Ένα αρχαίο πέτρινο γεφύρι, ανακαλύφθηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια εργασιών για το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού, στη συμβολή των οδών Μίκη Θεοδωράκη και Βασίλη Τσιτσάνη, στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας.
Την είδηση, έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο facebook, ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, διαχειριστής του θερινού σινεμά, Σινέ Ρόδον, ο οποίος μάλιστα, μοιράστηκε και κάποιες πληροφορίες, σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό εύρημα.
Η ανάρτησή του:
Σταφιδόκαμπος . Ο μύθος του πετρογέφυρου. Σκάβοντας για το δίκτυο το βιολογικού καθαρισμού επί της Οδού Μίκη Θεοδωράκη στην συμβολή της Οδού Βασίλη Τσιτσάνη αποκαλύφθηκε το ένα από τα τρεία αρχαία Πέτρινα γεφύρια που ο μύθος από τις διηγήσεις των παππούδων μας είχε φτάσει σε εμάς. Η χρησιμότητα των γεφυριών μέσα στον κάμπο ήταν τριπλή. Πρώτον διοχέτευαν το νερό νότια του χωριού από το αρχαίο αρδευτικό αυλάκι που πότιζε τα χωράφια στη βόρεια πλευρά του Πηνειού ποταμού η υδρομάστευση του οποίου με μικρό φράγμα εκτροπής ευρισκόταν τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της αρχαίας ήλιδας και τελείωνε στον σταφιδόκαμπο πόλισμα της αρχαίας ήλιδας.
Τα χωράφια όλα από το σημερινό πηγάδι τραγανού μέχρι τον σταφιδόκαμπο αρδεύωνταν από το αυλάκι αυτό το οποίο μέχρι και σήμερα σε πολλά σημεία της διαδρομής του είναι άθικτο. Η δεύτερη χρησιμότητα ήταν η διοχέτευση του νερού το χειμώνα γιατί το σύστημα μέσα από τα αρδευτικά αυλάκια χρησίμευε και ως αποστράγγιση του βρόχινου νερού. Και φυσικά η τρίτη χρησιμότητα ήταν η απρόσκοπτη διέλευση πεζών ζώον και ιππήλατων αμαξιών του δρόμου από την σημερινή γέφυρα του Πηνειού ποταμού στην Αγία Μαύρα προς Σταφιδόκαμπο και Σταφιδόκαμπο Ανδραβίδα.
Θυμίζουμε ότι πριν από αρκετά χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 1993, στην ίδια περιοχή, είχε αποκαλυφθεί τμήμα νεκροταφείου ύστερων αρχαϊκών και κλασικών χρόνων με συνολική έκταση περίπου 200 τ.μ. Εκεί, βρέθηκαν πολυάριθμοι και ποικίλης τυπολογίας τάφοι, με πιο σημαντικό έναν κιβωτιόσχημο τάφο από ογκώδεις λιθόπλινθους πωρόλιθου. Η όλη περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.
www.patrisnews.com