Δημοτικό Συμβούλιο Πηνειού: Εντάσεις, διαξιφισμοί και το χάος της καταπάτησης δημόσιας έκτασης

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πηνειού πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Γαστούνη, στην οποία σημειώθηκαν εντάσεις, διαξιφισμοί και με έναν Πρόεδρο, τον Σπύρο Βασιλείου, να επιβάλει την τάξη όταν η κατάσταση ξέφευγε. Μια συνεδρίαση που άξιζε να την παρακολουθήσουν οι δημότες επειδή ειπώθηκαν πράγματα, τα οποία προφανώς δεν είναι γνωστά σε πολλούς…

 

 

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

 

 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 20.45΄με παρόντες 15 δημοτικούς συμβούλους και την παρουσία των Προέδρων των τοπικών Κοινοτήτων Βαρθολομιού, Λευκοχωρίου και Λυγιάς. Να σημειωθεί ότι λίγο αργότερα ήρθε και ο 16οε δημοτικός σύμβουλος, κ. Χριστακόπουλος.

 

Δύο ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 

1. Λήψη απόφασης για αναμόρφωση προυπολογισμού εσόδων εξόδων του Δήμου έτους 2022, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Γεωργακόπουλο και,

2. Ενημέρωση-Συζήτηση και λήψη απόφασης για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Πηνειού, με εισηγητή τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο.

 

 

Πριν την συζήτηση των παραπάνω θεμάτων, τρία θέματα μπήκαν εκτός ημερήσιας διάταξης.
Το πρώτο θέμα αφορούσε την αίτηση του πανηλειακού αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου που ζητούσε έναν χώρο στέγασης.
Τελικά αποφασίστηκε η στέγασή του στο Τραγανό με τις διαφωνίες του Πάνου Θεοδωρακόπουλου και του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου αγροτικών και σημερινού ανεξάρτητου συμβούλου Γιώργου Γεωργιόπουλου, ενώ η παράταξη του Σάκη Γεωργόπουλου απείχε της ψηφοφορίας.

 

 

Η πρώτη αντιπαράθεση ξεκίνησε μεταξύ του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου και του Γ. Γεωργιόπουλου:

Μαρίνος: “Το δημαρχείο Τραγανού είναι το στέκι των αγροτών”
Γ. Γεωργιόπουλος: “Δεν θα καπελώσετε τον σύλλογο”.
Μαρίνος: “Συμφωνήσαμε όλοι να στεγαστεί εκεί. Το Τραγανό δεν είναι ουρά της Γαστούνης”.

 

 

 

Στη συνέχεια υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Γ. Κολοκατίνη και του Γ. Γεωργιόπουλου, με τον πρόεδρο Σπύρο Βασιλείου να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη.

Τελικά, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η στέγαση του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου στο Τραγανό.

 

 

Το δεύτερο θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, ήταν η αίτηση καταστηματάρχη να βάλει τραπέζια στην πλατεία Ελευθερίας, αίτημα που έγινε ομόφωνα δεκτό.

 

 

Το τρίτο θέμα αφορούσε την ανεξαρτοποίηση του Γιώργου Γεωργιόπουλου και την ανάγνωση της επιστολής του.

 

 

Δείτε την επιστολή:

 

 

 

 

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γεωργιόπουλος άφησε αιχμές κατά αντιδημάρχων, χωρίς να τους κατονομάσει, αναφέροντας: “Δυο τρεις αντιδήμαρχοι να προσέχουν για τις ψεύτικες καταγγελίες”. Και απευθυνόμενος στον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο συνέχισε: “Εσείς δήμαρχε δεν καταφέρατε να αξιολογήσετε τους συνεργάτες σας. Θέλατε να πηγαίνω στο Τραγανό να σας μαζεύω ψήφους”… για να έρθει η άμεση απάντηση του κ. Μαρίνου: “Θα συμφωνήσω ότι έκανα κάποια λάθη στην επιλογή των συνεργατών μου κι έκανα και για εσάς. Μόνη σου επιδίωξη ήταν τα μηχανήματα για να φτιάχνεις δρόμους”.

 

Σε άλλο σημείο της αναφοράς του ο κ. Μαρίνος του είπε: “Σε 8 μήνες μόνο 1280 ευρώ εισέπραξες από τις λαικές αγορές. Δεν ξεχνούσες όμως να πηγαίνεις στο ΑΤΜ να παίρνεις κάθε μήνα τον μισθό σου. Να φτιαχτούν οι δρόμοι, αλλά όχι επιλεκτικά. Ολος ο κόσμοςς ξέρει γιατί παύθηκες [σ.σ. από τα καθήκοντά του].

