Τσάι Κομπούχα

Τί είναι;

 

Το τσάι Κομπούχα (ή Κομπούτσα) είναι ποτό προϊόν ζύμωσης, ελάχιστα ανθρακούχο, αρωματισμένο με μαύρο ή πράσινο τσάι και με προσθήκη ζάχαρης. Προέρχεται από την Άπω Ανατολή και θεωρείται λειτουργικό προϊόν, λόγω των ωφέλιμων για την υγεία βακτηρίων και μυκήτων (SCOBY) που το παράγουν και περιέχονται στο τελικό προϊόν.

 

Το τσάι περιέχει ζυμομύκητες που ανήκουν κυρίως στην οικογένεια σακχαρομυκήτων, αλλά και σε άλλες οικογένειες. Περιέχει επίσης βακτήρια κυρίως στελέχη της οικογένειας Gluconacetobacter xylinus, τα οποία οξειδώνουν τις παραγόμενες από τη ζύμωση αλκοόλες σε αιθυλικό οξύ και άλλα οξέα.Προβολή

 

Οφέλη της Κομπούχα

 

Είναι ιδανικό για αποτοξίνωση του οργανισμού, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως και για την εξισορρόπηση στη λειτουργία του ήπατος. Περιέχει πολλές βιταμίνες ( Β1, Β2, Β6, Β12 και Βιταμίνη C )όπου τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών, όπως επίσης βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βοηθάει στην πέψη και την απώλεια βάρους, ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, αμβλύνει τα συμπτώματα του εκζέματος και του άσθματος, βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών και καταπολεμάει την αυπνία.

 

Επίσης είναι πλούσιο σε οργανικά οξέα όπως:Γαλακτικό οξύ. Ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματοςΟξικό οξύ. Θεωρείται αντισηπτικό και ανασταλτικό στην ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμώνΒουτυρικό οξύ. Προστατεύει τα τοιχώματα του εντέρουΓλυκουρονικό οξύ. Θεωρείτε αντιοξειδωτικό.

 

 

 

 

Φτιάξε μόνος σου Κομπούχα

 

Υλικά

 

½ βιολογικό Κομπούχα ωφέλιμων βακτηρίων και μαγιά (SCOBY)6-7 σακουλάκια μαύρο ή πράσινο τσάι1 λαστιχάκιΧαρτί κουζίναςΓυάλινο αποστειρωμένο βάζο8 φλιτζάνια νερό½ φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη

 

Εκτέλεση

 

Ζεσταίνετε το νερό σε δυνατή φωτιά.Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε την ζάχαρη.Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη καλά και προσθέτετε τα σακουλάκια με το τσάι, όπου τα αφήνετε να μουλιάσουν για 30 λεπτά.Όταν κρυώσει το τσάι το σουρώνετε στο αποστειρωμένο βάζο, προσθέτοντας και την καλλιέργεια Κομπούχα.Κλείνετε το βάζο με το χαρτί και το λαστιχάκι και το αφήνετε σε σκοτεινό και ζεστό μέρος χωρίς να το κουνάτε καθόλου μέχρι να γίνει.Θα χρειαστούν 5-10 μέρες ή και περισσότερες, ανάλογα τη ζέστη.Μετά από 2-3 μέρες θα δείτε στην επιφάνεια να σχηματίζετε μία λεπτή μεμβράνη όπου σημαίνει ότι η ζύμωση προχωράει.Μετά από 4-5 μέρες μπορείτε να δοκιμάσετε, για να δείτε αν έχει γίνει.Το ποτό δεν πρέπει να είναι ούτε γλυκό, ούτε ξινό.

 

Αν είναι γλυκό το αφήνετε άλλη μία μέρα, αν είναι ξινό σημαίνει ότι το αφήσατε παραπάνω.Όταν θα είναι έτοιμο το ποτό, με καθαρά χέρια παίρνετε την καλλιέργεια και τον απόγονο που σχηματίστηκε και το βάζετε σε ένα άλλο βάζο με λίγο ποτό μέσα και το κλείνετε πάλι. Το υπόλοιπο το σουρώνετε και το βάζετε στο ψυγείο, όπου διατηρείτε για 3 μήνες. Η κάθε καλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί 6-8 φορές.Όταν έρθει η ώρα να την πετάξετε, την πετάτε στο χώμα, όχι στο νεροχύτη ή στα σκουπίδια.

 

Δοσολογία

 

Η συνιστώμενη ποσότητα για ενήλικες είναι 150ml (1 φλιτζάνι περίπου) ημερησίως. Ξεκινήστε με 1-2 κουταλάκια του γλυκού πριν το πρωινό και μετά τα γεύματα και αυξάνετε σιγά-σιγά την δοσολογία μέχρι να φτάσετε στην συνιστώμενη. Δεν πρέπει να πίνετε συνέχεια για να μην υπερβείτε την δοσολογία γιατί θα σας προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως πόνο στο στομάχι, ναυτία και ζάλη. Σε αυτή την περίπτωση μειώστε την δοσολογία ή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.Προσοχή! Απαγορεύετε να το καταναλώσουν παιδιά κάτω των 4 ετών, όπως έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες γιατί θα επιβαρύνει την λειτουργία της πέψης.

 

 

ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΕΙΝΑΡΑΚΗΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος
Η Ειρήνη Πετειναράκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, του Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στης Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης. Έχει επιπλέον κατάρτιση στα αυτοάνοσα νοσήματα και επιπλέον είναι αρθρογράφος στο site iraklionews.

 

 

www.mednutrition.gr

Διαβάστε Επίσης

«Ταξίδι των στίχων και των ήχων»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας σε συνεργασία με την κα Ευγενία Πετροπούλου, εκπ/κό θέλοντας να διαμορφώσει μια ευρύτερη κουλτούρα

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...