Γιάννης Λέντζας στο Δ.Σ.: “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα” – Πως βγήκε η φράση

Με την φράση “Ιδού η Ρόδος, “Ιδού και το πήδημα”, ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης [διαβάστε εδώ…], προκάλεσε τον Ναμπίλ Μοράντ για νέα αναμέτρηση στις δημοτικές εκλογές του 2023.

 

 

Συγκεκριμένα ο κ. Λέντζας είπε:

 

 

“Αν πιστεύει ότι τα έχει καλώς καμωμένα, παίρνοντας την 3η θέση στις προηγούμενες εκλογές, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εγώ θα είμαι πάλι υποψήφιος”.

 

 

Πως βγήκε η φράση “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”

 

 

Η φράση χρησιμοποιείται για να προκαλέσουμε κάποιον, ώστε να αποδείξει αυτό για το οποίο καυχιέται.
Η έκφραση που έχει συνδεθεί με το νησί των Ιπποτών, προέρχεται από τον μύθο του Αισώπου “Ανήρ Κομπαστής”, ο άντρας δηλαδή που καυχιέται.

 

Σύμφωνα με τον μύθος, ένας αρχαίος αθλητής από την Αθήνα υποστήριζε ότι είχε κάνει ένα πολύ μεγάλο άλμα στη Ρόδο. Το νησί δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς βρισκόταν μακριά από την Αθήνα και ήταν δύσκολο για κάποιον να πάει εκεί για να εξακριβώσει τα λεγόμενα του αθλητή. Ο ίδιος, όμως, προέτρεπε τους καχύποπτους να πάνε στη Ρόδο και να ρωτήσουν αυτόπτες μάρτυρες. Βέβαια, κάτι τέτοιο, εκείνη την εποχή, ήταν σχεδόν ακατόρθωτο. Καθώς ο αθλητής επέμενε και καυχιόταν, ένας άλλος Αθηναίος τον προκάλεσε να επαναλάβει το άλμα του.

 

Για να τον χλευάσει πήγε σε ένα σκάμμα κι έγραψε τη λέξη “Ρόδος” και του είπε: “Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα”.
Με την πάροδο του χρόνου η έκφραση έγινε “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”, αλλά το νόημα παρέμεινε ίδιο.

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...