Μέλισσα Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ενα πεντακάθαρο χωριό στα ορεινά του δήμου! [1o Mέρος]

Η Μέλισσα είναι χωριό που ανήκει στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, με το ΦΕΚ 50Α της 25/07/1879 προσαρτάται στο δήμο Βουπρασίων. Με το ΦΕΚ 256Α της 28/08/1912 αποσπάται από το δήμο Βουπρασίων και ορίζεται έδρα της κοινότητας Ζόγκας.

 

Το προηγούμενο όνομα του χωριού ήταν Ζόγκα, το οποίο άλλαξε σε Καστράκι με το ΦΕΚ 156Α της 08/08/1928. Με το ΦΕΚ 11Α της 24/01/1957 μετονομάζεται σε Μέλισσα. Με το ΦΕΚ 244Α της 04/12/1997, σύμφωνα με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση “Καποδίστριας”, προσαρτάται στο Δήμο Λεχαινών μέχρι το 2010 που εντάχθηκε στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης (ΦΕΚ 87Α – 07/06/2010) βάσει της Διοικητικής Μεταρρύθμισης “Καλλικράτης”.

 

 

Ο οικισμός απείχε μία ώρα και ένα τέταρτο δρόμο στα 1885 από τη Μανωλάδα, την έδρα του τότε Δήμου Βουπρασίων.
Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία του 2001 είχε 326 κατοίκους, ενώ η απογραφή του 2011 κατέγραψε 301 κατοίκους.

 

 

Μπαίνοντας μέσα στο χωριό ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την καθαριότητα που επικρατεί. Καλαίσθητα καλαθάκια και καθαροί κάδοι υπάρχουν παντού, ενώ και οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό τον τομέα.

 

 

 

 

 

Το χωριό αμέσως σε εντυπωσιάζει από τα γελαστά πρόσωπα των κατοίκων του, την ευγένειά τους και την απίστευτη φιλοξενία τους. Και μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ύδρευσης και αγροτικών δρόμων, όλοι όμως είναι ενωμένοι και αισιόδοξοι. Από κει και πέρα, τα οικονομικά προβλήματα, όπως σε όλους τους Ελληνες, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρόβλημα που γίνεται ακόμη πιο έντονο εδώ μια και το χωριό βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και λιγότερο στη κτηνοτροφία, όπου είναι γνωστή η αλματώδης αύξηση των απαραίτητων εφοδίων.

 

 

 

 

 

Οι δυο επιχειρήσεις τυροκομίας και ελαιολάδου, που υπάρχουν στο χωριό βοηθούν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ κάτι που επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφορά την παραμονή νέων ανθρώπων που πραγματικά ενδιαφέρονται για την πρόοδο του χωριού τους.

 

Ολοι στηρίζουν την πρόεδρο του χωριού Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου, που όπως λένε, κάνει πράγματα που ποτέ στο παρελθόν δεν είδαν, χωρίς βέβαια να υποτιμούν τους προηγούμενους προέδρους. Η ίδια διοργανώνει πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, που “φέρνουν” πολλούς επισκέπτες στο χωριό, αλλά δίνει προσοχή και στην πρόληψη της υγείας, όπως πρόσφατα έγινε με τις δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις.

 

 

 

 

Δηλώσεις…

 

 

 

 

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Κτηνοτρόφος

 