 

 

Παίρνοντας τον λόγο μετά από μια αναφορά του Ανδρέα Μαρίνου, ο Πάνος Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι ο δήμαρχος αφήνει υπόνοιες για το όνομά του με τον ίδιο τον κ. Μαρίνο να του απαντάει: “Καμία απολύτως υπόνοια”.

 

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάκης Γεωργόπουλος είπε: “Αυτά που ακούσαμε δεν τιμούν την δημοτική αρχή. Να υπάρχει ιεραρχία στον καθαρισμό χωραφιών. Για τα αδρανή υλικά υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες”.

 

 

Στη διάρκεια της συνομιλίας του κ. Γεωργόπουλου με τον δήμαρχο σημειώθηκε νέα ένταση, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε: “Πότε έγινες εσύ ΣΥΡΙΖΑ; Είσαι ακροδεξιός”.
Σάκης Γεωργόπουλος: “Πάρε την κουβέντα πίσω”.

 

Η έντονη συζήτηση συνεχίστηκε με την απόλυτη ηρεμία του δημάρχου. Σε ότι αφορά τα αδρανή υλικά ο δήμαρχος απάντησε: “Οσο αφορά τα αδρανή υλικά και τα λιμεναρχεία έγινε ανάθεση. Το ξέρεις γιατί ήσουν μέλος της οικονομικής επιτροπής”.

 

 

Με την παρέμβαση του προέδρου η ηρεμία κάπως αποκαταστάθηκε για να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναμόρφωση του προυπολογισμού, όπου τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

 

Στη συνέχεια το Σώμα πέρασε στο επόμενο θέμα και πιο ουσιαστικό, όπου ακούστηκαν αλήθειες για την αδιαφορία προηγούμενων δημοτικών αρχών. Το θέμα αφορούσε την καταπάτηση δημόσιας περιουσίας που ανήκει στον δήμο κι εδώ φάνηκε ολοκάθαρα η πρόθεση του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατεί επί σειρά πολλών ετών. Ενα θέμα που ίσως προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν ήθελαν να επιλύσουν για να… μη χάσουν ψήφους. Ετσι το πρόβλημα διαιωνιζόταν με αποτέλεσμα να περιπλέκεται όλο και περισσότερο και σήμερα η δημοτική αρχή να προσπαθεί να βγάλει άκρη.

 

Το βασικό συμπέρασμα όμως ήταν πώς όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και πώς πρέπει να μπει μια τάξη. Επομένως, η μη επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος αφήνει έκθετες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, σημερινές λαλίστατες επί παντός επιστητού.

Παράλληλα, μπήκαν και άλλα σοβαρά θέματα, όπως τα ακίνητα του δήμου αλλά και τα ρολόγια μέτρησης του νερού. Η αναφορά σε αυτά έγινε για να αποδείξει ο δήμαρχος το… μπάχαλο που βρήκε στον δήμο.

 

 

Εισηγητής του θέματος ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι “εγκληματικές αμέλειες περασμένων ετών στέρησαν έσοδα από τον δήμο. Εφθασε σήμερα η ώρα της αλήθειας. Ολα τα ακίνητα του δήμου είναι αναξιοποίητα, ρημαδιό. 170 περίπου ακίνητα σε όλες τις δημοτικές ενότητες και δεν αξιοποιήθηκε ούτε το 1 %”. 1800-1900 ρολόγια στη Γαστούνη όταν η ΔΕΗ έχει τοποθετήσεις 4.500. Δεν εισέπραξαν ποτέ από κοινόχρηστους χώρους, δεν εισέπραξαν από λαικές αγορές. Δεν έχουμε έσοδα από το νερό, δεν έχουμε έσοδα από τα ακίνητα από που θα έχουμε;”

Και προειδοποίησε: “Αν ου μη γένετο γίνει διαχειριστικός έλεγχος θα υπάρξει καταλογισμός και καταδίκες”.

 

 

 

Πάλι μικροένταση δημιουργήθηκε με τον Σπύρο Βασιλείου να προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη. Μάλιστα σημειώθηκε κι επεισόδιο μεταξύ του ιδίου με τον Πάνο Θεοδωρακόπουλο με τον πρώτο να λέει: “Θα σέβεσαι τον θεσμό του προέδρου κι ας μη σέβεσαι το πρόσωπό μου”.

 

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, προφανώς σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα ανέφερε: “Σεβαστές είναι όλες οι απόψεις αλλά να ακούσουμε τους ειδικούς”.

