν σε αυτούς που έρχονται. Ο δήμος μας πρέπει να είναι η ατμομηχανή του νομού.

 

Με την καθημερινή μας ενασχόληση, με την καθημερινή μας αναζήτηση στα κέντρα λήψεων αποφάσεων, με συνεχής επαφές με υπουργούς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και στην περιφέρεια, έχουμε καταφέρει όσα σας ανέφερα και πιστέψτε με δεν ήταν καθόλου εύκολο και δεν υπάρχει κάτι μαγικό που εμφανίζει ξαφνικά όλα αυτά τα έργα στον δήμο μας. Θέλει τρέξιμο, συγκέντρωση στον στόχο, σωστό προγραμματισμό, αλλά πολύ περισσότερο θέλει να έχεις έναν τεκμηριωμένο λόγο”.

 

 

 

“Ο δήμαρχος πρέπει να διακατέχεται από πάθος…”

 

 

 

-Το νέο ψηφοδέλτιο της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ, θα έχει αλλαγές σε πρόσωπα;

 

 

“Με βάση τον καινούργιο νόμο απαιτείται να έχεις περισσότερα πρόσωπα. Σίγουρα θα υπάρχουν νέα πρόσωπα, θα επενδύσουμε σε νέα πρόσωπα τα οποία είναι αναγνωρισμένα στη τοπική κοινωνία, θα είναι άφθαρτα, θα είναι δημιουργικά, αλλά ταυτόχρονα να είναι και νέοι σε ηλικία, σε οράματα, αλλά δεν αποκλείουμε και τους μεγαλύτερους σε ηλικία διότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι κάποιας ηλικίας αλλά να έχουν οράματα, να θέλουν να προσφέρουν για το κοινό καλό. Χρειάζεται και η εμπειρία και το πάθος και το τρέξιμο. Για να κάνεις την οποιαδήποτε δουλειά, πολύ περισσότερο του δημάρχου, πρέπει να διακατέχεσαι από πάθος, πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις. Αν το κάνεις μόνο απλά για να το κάνεις, έχεις αποτύχει”.

 

 

-Εσάς σας χαρακτηρίζει το πάθος;

 

 

“Όλα τα πράγματα στη ζωή μου ήθελα να τα κυνηγάω και να υπάρχει πάθος, να νιώθεις ότι αυτό που κάνεις γεμίζει όλο σου το είναι”.

 

 

 

“Θα είμαι γιατρός μέχρι τον θάνατο…”

 

 

 

-Συνεχίζετε να κάνετε κι εφημερίες;

 

 

“Συνεχίζω να κάνω κάποιες εφημερίες. Όπως έχω πει η θέση του δημάρχου δεν είναι αιώνια. Σε όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχει και μια ημερομηνία λήξης. Αντίθετα ο γιατρός παραμένει, θα με συνοδεύει μέχρι τον θάνατο. Άρα, επειδή οτιδήποτε κάνεις στη ζωή πρέπει να το αγαπάς, αυτή είναι η δική μου άποψη, έτσι και την ιατρική την αγαπάω. Στο κέντρο Υγείας Σιμόπουλου που είμαι διευθυντής δεν έχω απολέσει την αγάπη που είχα σε αυτό. Λόγω της υγειονομικής κρίσης που υπάρχει εξαιτίας της έλλειψης γιατρών το να βάζεις κι εσύ ένα λιθαράκι, βοηθάς να ξεπεραστεί λίγο το πρόβλημα”.

 

 

 

“Στην οικογένειά μου υπάρχει αγάπη, κατανόηση, αλληλοσεβασμός…”

 

 

 

-Σε όλο αυτό το “παιχνίδι” του δήμου, της ιατρικής, η οικογένεια που χωράει και πόσο εσείς μπορείτε να είστε κοντά στην οικογένεια;

 

 

“Γι΄ αυτό νωρίτερα κ. Φάκο μίλησα για προγραμματισμό και τεκμηρίωση. Εάν έχεις προγραμματίσει όλα τα πράγματα μπορείς να χωρέσεις και τις απολαύσεις της οικογένειας. Σίγουρα ο χρόνος που περνάω μαζί τους δεν είναι ο επιθυμητός γιατί προκύπτουν διάφορα θέματα αλλά προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο κοντά τους, ιδίως στα παιδιά μου που βρίσκονται σε ευαίσθητη ηλικία, οπότε έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να βλέπουν και τον μπαμπά στο σπίτι.

 

Με τη σύζυγο είμαστε πολλά χρόνια μαζί, είμαστε γιατροί, γνωρίζει ο ένας τον άλλον και μπορούμε να συνεννοούμαστε. Υπάρχει η αγάπη, υπάρχει η κατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, οπότε καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά αποτελούν εχέγγυο για μια σωστή ανάπτυξη και στην οικογένεια. Σίγουρα τα παιδιά περισσότερο στηρίζονται στην μαμά. Ο χρόνος μου λοιπόν δεν είναι, όπως σας είπα, ο επιθυμητός αλλά αυτός που υπάρχει φροντίζω να είναι ποιοτικός και με την γυναίκα μου και με τα παιδιά μου”.

 

 

-Κι ένα μήνυμα στους δημότες του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης;

 

 

“Είναι ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, ο αγώνας για έναν καλύτερο δήμο σε καθημερινή βάση συνεχίζεται αμείωτος. Θεωρώ ότι είχαμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλους δήμους. Ο αγώνας για να καλύψουμε αυτή την απόσταση είναι συνεχής και καθημερινός. Πολύ σύντομα θα γίνουν και κάποια επιπλέον έργα που είναι κι αυτά έργα πνοής, έργα που λίγοι είχαμε οραματιστεί. Και μεγάλης οικονομικής αξίας.

 

Ξαναλέω όμως και πάλι, και δεν θα κουραστώ να το λέω, είναι πώς αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η καθημερινότητα μαζί με τα έργα υποδομών επειδή η καθημερινότητα είναι αυτή την οποία αντιμετωπίζει ο καθένας πολίτης στον δήμο του. Θέλει να είναι καθαρή η πόλη ή το χωριό του, να έχει φώτα, θέλει να έχει νερό να πίνει, άρα καταλαβαίνετε ότι για τα βασικά πράγματα πρέπει να είμαστε σωστοί απέναντι στους δημότες”.

 

 

-Σας ευχαριστώ πολύ, δήμαρχε.

 

 

-Να είστε καλά, σας ευχαριστώ κι εγώ.

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...