“Προβλήματα υπάρχουν κι ένα από αυτά είναι το τεράστιο πρόβλημα με τα τσακάλια. Ξέρετε, η προβατίονα πληρώνει φόρους, τα τσακάλια δεν πληρώνουν. Κι έχουμε τους οικολόγους που τα υποστηρίζουν. Κάνουν επιθέσεις. Πάνε σε αγέλη πέντε-έξι, δεν υπολογίζουν τα σκυλιά αφού τους επιτίθονται. Εχω τρία τσοπανόσκυλα, τα οποία να ακούσεις πώς κάνουν όταν πλησιάζουν τα σκυλιά, να δεις τι γίνεται. Εμείς δεν είχαμε τσακάλια. Εχουν μια 5ετία που εμφανίστηκαν και όσο πάνε πολλαπλασιάζονται. Είμαι 62 χρονών και είχα δει τσακάλια, όχι όμως σαν αυτά που έχουν εμφανιστεί τώρα. Το κεφάλι τους είναι όπως της ύαινας. Το νερό είναι άλλο πρόβλημα μεγάλο. Πας να κάνεις μπάνιο και γίνεσαι χειρότερος απ’ ότι ήσουν. Στο χωριό έχουμε και νεολαία, υπάρχει ζωή”.

 

 

Βασίλης Κωνσταντόπουλος

 

“Τον λόγο τον ξέρουν αυτοί που τα άφησαν. Αυτά είναι προστατευόμενα και δεν επιτρέπεται να τα πειράξουμε. Αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται. Να δούμε για τα προβλήματα του χωριού μας τι να κάνουμε. Εχουμε ανάγκη το νερό, που είναι το σπουδαιότερο. Τους δρόμους. Δεν έχουμε νερό να πλυθούμε. Είναι θολό, μουντζούρα βγάζει. Οπως ερχόσουν θα είδες τον δρόμο που έχει σπάσει. Είναι κατάσταση αυτή; Και οι αγροτικοί δρόμοι που δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας. Οσο και αν προσπαθεί η Πρόεδρός μας, αν δεν γίνει συστηματική δουλειά, δεν θα γίνει τίποτα. Η Αλεξάνδρα παλεύει πολύ αλλά δεν έχει βοήθεια από κανέναν. Αυτά που κάνει η Αλεξάνδρα για το χωριό δεν τα είχαμε δει ποτέ”.

 

 

Βασίλης Κωνσταντόπουλος

 

“Ασε και το χώμα που μαζεύει το νερό. Θα μπορέσουν να το λύσουν; Εμείς δεν παίρνουμε νερό από το Φράγμα. Παίρνουμε από γεώτρηση που κι αυτή έχει πρόβλημα. Σήμερα το πρωί δεν είχαμε πάλι νερό. Αυτό είναι το σοβαρό μας πρόβλημα. Εχουμε πρόβλημα και με τους αγροτικούς μας δρόμους. Οπως τον είδατε κομμένο καθώς ερχόσασταν, είναι και πιο πάνω και πλέον δεν μπορούν να ανεβαίνουν ούτε οι νταλίκες. Πήγαινα στα Αλετρεϊκα και μέχρι ενός σημείου είναι καλός ο δρόμος. Μετά χρειάζεσαι 4 επί 4 για να συνεχίσεις. Το παλεύει η Πρόεδρός μας αλλά δεν αρκεί. Είναι δραστήρια, κάνει εκδηλώσεις, έρχεται κόσμος στο χωριό μας. Εχουμε ζωή στο χωριό. Χρειάζεται στήριξη από τον δήμο και περισσότερο από την Περιφέρεια”.

 

 

Νίκος Λευκαδίτης

 

“Το νερό και οι αγροτικοί δρόμοι είναι τα προβλήματα στο χωριό. Είναι ένα χωριό ήσυχο, ο κόσμος είναι καλός και συνυπάρχουμε πολύ καλά μεταξύ μας. Οσο αφορά το νερό, έχει βελτιωθεί βέβαια η κατάσταση τώρα τελευταία, αλλά δεν παύει να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν πίνετε φυσικά και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένα νερά που όπως καταλαβαίνετε είναι και μια οικονομική πληγή. Να σας πω ότι αυτό το νερό που έχουμε, το λίγο που υπάρχει, περιέχει άλατα και χώμα και βουλώνει τα πάντα. Οι συσκευές κάποια στιγμή αχρηστεύονται. Προσωπικά έχασα δύο αυτόματους ποτιστές, δηλαδή τους μηχανισμούς τους κι αναγκάστηκα να πληρώσω 100 ευρώ για την αντικατάστασή τους. Οσο για το οδικό και αγροτικό δίκτυο έχει και αυτό προβλήματα. Είδατε τον δρόμο που είναι σπασμένος, ερχόμενος εδώ”.

