Αν βρεθείτε κάποια στιγμή κοντά στον κόλπο του Χελωνίτη, Δυτικά της Πελοποννήσου και έχετε όρεξη για μια βουτιά, πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε την παραλία «Παλούκι».
Το μικρό αυτό παραθεριστικό θέρετρο, που βρίσκεται μόλις 17 χλμ. από την πόλη του Πύργου και 8 χλμ από την Αμαλιάδα, αποτελεί ένα μικρό ψαροχώρι και ξεχωρίζει για την «απείραχτη» ομορφιά του, ενώ μετράει μόλις 143 κατοίκους, σύμφωνα με την γενική απογραφή του 2011.
Στο Παλούκι θα συναντήσετε μία χρυσαφένια παραλία, που θεωρείται από τις ωραιότερες αμμώδεις παραλίες της Ηλείας και αποτελεί συνέχεια της «χρυσής» ακτογραμμής, η οποία ξεκινάει από τις Θίνες Βαρθολομιού και καταλήγει στα Δουνέικα, καθώς και ένα μικρό γραφικό λιμανάκι με ψαρόβαρκες. Στην περιοχή λειτουργεί και ένα κάμπινγκ, όπου μπορείς να στήσεις την σκηνή κάτω από τα πεύκα και να απολαύσεις το καλοκαίρι σου.
Ωστοσο πολλοί επισκέπτες θα αναρωτηθούν πως προέκυψε η ασυνήθιστη ονομασία του οικίσμου.
Το γραφικό αυτό αλιευτικό «καταφύγιο» κρύβει μία μεγάλη και κάπως μακάβρια ιστορία πίσω από το όνομά του.
Αρχικά, το Παλούκι ως ξεχωριστός οικισμός απογράφεται επίσημα το 1981 στον τότε δήμο της Αμαλιάδας. Πριν από αυτό, άνηκε στην κοινότητα του Καρδαμά και το λιμάνι του λειτουργούσε ως τελωνείο που έφερε τα στοιχεία της κοινότητας.
Ο Καρδαμάς, ως συνοικισμός, δημιουργήθηκε με την απελευθέρωση του από τους Γορτύνιους κατοίκους του Κορτυκίου, περίπου το 1830. Πρώτος έποικος του ήταν ο Γεώργιος Ηλιόπουλος ή Παπαγιώργης, από τον οποίο προήλθε η οικογένεια Παπαγεωργίου. Ο Παπαγιώργης έχτισε το Ναό του Αγίου Ιωάννη, γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε το χωριό. Λόγω δε των πολλών κάρδαμων που φυτρώνουν στις όχθες του χειμάρρου πήρε την ονομασία Καρδαμάς.
Ο οικισμός «Κουρτίκι» κατοικούμενος από τους Γορτύνιους, βρίσκονταν δύο χλμ. μακριά από τον Καρδαμά. Η ονομασία του χωριού σχετίζεται με τον Κούρτη Πασά, ο οποίο, εκμεταλλευόμενος τα νερά του χειμάρρου, έχτισε πέντε νερόμυλους που έδωσε για εκμετάλλευση στους κατοίκους. Τα νερά του χειμάρρου αρδεύουν την περιοχή μέχρι και σήμερα.
«Του Τούρκου το πηγάδι» δηλώνει την ύπαρξη πηγαδιών για την ύδρευση των κατοίκων, καθώς το Υδραγωγείο αρχίζει τη λειτουργία του το 1969.
Αλλά και το χωριό «Λατίφι» μας θυμίζει ότι εκεί, ίσως, υπήρξε το τζαμί του Λατίφ Πασά με την αίθουσα δικαστηρίου. Οι καταδικασμένοι μεταφέρονταν στην παρακείμενη περιοχή, δένονταν σε παλούκια με το πρόσωπο προς τον ήλιο. Έτσι εκείνη η περιοχή έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Παλούκι».
Με πληροφορίες από gtp.gr
www.patrisnews.com