Έρχεται το Ψηφιακό Μουσείο για το 1821 στον Πύργο

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Οι πολίτες συμμέτοχοι στην ιστορία κι όχι απλοί θεατές»

 

 

Ευρεία σύσκεψη για την μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία του Ψηφιακού Μουσείου 1821 που σύντομα θα βρεθεί στον Πύργο,
πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος το πρωί της Τετάρτης (14/9) με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και απευθύνεται σε πολίτες όλων των ηλικιών.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου ΠΔΕ Ανδρέας Φίλιας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αργυρόπουλος και Μαρίνος Αχτύπης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Μιχάλης Οικονομοπουλος, ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου Χαράλαμπος Πατσούρης, ο Διοικητής των Π.Υ. Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου, ιστορικός-συγγραφέας Θεόδωρος
Λάμπρος.

 

 

Το Κινητό Ψηφιακό Μουσείο – Πάρκο Ανάδειξης της Ιστορίας του Πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα εγκατασταθεί στον χώρο του Αθλητικού Κέντρου της Αγίας Βαρβάρας. Και θα λειτουργήσει από τις 23 Σεπτεμβρίου, όπου και θα γίνουν τα εγκαίνια της δράσης με την ανάλογη λαμπρότητα, έως και τις 19 Οκτωβρίου 2022.

 

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Όλοι οι συμπολίτες, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από μια βιωματική εμπειρία με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας να “μπουν” μέσα σε φάσεις της ιστορίας  του 1821, να είναι όχι απλοί θεατές αλλά συμμέτοχοι» και ευχαρίστησε τον κ. Φίλια για το πρωτοποριακό αυτό έργο που δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να βιώσουν τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας εκείνης της περιόδου.

 

Ο κ. Φίλιας σημείωσε ότι ο Πύργος είναι ο 8 ος σταθμός της περιήγησης του Ψηφιακού Μουσείου 1821 και δήλωσε: «Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν αυτή τη δράση και κυρίως οι μαθητές, οι οποίοι είναι ήδη ενημερωμένοι μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Τα εκθέματα σηματοδοτούν την πορεία του ελληνικού έθνους και την πρόοδο του. Μέσα από βιωματικές δράσεις σύγχρονης τεχνολογίας έχουμε ένα αποτύπωμα της ελληνικής επανάστασης».

 

Το εντυπωσιακό κινητό ψηφιακό μουσείο αποτελείται από 12 κοντέινερ που μέσα σε αυτά, αποτυπώνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.). Στόχος των εμπνευστών και των δημιουργών του είναι να το επισκεφτεί κάθε πολίτης, αλλά και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα.

 

 

Η είσοδος και η ξενάγηση θα είναι ελεύθερη για όλους.

 

– Με την ευκαιρία, να σημειωθεί πως για την απαιτούμενη εγκατάσταση στο χώρο του Αθλητικού Κέντρου της Αγίας Βαρβάρας απαιτούνται κάποιες προσωρινές διαμορφώσεις σε συγκεκριμένο κομμάτι του χώρου. Οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ βέβαια με την ολοκλήρωση της δράσης θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση η όποια προσωρινή διαμόρφωση.

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...