 

 

Πέτρος Διαμαντόπουλος

 

“Προβλήματα είχαμε πριν. Τώρα που έχουμε Πρόεδρο την Αλεξάνδρα δεν έχουμε προβλήματα σαν χωριό. Οσο αφορά τους αγροτικούς δρόμους, αν σε πάω αλλού θα καταλάβεις τι θα πει πρόβλημα. Χιλιάδες φορές χειρότεροι από τους δικούς μας”.

 

 

Παναγιώτης Θεοφιλόπουλος

 

“Τώρα βράζουμε όλοι σε ένα καζάνι προβλημάτων. Το χωριό βέβαια έχει κι επιπλέον προβλήματα. Οδοποιία, υδρεύσεις, οι νέοι φεύγουν. Το κακό είναι ότι γενικότερα δεν πάμε καλά. Είμαστε αγροτική περιοχή και ο αγρότης δεν πάει καλά. Ολα τα χωριά πριν 10-12 χρόνια έσφυζαν από ζωή και τώρα ακούς τρακτέρ μια φορά κάθε εβδομάδα. Οταν έχει πρόβλημα ο αγρότης έχουν και οι υπόλοιποι. Είναι αλυσίδα. Δεν γίνεται όλη η οικονομία να πατάει στον καφέ και το σουβλάκι και να τροφοδοτείται από τις συντάξεις. Αυτό δυστυχώς έχουμε καταφέρει”.

 

 

Γεώργιος Θεοφιλόπουλος

 

“Προβλήματα υπάρχουν. Και οι δρόμοι και το νερό. Δεν υπάρχει νερό. Αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε. Το δικό μας είναι ακατάλληλο. Δεν πίνετε. Γυρίζουμε από τα χωράφια και δεν μπορούμε μπάνιο να κάνουμε. Είναι σοβαρό το πρόβλημα. Οι πομόνες άλλοτε δουλεύουν, άλλοτε χαλάνε. Συνέχεια προβλήματα. Χάρη στην Πρόεδρο το χωριό μας είναι πολύ καθαρό. Και οι εκδηλώσεις που κάνει είναι πάρα πολύ ωραίες”

 

 

Νίκος Αλτούνης

Σύμβουλος Κοινότητας Μέλισσας

 

“Εδώ είναι ήσυχα, ωραία. Περνάμε ωραία. Υπάρχει θέμα με το νερό αλλά θα το φτιάξουμε. Σε γενικές γραμμές, επειδή είμαι και σύμβουλος στο χωριό με την Αλεξάνδρα, προσπαθούμε για το καλύτερο”

 

 

Νικολέττα Κωνσταντοπούλου

Φοιτήτρια

 

“Είμαι 18 χρονών και σπουδάζω στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πληροφορική. Οπως βλέπετε στο χωριό μας έχουμε ηδσυχία, ηρεμία κι επειδή ζω στην Αθήνα καταλαβαίνω την αξία τους ακόμη περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πρόεδρο την Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου η οποία με ιδιαίτερο ζήλο υπηρετεί τον πολίτη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι όσο είναι πρόεδρος έχουμε σημαντική εξέλιξη στον πολιτισμό. Για παράδειγμα, το τελευταίο γεγονός που είχε λάβει χώρα στο χωριό μας ήταν την Πρωτομαγιά και όπως βλέπετε πίσω μας έχουμε ακόμη το πανό. Είχε διοργανωθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

 

Επίσης, σαν χωριό, ας είμαστε λίγοι κάτοικοι, έχουμε ανάπτυξη σε διάφορους τομείς όπως είναι και σε θέματα υγείας. Πριν λίγους μήνες είχε διοργανωθεί δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος, όπου εξετάστηκαν χωρίς καμία προσωπική δαπάνη. Και μάλιστα πολλοί συνάνθρωποί μας εντόπισαν προβλήματα υγείας που δεν γνώριζαν μέχρι να γίνει ο ιατρικός έλεγχος. Με το νερό και το ρεύμα υπάρχει πρόβλημα, όμως προσπαθούμε όσο δυνατόν καλύτερα να το αντιμετωπίζουμε.

