Τέλος η αφαίρεση πινακίδων από τα οχήματα σύμφωνα με το νέο ΚΟΚ

Οι αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να κάνουν τις ποινές πιο αυστηρές, όμως θα καταργηθεί υπάρχει η αφαίρεση πινακίδων από τα οχήματα.

 

 

Το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι αλλαγές του οποίου θα είναι μικρές αλλά σημαντικές καθώς σκοπός είναι να τιμωρείται ο οδηγός και όχι το αυτοκίνητο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

 

 

Μέχρι σήμερα, σε περίπτωση σοβαρή παράβασης υπήρχε η περίπτωση ο οδηγός να χάσει από το δίπλωμα οδήγησης έως την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες, όμως πλέον αυτό αναμένεται να αλλάξει. Ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμούς ποινής, αλλά όχι αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων.

 

 

Μιλώντας σχετικά με τις παραβάσεις όπου οι ποινές θα γίνουν αυστηρότερες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε καθώς οι συγκεκριμένες παραβάσεις αποδεδειγμένα προκαλούν σοβαρά ατυχήματα.

 

 

Αναλυτικότερα αυτές είναι οι εξής:

 

 

– Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

 

– Υπερβολική ταχύτητα

 

– Αντικανονική προσπέραση

 

– Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ

 

 

«Υπήρχε ένας εξισωτισμός προς τα κάτω. Τιμωρούνταν το ίδιο με παραβιάσεις λιγότερο επικίνδυνες ή, πολλές φορές στο παρελθόν, είχαμε φαινόμενα, μερικές ποινές να είναι εξοντωτικές, με αποτέλεσμα αστυνομικοί να έχουν δεύτερες σκέψεις να τις επιβάλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας

 

Μέσα στην σειρά των μέτρων που θα ενταχθούν στην επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τον ΚΟΚ είναι και η δημιουργία ζωνών με όριο 30 χλμ/ώρα σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές.

 

 

Επίσης σε συνεργασία με τους δήμους αναμένεται να γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων, επανασχεδιασμός διασταυρώσεων, αναβάθμιση οδοστρωμάτων και σήμανσης, ενώ θα υπάρξουν μέτρα ήπιας κυκλοφορίας στα ιστορικά κέντρα, προκειμένου να διευκολύνονται οι πεζοί και οι τουρίστες.

 

 

Τέλος σημειώνεται ότι ο κ. Καραμανλής στάθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μητροπολιτικός φορέας – ώστε να μη μπορεί κάθε αρμόδιος «να πετά το μπαλάκι» στον άλλο – υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών και τη συμμετοχή όλων των φορέων.

 

www.ieidiseis.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...