 

 

 

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Μανιάτης εισηγήθηκε για το θέμα της καταπάτησης δημόσιας περιουσίας και δέχθηκε ερωτήσεις δίνοντας ο ίδιος διευκρινιστικές απαντήσεις. Το σημαντικό ήταν η συμφωνία δημάρχου με Σάκη Γεωργόπουλο: “Οποιος έχει καταπατήσει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου”.

 

 

Παίρνοντας τον λόγο ο Αντώνης Γιαννικόπουλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου ανέφερε ότι οι καλλιέργειες έχουν επεκταθεί σε σημεία που είναι δημοτική περιουσία.  “Μπορούμε να δούμε ποιοι έχουν μπει στα δικά μας κομμάτια”.

 

 

Αμέσως μετά, παίρνοντας τον λόγο ο ιερέας Θεόδωρος αναφέρθηκε στη περιοχή Καμενιτσιώτικα Τραγανού: “Είναι πρόβλημα οι δρόμοι και δεν μπορούμε να πάμε στις περιουσίες μας”, τονίζοντας ότι δρόμοι λόγω καταπάτησης έχουν μικρύνει ακόμη και κατά… 2 μέτρα οι δρόμοι!!!

“Εκανα περίφραξη στην περιουσία μου και κάποιοι την κατέστρεψαν γιατί δεν τους βόλευε. Θέλω να επικρατήσει το δίκιο. Συνήθως αυτός που φωνάζει και βρίζει είναι ο καταπατητής. Η καταπάτηση μείωσε τον δρόμο κατά 2 μ. Αν προκύψει φωτιά δεν θα μπορεί να περάσει το πυροσβεστικό”.

 

 

Τελειώνοντας την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Μαρίνος λέγοντας: “Ευχαριστούμε τους επιστήμονες για την δουλειά που έκαναν. Η συζήτηση ήταν ωφέλιμη για την προάσπιση της περιουσίας του δήμου. Προτείνω το σημάδεμα και την διάνοιξη των δρόμων. Να μη ρίχνουμε χαλίκια στο βρόντο. Σημασία έχει ότι απόψε έγινε η αρχή για την επίλυση του θέματος”.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του δημάρχου η συνεδρίαση έλαβε τέλος.

 

 

Ανδρέας Μαρίνος

Δήμαρχος Πηνειού

 

-[iliatoday.gr]: Μου έκαναν πολλά πράγματα εντύπωση απόψε. Το σημαντικότερο βεβαίως θέμα ήταν οι καταπατήσεις που έχουν γίνει στον δήμο σας και διαπίστωσα πώς θέλετε από σήμερα να βάλετε μια τάξη και κατάλαβα επίσης πώς όλοι συμφωνούν σε αυτό. Πόσα χρόνια διαρκεί αυτή η κατάσταση των καταπατήσεων;

 

“κ. Φάκο, απ’ ότι γνωρίζεις ο δήμος Πηνειού είναι καθολικός διάδοχος της πρώην κοινότητας Τραγανού και μετά του πρώην καποδιστριακού δήμου του Τραγανού. Αυτό έρχεται, απ’ ότι ακούσατε και είπε ο κ. Μανιάτης, από το διανεμητήριο του 1954. Ενα μέρος της διανομής αυτού του κλήρου έμεινε στη τότε κοινότητα Τραγανού. Αυτά είναι περίπου 600 τόσα στρέμματα, τα οποία ποτέ δεν αξιοποίησαν ούτε η κοινότητα ούτε ο δήμος και όπως αντιληφθήκατε είναι έρμαια στα χέρια καταπατητών και ποτέ δεν είχε οικονομικό όφελος ο δήμος Πηνειού ή η κοινότητα Τραγανού”.

 

[iliatoday.gr]: Είστε αποφασισμένος να βάλετε το μαχαίρι βαθιά στη πληγή;

 

“Προφανώς. Να τακτοποιήσουμε επιτέλους τα ζητήματα που αφορούν στη δημοτική περιουσία. Δηλαδή να ξέρουμε τι είναι δικό μας και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε”

 

-[iliatoday.gr]: Επίσης μου έκανε εντύπωση και η αναφορά σας για τα πολλά αναξιοποίητα ακίνητα του δήμου σας.

 

“Ακίνητα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά. Και δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ. Αφέθηκαν στη τύχη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ακίνητο που στεγαζόταν το δημαρχείο Βαρθολομιού και που μεταφέραμε εκεί την ΔΕΥΑΠ στα πλαίσια της εξακτίνωσης των υπηρεσιών του δήμου. Χαλάσαμε πολλά χρήματα γιατί ήταν σάπιο το κτήριο ολόκληρο. Θέλω να το δεις και να δεις και την μελέτη που έγινε και τι άλλαξε πάνω σε αυτά. Μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος. Τεράστιο κόστος”.