 

Οπως βλέπετε έχουμε και τη δεξαμενή που είναι στην εκκλησία και βοηθάει το έργο του νερού. Οταν γίνεται κάποια διακοπή αμέσως ενημερώνετε η πρόεδρός μας και το θέμα επιλύεται άμεσα. Στο ερώτημά σας εάν θα ερχόμουν να μείνω μόνιμα εδώ θα σας πω ότι είναι δύσκολο αλλά θα εξαρτηθεί από τη δουλειά θα έχω στο μέλλον. Θεωρώ ότι θα μπορώ να είμαι κοντά στο χωριό μου και ίσως να επέστρεφα μετά από αρκετά χρόνια, έχοντας μια γερή βάση με την εργασία μου. Αν μπορούσα να το αξιοποιήσω στο τόπο μου μπορεί να επέστρεφα”.

 

 

Γεώργιος Λυκοκανέλλος

π. Πρόεδρος Κοινότητας Μέλισσας

 

 

“Σας καλωσορίζουμε στο χωριό μας. Είμαστε ένα χωριό παραγωγικό, με νέα παιδιά που έχουν μείνει εδώ. Αλλά δυστυχώς μέριμνα από την πολιτεία καμία δεν υπάρχει. Τα εφόδια όλα έχουν φτάσει στο κατακόρυφο, δεν μπορεί ο κόσμος να σταθεί. Και τούτο γιατί ηθελημμένα η πολιτεία αγνοεί τον αγροτικό κόσμο έχοντας στρέψει το βλέμμα της σε άλλους τομείς, για να αποκτήσουν κάποιοι προσωπικά οφέλη. Εάν δεν ληφθεί μέριμνα άμεσα για τον αγροτικό κόσμο πολύ φοβάμαι ότι ο κόσμος θα τα εγκαταλείψει. Είναι απελπιστική η κατάσταση. Δεν μπορεί κάποιος να σταθεί με 2,5-3 ευρώ βνζίνα το λίτρο και πάνω από 2 το πετρέλαιο. Πως να καλλιεργηθεί η γη; Τα εργατικά έχουν ακριβύνει και οι εργάτες με το δίκιο τους δεν πάνε. Τα καύσιμα, το ρεύμα, όλα στα ύψη”.

 

 

Κώστας Αλτούνης

 

 

“Καλά τα είπε ο κ. Λυκοκανέλλος. Ισχύουν όλα όσα είπε. Εδώ η Μέλισσα ήταν ένα παραγωγικό χωριό. Τα χωράφια γεμάτα από καρπούζια, ντομάτες, πατάτες και άλλα και σήμερα βλέπεις καλαμιές και βάτα. Δεν έχει τον τρόπο ο παραγωγός, έστω και 10 στρ. καρπούζι, να πει ότι θα καλλιεργήσει για να ζήσει. Τα εφόδια ανέβηκαν διπλάσια και τριπλάσια και αδυνατεί ο καθένας να πληρώσει για να τα έχει. Αρα λοιπόν έχει πέσει πείνα και δυστυχία. Δεν έχουμε άλλες δυνάμεις, εξαντληθήκαμε. Και τα λίγα πρόβατα που έχουμε κι αυτά θέλουν να φάνε, να πιούνε, τα εμβόλιά τους. Τι θα βγει; 1 ευρώ και 20 λεπτά λένε οι άνθρωποι αυτοί που αγοράζουν το γάλα. Αλλά τα έξοδα του ζώου έχουν αυξηθεί κι αυτά. Αν βγάζεις 50 ευρώ σου μένουν 20. Ζεις με 600 ευρώ το μήνα όταν έχεις και 5 άτομα οικογένεια;”.

