Συναγερμός και στην Αθήνα μετά τη χθεσινή προειδοποίηση της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 και το δραματικό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των συναρμοδίων κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της αγοράς, προκειμένου να γίνει μία αποτίμηση των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο αλλά και των κινήσεων εν όψει της διαφαινόμενης κορύφωσης των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.
Ενδεικτικό της νευρικότητας αλλά και της αγωνίας που προκαλεί η ρευστότητα γύρω από την ενεργειακή επάρκεια στην Ε.Ε., είναι το γεγονός ότι από το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπήρξε καμία διαρροή για τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη, παρά μόνο ένα ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Όπως τονίζεται, παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ παρούσης και της ηγεσίας του ΥΠΟΚ έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών των καυσίμων και για την επίπτωσή τους στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί μεγάλη αγωνία καθώς μέσα σε τόσο ρευστό τοπίο, δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη ούτε για τα αμιγώς ενεργειακά, ούτε πολύ περισσότερο για το αποτύπωμά τους στην οικονομία.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνεται καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας για τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και η μέχρι σήμερα εκτίμηση είναι ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας και σε κάθε περίπτωση παραμένει σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή στην οποία βρίσκονται άλλες χώρες της Ε.Ε., με πρώτη τη Γερμανία που είναι σημαντικά εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Gazprom, η οποία εντείνει την αβεβαιότητα για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1. Αβεβαιότητα που μπορεί να αφορά πρωτίστως τη Γερμανία, αλλά επηρεάζει και θα επηρεάσει καθοριστικά όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ε.Ε, καθώς η ζήτηση για εναλλακτικές πηγές αερίου θα κορυφωθεί και μαζί της και οι τιμές.
Η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων στελεχών της, εμφανίζεται καθησυχαστική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, θα επηρεαστεί λιγότερο από άλλες χώρες. Εάν ωστόσο, επιβεβαιωθεί, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο προβλήματα : Την εξασφάλιση υγροποιημένου αερίου LNG, σε μία στιγμή που άπαντες θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν μεγαλύτερες ποσότητες και φυσικά το κόστος, το οποίο θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα είναι σε διαρκή αναζήτηση νέων πηγών φυσικού αερίου και ταυτόχρονα προετοιμάζει το plan B στην περίπτωση που ο Πούτιν κλείσει την στρόφιγγα των αγωγών. Κατά τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός προβλέπει την προμήθεια μεγαλύτερων φορτίων από τον ΤΑΡ, όταν θα είναι έτοιμο και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας των λιγνιτικών μονάδων, που σήμερα κινείται στο 40%. Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς πλήρης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της κατανάλωσης κάτι που εξασφαλίζεται και με την νέα μονάδα FSU.
Στα πρόσθετα μέτρα, περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.
Τι προβλέπει το plan B
Αν η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, τότε, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ζήσει και η Ελλάδα όσα προετοιμάζονται να βιώσουν η Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε, με δελτίο στο ρεύμα.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου έκτακτης ανάγκης σχεδίου, προβλέπεται λεπτομερώς από οδηγίες της Ε.Ε, οι οποίες προβλέπουν ότι σε περίπτωση δελτίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, πρώτα θα κληθούν να το εφαρμόσουν οι βιομηχανίες, στη συνέχεια ο εμπορικός κόσμος και τελευταίοι οι οικιακοί καταναλωτές, όπως φυσικά και τα νοσοκομεία, γηροκομεία.
Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν η ηγεσία του ΥΠΟΚ, οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).