 

[iliatoday.gr]: Είπατε κάτι ακόμα πολύ σημαντικό απόψε. Αναφέρατε ότι 1800-1900 ρολόγια στη Γαστούνη όταν η ΔΕΗ έχει βάλει 4.500. Δηλαδή μόνο από αυτά εισέπραττε ο δήμος; Και από τα υπόλοιπα;

 

“Ποτέ δεν μετρήθηκαν και ποτέ δεν είχε έσοδα ο δήμος από αυτά. Και όχι μόνο δεν είχε έσοδα αλλά και οι άλλοι που επιβαρύνθηκαν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν. Γνωρίζεις τις μεγάλες δυσκολίες του κόσμου και φαίνεται ότι στο μέλλον θα είναι χειρότερες. Επιβαρύνθηκαν λοιπόν και δεν μπορούσαν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μεγάλο ανείσπρακτο υπόλοιπο από τα τέλη ύδρευσης, από τους κοινόχρηστους χώρους, από την λαική αγορά κλπ.  Ενα ποσόν που πολύ δύσκολα θα εισπραχθεί. Εμείς ως ΔΕΥΑΠ κι εγώ ως πρόεδρος εισηγήθηκα στο διοικητικό συμβούλιο και κάναμε γενναίες ρυθμίσεις. Με απαλλαγή από προσαυξήσεις με εφάπαξ προκαταβολή, με μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που κάνει ο καθένας, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους πολίτεςς και να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση”.

 

[iliatoday.gr]: Εν κατακλείδι;

 

“Εν κατακλείδι πρέπει να τακτοποιηθούν τα ζητήματα αυτά που μπορούν να φέρουν οικονομικό όφελος στο δήμο γιατί όπως αντιλαμβάνεστε καλύτερα από τον καθένα το κεντρικό κράτος κάθε μέρα δίνει αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να δίνει πόρους. Και φοβάμαι ότι σε λίγο θα δίνει πολύ λιγότερους από τους ελάχιστους που δίνει τώρα και που σαν αποτέλεσμα έχει να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δήμων μας. Πρέπει να σημειώσω ότι είμαστε κοντά στο λουκέτο όλοι οι δήμοι της χώρας, εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους από τη μία μεριά και από την άλλη μεριά όπως τα ελληνικά νοικοκυριά έτσι και οι δήμοι έχουν σοβαρό πρόβλημα με το θέμα της ρήτρας και των ανατιμήσεων. Σοβαρό πρόβλημα και με τα έργα λόγω ανατιμήσεων. Ο ένας εργολάβος μετά τον άλλον παραιτείται γιατί ακόμη και η περιβόητη αναθεώρηση που υποσχέθηκαν δεν τους βοηθάει. Ετσι λοιπόν ακόμη και προγραμματισμένα έργαδεν εκτελούνται”.

 

[iliatoday.gr]: Πάντως για να κλείσουμε με κάτι ευχάριστο, οι παραλίες του δήμου σας και πάλι πήραν Γαλάζιες Σημαίες.

 

“Πήγαμε πολύ καλά. Εχουμε και αυξημένη κίνηση. Αρχίζουν και μαθαίνουν όχι μόνο τον δήμο Πηνειού αλλά όλη την Ηλεία. Θεωρώ ότι θα παίξει κομβικό ρόλο ο νέος δρόμος, όπως επίσης και αν έρθει το τρένο. Αλλά εδώ πρέπει να σημειώσω και το τι γίνεται με τον ήδη υπάρχων δρόμο που αντί να τον αναβαθμίσουν θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον κόσμο. Διαμαρτύρεται ο κόσμος. Μπήκαν επικίνδυνα κολονάκια. Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να πάει στη δουλειά του και να μη πηγαίνει σχετικά γρήγορα και να έρχεται σε άμεσο κίνδυνο γιατί δεν θα προλάβει να κάνει έναν ελιγμό αν βγει ένα μηχάνημα ή ένα αυτοκίνητο από τις πάρα πολλές εισόδους που έχει. Πολύ φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε θύματα. Σε μια προηγούμενη συνέντευξη μίλησα για αναβάθμιση των κινδύνων. Αυτό πρέπει το κεντρικό κράτος να το δει σοβαρά και κάτι να κάνει αμέσως. Δεν είμαι ειδικός περί των μελετών που έγιναν, προσωπικά βλέπω την πρακτική πλευρά του θέματος που δείχνει ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος”.

 

 

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...