 

 

Ηλίας Κόττης

 

 

“Δεν θα σας πω για τα παραγωγικά γιατί δεν είμαι της καλλιέργειας, αλλά συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε αυτή την κοπέλα, την πρόεδρο, που ασχολείται με το χωριό μας και το έχει κάνει τόσο ωραίο. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ και την στηρίζουμε”.

 

 

Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

 

 

“Είχαμε μία ανανέωση με τους αγωγούς της ύδρευσης. Πιστεύουμε να τελειοποιηθεί σε λίγο διάστημα. Είναι τώρα σε καλύτερη κατάσταση που αλλάχτηκαν οι αγωγοί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τώρα το νερό θα είναι πιο καθαρό. Χρειάζονται κάποια βήματα ακόμα. Η Αλεξάνδρα έχει κάνει αρκετές προσπάθειες. Η γνώμη μου είναι ότι πλέον είναι πιο ενωμένοι και η νεολαία συμμετέχει στα κοινά, κάτι πολύ σημαντικό. Κι εμείς οι πιο μεγάλοι προσπαθούμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε. Ηταν και τα τελευταία χρόνια πολύ δύσκολα με την πανδημία. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο”

 

 

Βασίλης Κωνσταντόπουλος

 

 

“Να φροντίσουν λίγο τους δρόμους που έχουν χαλάσει. Εχουν πέσει κάποια κομμάτια πάνω στα Μελίσσια και στην είσοδο και πρέπει να γίνουν από την περιφέρεια. Η Αλεξάνδρα προσπαθεί”.

 

 

Κωνσταντίνα Γιαννέα

Ιδιοκτήτρια εστιατορίου

 

“Η ζωή εδώ είναι όπως σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθούμε για το καλύτερο όλοι οι κάτοικοι. Και η πρόεδρός μας προσπαθεί για το καλύτερο. Κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Δεν θα έλεγα ότι στο χωρίο είναι όλα αγγελικά πλασμένα. Η αγροτική οδοποιία ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα αλλά με υπεράνθρωπες προσπάθειες έχει βελτιωθεί. Τα οικονομικά είναι δύσκολα. Κι εμείς εδώ έχουμε ένα επάγγελμα που πρέπει να διαθέτει περίσσευμα χρημάτων ο δημότης για να έρθει στο εστιατόριό μας. Παρόλα αυτά ο κόσμος έχει την ανάγκη να βγει. Είναι απαραίτητο για τον καθένα να βγει λίγο να ξεσκάσει”.

 

 

Φωτογραφίες…

 

 

Ο δρόμος που οδηγεί στη Μέλισσα υπέστη καταστροφές από τις κακοκαιρίες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει αναλάβει την αποκατάσταση.

 

 

 

 

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, λέει η παροιμία και στη Μέλισσα την κάνουν πράξη!

 

 

 

 

Η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα με την δεξαμενή του νερού

 

 

 

 

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από τη ζωή στο χωριό…

 

 

 

 

Αύριο το 2ο μέρος του ρεπορτάζ: Η συνέντευξη της Προέδρου Αλεξάνδρας Λυκοκανέλλου

 

 

Διαβάστε ακόμα…

 

 

Μέλισσα Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Τίμησαν Τη Γιορτή Του Πατέρα [Φωτογραφίες]

 

 

Μέλισσα Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Εγκαταστάθηκε Σεισμογράφος

 

 

Η Γιορτή Της Ανοιξης Στη Μέλισσα Του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης [Φωτογραφίες]

 

 

Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου: Μία Πρόεδρος Παράδειγμα

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...