Δημογραφικό : «Ώρα μηδέν» για το μέλλον της χώρας μας και στην Ηλεία!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων της «Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021» ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3,5% και της Ηλείας κατά 6,25%. Η μείωση του πληθυσμού αποτελεί πλήγμα τόσο για την οικονομία, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για την γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Μείωση του πληθυσμού, κατάρρευση των γεννήσεων, αύξηση των
θανάτων, εκτόξευση της δημογραφικής γήρανσης, αποτελούν συνολικά το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας το 2022.

 

Η Ηλεία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Μέσα σε μία δεκαετία έχασε επιπλέον 6,25% του πληθυσμού της, αριθμοί αμείλικτοι, που έρχονται σαν συνέχεια της συρρίκνωσης την οποία υπέστη ο Νομός και κατά την προηγούμενη απογραφή του 2011.

 

Για να αναλογιστούμε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι 9.950 κάτοικοι που λείπουν μέσα σε δέκα χρόνια (ποσοστό 6,25% σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό μείωσης του πληθυσμού πανελλαδικά), είναι σαν να σβήνεται από το χάρτη του Νομού, μία εκ των πόλεών της. Το πρόβλημα του δημογραφικού είναι μείζον και – δυστυχώς – κανείς δεν το έθεσε στο μέγεθός του, την
τελευταία δεκαετία. Η δημογραφική παρακμή και η μεγάλη φυγή Ελλήνων στον εξωτερικό κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης – δυστυχώς – συνεχίζεται, αφού οι νέοι μας βλέπουν να έχει τοποθετηθεί χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών τους στη χώρα μας, ενώ χάνουν και την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.

 

Το ίδιο συμβαίνει και στον παραγκωνισμένο Νομό Ηλείας, όπου μετά από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη, έμεινε πολύ πίσω και σε επίπεδο ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, έχοντας απολέσει κεκτημένα όπως τα Πανεπιστημιακά του ιδρύματα, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επαιτώντας για την ολοκλήρωση του δόμου Πάτρα – Πύργος, δίχως σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμιο.

 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο νέος του πρόεδρος έχουν θέσει έγκαιρα το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, ως ένα από τα βασικά ζητήματα της πολιτικής τους και ως πυλώνα του προγράμματός τους. Οι πολύπλευρες συνέπειες θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα του συνόλου του πολιτικού φάσματος, το οποίο για ακόμα μία φορά ακολουθεί τις εξελίξεις, αφού κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν
έχουν πει ούτε μία λέξη για το μείζον αυτό ζήτημα. “Πυροτεχνήματα” κι αυτά από τη στιγμή που έθεσε το θέμα στο δημόσιο διάλογο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει θέσεις και προτάσεις για την εξάλειψη μέσα στα επόμενα χρόνια, του δημογραφικού προβλήματος και η ολοκληρωμένη παρουσίασή τους θα λάβει χώρα με την ανακοίνωση του προγράμματος. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ και μήνες έχει αναδείξει και υποδείξει στην Κυβέρνηση το θέμα της κοινωνικής κατοικίας που θα πρέπει να αποτελέσει βασικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης στα πρότυπα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σημαντική αναφορά έχει γίνει πολλάκις στην πλήρη πρόσβαση που πρέπει να υπάρχει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και στις εργασιακές διευκολύνσεις ώστε να παρέχεται μια συνδρομή στα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένεια και να συνεχίζουν να εργάζονται. Μερικές από τις ουσιώδεις προτάσεις αφορούν η διεύρυνση των επιδομάτων τέκνων αλλά και η καθιέρωση εθνικού αποταμιευτικού λογαριασμού με συμμετοχή γονέων και πολιτείας.

 

Άλλωστε, η ουσιαστική αντιμετώπιση του Δημογραφικού είναι ζήτημα Εθνικής σημασίας, που απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις κι ένα συνολικό πλαίσιο μακροχρόνιου σχεδιασμού, που – μέχρι σήμερα – μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει!

 

 

Μισέλ Αμπού – Χάντμπα

 

Δικηγόρος / Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας / Στέλεχος ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηλείας

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...